pytanie do naszych motoryzacyjnych ekspertow

Rozmowy o wszystkim, ale nigdy o niczym

Moderator: LuxTeam

Awatar użytkownika
bamaza42

pytanie do naszych motoryzacyjnych ekspertow

Post autor: bamaza42 »

Czy ktos moglby mi objasnic skroty: ESP; ASR...i moze sa jeszcze jakies w specyfikacjach samochodow? O ABS nie pytam, bo wyjatkowo wiem :) No i czy ktorys z w/wym jest tym systemem, ktory zapobiega slizganiu sie kol/opon przy ruszaniu na mokrym, sliskim, itp?...czy to jeszcze jakis inny system?.... Pytanie nie jest podchwytliwe, tylko nie chce wyjsc na glaba w salonie....kiedys pracowalam w jednym z koncernow motoryzacyjnych i wiedzialam takie rzeczy, ale ze bylo to dawno (i nie prawda.... :) ), to zdazylam zapomniec i wszystko mi sie juz poplatalo... Pomozecie? <roll>
gabrjel

Post autor: gabrjel »

ESP to ogólna nazwa kilku systemów (generalnie ABS+ASR) i ewentualnie kilku dodatkowych - które są opcjonalne ale wchodzą w skład ESP:

http://pl.wikipedia.org/wiki/ESP_(motoryzacja)

ASR to "antyślizgacz"

http://pl.wikipedia.org/wiki/System_kontroli_trakcji
Ostatnio zmieniony 13-02-2009, 15:26 przez gabrjel, łącznie zmieniany 1 raz.
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
Awatar użytkownika
bamaza42

a sa jeszcze jakies, o ktore warto powalczyc u dealera?... (poza zanym mi skadinand ABS-em, oczywiscie :) )
gabrjel

Zalezy o jakich opcjach myślisz...

ABS/ESP to już prawie standard tak jak poduszka kierowcy czy napinacze pasów

Może EBD
http://pl.wikipedia.org/wiki/EBD

Albo CDS (wchodzący w skład ESP jeśli ma się napęd na 4 koła)
http://pl.wikipedia.org/wiki/CDS_(motoryzacja)

Ja bym tam szukał stałego napędu na 4 koła

Inne:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Kategoria: ... azd%C3%B3w
Ostatnio zmieniony 13-02-2009, 15:31 przez gabrjel, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kajapapaja

Post autor: kajapapaja »

gabrjel pisze:Ja bym tam szukał stałego napędu na 4 koła
o taaak <glupi2>
szczególnie napęd na 4 koła jest przydatny na luksemburskich asfaltach <hm>
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
gabrjel

kajapapaja pisze:
o taaak <glupi2>
Dziękuję za kij w szprychy :) <lol> <rotfl>

Zwłaszcza ostatnie dni był bardzo zbyteczny.... wolę bezpieczeństwo aktywne niż pasywne....

"no ofence of kors"

p.s.
Skoda też ma wersje z 4x4
Awatar użytkownika
kajapapaja

Post autor: kajapapaja »

gabrjel pisze:p.s.
wiem, że ma - tylko po co? bo to nawet SUV ani terenowiec nie jest....
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
eurokraci.eu
gabrjel

kajapapaja pisze:
Opinia jak o takim jedym filmie...

Jeździłaś ?
Poczułaś różnicę ?

4x4 w aucie nie terenowym ma zadanie zwiększenie bezpieczeństwa czynnego...
Przecież swoim autem nie pojadę na RallyCross...

Musiałabyś chyba zobaczyć jak się zachowuje w podjeździe pod 300m górkę o nachyleniu 14% całą zaśnieżoną i nie posypaną niczym....

Coraz więcej ludzi zna różnicę dlatego coraz więcej się sprzedaje 4motionów, quattro, X-drive czy innych wynalazków...
Awatar użytkownika
bamaza42

kajapapaja pisze:
w 4x4 nie tylko terenowe czy SUV auta sa wyposazane....takie suzuki na przyklad, (o ile marki nie pomylilam - ale jak nie suzuki, to isuzu....brzmi podobnie :) ), wyposaza w 4x4 juz od bardzo dawna wszystkie swoje modele, nawet te najmniejsze.... i wcale to nie znaczy, ze sa one przeznaczone do jazdy w terenie... Popytaj gabriela, on ci to wyjasni :p
...a nie, sorki - wklei ci link do wikipedii..... <rotfl>
tomasz

Post autor: tomasz »

bamaza42 pisze:a sa jeszcze jakies, o ktore warto powalczyc u dealera?... (poza zanym mi skadinand ABS-em, oczywiscie :) )
Witam,

Co prawda nie wiem o jaki model chodzi, ale moim zdaniem nie warto przeladowywac auta przeróznymi gadzetami elektronicznymi, bo robi sie wiecej rzeczy, które moga sie zepsuc albo tylko postraszyc awariami. Pomysl o samoistnie zapalajacych sie kontrolkach na desce rozdzielczej i godzinach spedzonych w serwisie, kiedy to fachowcy beda sie glowic czy to awaria ESP, EBD, ABS czy jeszcze czegos innego.
Oczywiscie, nie namawiam do zakupu furmanki z napedem na jeden dyszel ;) , ale warto sie zastanowic, które nowinki techniczne przynosza rzeczywista i odczuwalna poprawe bezpieczenstwa i komfortu jazdy, a które sa tylko chwytem marketingowym producenta lub dealera.
Osobiscie "powalczylbym" o cos bardziej wymiernego, np. komplet opon zimowych, klimatyzacje automatyczna, czadowy system audio z nawigacja lub, najprostsze, o nizsza cene :)
gabrjel

bamaza42 pisze:
kajapapaja pisze:
w 4x4 nie tylko terenowe czy