Czy w Dortmundzie da sie dojechac bez bolu na lotnisko?

Rozmowy o wszystkim, ale nigdy o niczym

Moderator: LuxTeam

MaWi

Czy w Dortmundzie da sie dojechac bez bolu na lotnisko?

Post autor: MaWi »

Mam taki wlasnie problem – po raz pierwszy zdecydowalem sie leciec z Dortmundu. Kolonie, Frankfurt-Hahn i Charleroi mam juz "obcykane", a tu taki klops – nigdy nie bylem w tym miescie a co dopiero na lotnisku...

Czy ktos ma takowe doswiadczenia, jak dojazd z Dortmund-Hbf (czyli Gare Centrale ;) ) do Dortmund-Airport komunikacja miejska? Czy, podobnie jak w przypadku Koln/Bonn Airport kursuja tam pociagi? Jesli nie, to czy jest jakis autobus?

I najwazniejsze – ile trzeba rezerwowac sobie czasu na dojazd z dworca na lotnisko? Bo nie wiem, czy wystarczy jak znajde sie na dworcu na 3 godziny przed odlotem samolotu, czy powinienem tam pojechac moze dzien wczesniej? :/

Z gory niezmiernie wdzieczny za kazda (p)odpowiedz!
Awatar użytkownika
czeczu

Post autor: czeczu »

Green Monster,

dojazd samochodem do lotniska w Dormundzie - bułka z masłem, jak to w Rzeszy wszystko logicznie oznakowane,
a pociągi i autobusy z Dortmund Hbf kursują gęsto <!>

http://www.dortmund-airport.de/fahrplan.html

w opcji z jedną przesiadką to ok. 45 minut ;)
Nigdy nie wiadomo, kiedy pojawi się hiszpańska inkwizycja!!!
MaWi

Post autor: MaWi »

Dzieki wielgachne!

Wiedzialem, ze na polska.lu znajdzie sie dobra dusza, ktora nie odesle mnie od razu do googla lub czegos rownie paskudnego ;)

Z przyjemnoscia odwdzieczam sie punkcikiem <mrgreen>
Awatar użytkownika
czeczu

Post autor: czeczu »

ulala!!!

to tu się punkty dostaje, znowu promocja z okazji zbliżającej się wiosny :)
a jakieś krowy będą za punkciki?
Nigdy nie wiadomo, kiedy pojawi się hiszpańska inkwizycja!!!
madziara

Post autor: madziara »

A ja nawet pamietam, ze byly specjalne busy kursujace miedzy dworcem a lotniskiem. Kiedy korzystalam z tej uslugi (a bylo to ponad 3 lata temu) nie musialam nic rezerwowac, ale pewnie warto pogrzebac w necie i sprawdzic, jak sprawy maja sie dzisiaj.

Wlasnie zorientowalam sie, ze link podany przez kolege obejmuje rowniez te opcje, wiec tylko zycze szerokiej drogi!
Awatar użytkownika
byly

Post autor: byly »

do lotniska w Dortmundzie mozna dojechac komunikacja miejska
- albo z glownego dworca kolejowego
- albo z regionalnego dworca kolejowego z miescienie, w ktorej miesci sie samo lotnisko o nazwie HOLZWICKEDE - z tego dworca kolejowego jedzie sie pare minut autobusem miejskim na terminal.

Ta opcja jest o tyle korzystniejsza, ze zamiast jechac do Dortmundu i potem z powrotem "w dol" w strone Kolonii, mozna od razu wsiasc do pociagu regionalengo jadacego do Kolonii - kwestia sprawdzenia, ktore polaczenie jest szybsze

wszystko mozna znalezc tu:
http://www.dortmund-airport.de/fahrplan.html
ODPOWIEDZ