angielski w luksemburgu

Rozmowy o wszystkim, ale nigdy o niczym

Moderator: LuxTeam

piotrek77

angielski w luksemburgu

Post autor: piotrek77 »

Witam wszystkich,

Powiedzcie mi prosze jak to na prawde jest z tymi jezykami w luksemburgu, a konkretnie, czy znajac tylko angielski mozna sie czuc ulomnym albo co najmniej analfabeta?

Czy na przyklad chcac zalozyc kablowke albo umowic sie na wizyte chociazby w serwisie samochodowym bede potrzebowal tlumacza? Albo, zeby porozmawiac z "lokalnymi" w pubie czy to w samej stolicy czy w jakims mniejszym miasteczku bede musial znac jeden z jezykow urzedowych?

Na wiekszosci stron ktore przegladalem bylo napisane cos w stylu "english is widely spoken" ale bez konkretow. Na waszym forum znalazlem post z rekomendacja lekarzy mowiacych po angielsku co sugeruje, ze nie wszyscy mowia w tym jezyku wiec zakladam, ze podobna sytuacja jest w kazdej innej profesji.

Z uwagi na to, ze mozliwosc porozumienia sie to dosc powazny aspekt, ktory moze wplynac na TAK lub NIE jezeli chodzi o przeprowadzke do innego kraju, bylbym bardzo wdzieczny za wasze komentarze / doswiadczenia w tej kwestii.

Z gory dziekuje
P
misio

Post autor: misio »

Jesli bedziesz mieszkal w miescie to problemu generalnie nie bedzie, ale juz poza nim to bywa "roznie". Ja zauwazylem jedno, jesli ktos ma na tobie zarobic to nauczy sie chocby i chinskiego :) mowie ci, nawet Francuzi zaczynaja mowic po angielsku jak wyczuja kase do zarobienia :) No ale jezyka zawsze mozna sie nauczyc - moze lepiej "idz ta droga".
Awatar użytkownika
kajapapaja

Post autor: kajapapaja »

piotrek77 pisze:Powiedzcie mi prosze jak to na prawde jest z tymi jezykami w luksemburgu, a konkretnie, czy znajac tylko angielski mozna sie czuc ulomnym albo co najmniej analfabeta?
tak
piotrek77 pisze:Czy na przyklad chcac zalozyc kablowke albo umowic sie na wizyte chociazby w serwisie samochodowym bede potrzebowal tlumacza?
tak
piotrek77 pisze:Albo, zeby porozmawiac z "lokalnymi" w pubie czy to w samej stolicy czy w jakims mniejszym miasteczku bede musial znac jeden z jezykow urzedowych?
tak, chyba, że pójdziesz do tzw. anglojęzycznych pubów, ale i to niejest regułą
piotrek77 pisze:Na wiekszosci stron ktore przegladalem bylo napisane cos w stylu "english is widely spoken" ale bez konkretow. Na waszym forum znalazlem post z rekomendacja lekarzy mowiacych po angielsku co sugeruje, ze nie wszyscy mowia w tym jezyku wiec zakladam, ze podobna sytuacja jest w kazdej innej profesji.
dokładnie, angielski u lekarzy, jak również w innych profesjach nie jest regułą, a tylko miło widzianym ddatkiem
wcześniej lub później bez francuskiego/niemieckiego ani rusz
no chyba że staniesz na wyskości zadania i od razu nauczysz się luksemburskiego

powodzenia
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
===============================
eurokraci.eu
misio

Post autor: misio »

Wynika z tego ze w Skodzie nie mowia po angielsku :) w VW pewnie juz tak <rotfl>
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

piotrek77 pisze:Powiedzcie mi prosze jak to na prawde jest z tymi jezykami w luksemburgu, a konkretnie, czy znajac tylko angielski mozna sie czuc ulomnym albo co najmniej analfabeta?
NIE !
piotrek77 pisze:Czy na przyklad chcac zalozyc kablowke albo umowic sie na wizyte chociazby w serwisie samochodowym bede potrzebowal tlumacza?
NIE! - wynajelam mieszkanie, kupilam samochod, poubezpieczalam wszystko, zalozylam internet i telefon (na kablu), kupilam abonament na komorke....KOMPLETNIE nie znajac francuskiego, a jedynie angielski....
piotrek77 pisze:Albo, zeby porozmawiac z "lokalnymi" w pubie czy to w samej stolicy czy w jakims mniejszym miasteczku
Tu doswiadczenie mam niewielkie, ale wiem, ze "lokalni", choc angielskiego sie ucza w szkole, niechetnie sie do jego znajomosci - lepszej lub gorszej przyznaja...
piotrek77 pisze:lekarzy mowiacych po angielsku co sugeruje, ze nie wszyscy mowia w tym jezyku
szczerze mowiac - nie spotkalam jeszcze tu lekarza (takoz i weterynarza...), ktory by nie mowil po angielsku, choc oczywiscie nie musi to byc regula

Wszystko to, co powyzej napisalam, oczywiscie nie sprawia, ze chcac sie tu osiedlic nie powinno sie nauczyc ktoregos z uzywanych tu jezykow, ze wskazaniem na francuski (niestety....!) ...
Awatar użytkownika
digilante

Post autor: digilante »

Potwierdzam - jak przyjechalem to mowilem tylko po angielsku, i troche po niemiecku choc nie uzywalem go. Jak narazie, po trzech latach nigdy nie mialem sytuacji gdzie nie moglem czegos zrobic - mieszkanie, auto, papierkowa robota, doktor, szpital, praca, klient - 90% po angielsku a reszta na migi bez zadnych problemow. Powoli przyswoisz sobie wiecej i wiecej francuskiego i luksemburskiego i naprawde problemow nie bedzie.
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
Agata

Post autor: Agata »

Jak widac zdania sa podzielone, ja sie calkowicie zgadzam z Kajapapaja.

Bez niemieckiego czy francuskiego ani rusz. W pracy pewnie przezyjesz, jesli akceptuja Ciebie tylko z angielskim, ale na ulicy, w sklepie, urzedzie, restauracji itp. - nie da sie. A powiedzmy sobie szczerze, jezyka w tydzien czy miesiac sie czlowiek nie nauczy...
Agata
Awatar użytkownika
digilante

Hmm, moze troche racji. Z SAMYM angielskim i absolutnie zero znajomosci DE lub FR to naprawde moze byc trudno. Ja mialem na mysli ze FR lub DE nie trzeba znac plynnie. Wystaczy 100-200 slowek aby przeczytac menu w restauracji, znaki i instrukcje w roznych miejscach. A to, jak sie chce to sie latwo nauczy w miesiac.

Dodam ze w pracy technicznej (IT, inzynieria, itd) angielski jest absolutnie wymagany a inne jezyki nie. Wiele, jezeli nie wiekszosc, firm technicznych ma angielski jako oficjalny jezyk firmy.
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
Awatar użytkownika
mary_81

Post autor: mary_81 »

Ja też miałam takie obawy, gdyż przyjechałam tutaj praktycznie z samym angielskim. I dałam radę bez problemu :D . Fakt, gdzieniegdzie włoski trochę pomógł. A francuski przyszedł z czasem. Głowa do góry, przyjeżdżaj śmiało!
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

Owszem, zdania sa podzielone, jak zawsze i w kazdym temacie, ale
Agata pisze:ale na ulicy, w sklepie, urzedzie, restauracji itp. - nie da sie.
to troche przesada - no, ok, moze sa wyjatki - takie jak digi i moj przypadek - potwierdzajace regule, co jednak dowodzi, ze sie da....moze nieco trudniej czasem, ale sie da!
Ja mam nawet umowe wynajmu mieszkania po angielsku przez agenta przygotowana i przez moja land lady podpisana....
Awatar użytkownika
digilante

Do tego coraz wiecej dokumentow mozna dostac po angielsku. Moj bank pisze do mnie po holendersku (bo sobie tak wybralem) a zony po angielsku. Kasy chorych (publiczna i prywatna) juz maja coraz wiecej tekstow po angielsku. Jedno co to ubezpieczenie bylo tylko po FR no ale wkoncu agent posiedzial ze mna i wytlumaczyl wszystko. Narazie, oprocz dwoch doktorow z PL, kazdy mowil plynnie po angielsku.

Raczej nie rozumiem o jakich problemach forumowicze pisza bo narazie nie mam takich doswiadczen...
Awatar użytkownika
kajapapaja

Post autor: kajapapaja »

misio pisze:Wynika z tego ze w Skodzie nie mowia po angielsku :) w VW pewnie juz tak <rotfl>
ten sam serwis (przynajmniej w moim przypadku)
szybciej pogadaja po portugalsku niz po angielsku
piotrek77

Post autor: piotrek77 »

Czyli nie jest jednak tak zle:) Chociaz zdania sa podzielone, wyglada na to, ze mozna jednak cos zalatwic znajac tylko angielski.

Oczywiscie mam w planie nauczyc sie niemieckiego jezeli zdecydowalbym sie zostac w Luksemburgu na dluzej (moze na stale) no i pewnie kiedys sie naucze, ale zanim to nastapi to trzeba sobie jakos radzic.

Bamaza42 piszesz, ze jednak francuskiego warto sie nauczyc, czy to dlatego, ze ludzie wola porozumiewac sie w tym jezyku na co dzien? Czy moze po prostu nie wszystkie sprawy urzedowe (i nie tylko) mozna zalatwic po niemiecku, czyli, ze do 100% swobody francuski tez jest potrzebny?
Pytam bo to wlasnie niemieckiego chcialem sie nauczyc a po francusku to pewnie tylko podstawy zdolam opanowac.

Dzieki jeszcze raz
P
elżbieta

Post autor: elżbieta »

Moim zdaniem francuski jest tu ważniejszy. W Luxemburgu pracuje wiele osób pochodzących z Belgii i Francji, mówią na pewno po francusku a niekoniecznie po niemiecku. Na ulicy zdecydowanie częściej słyszy się francuski.
Znajomość angielskiego na początek wystarcza, ja byłam się w stanie dogadać po angielsku nawet z panem naprawiającym kaloryfery :))) w sklepie i w restauracji angielski wystarcza.
Awatar użytkownika
digilante

Niestety francuski jest tutaj bardziej popularny, wiec jezeli inwestujesz czas w nauke jezyka i naprwade chcesz sie to osiedlic, to lepiej zaczac od francuskiego.

Ja sam bardziej lubie niemiecki i lepiej sie nim posloguje, ale francuski rulez tutaj ;-)
ODPOWIEDZ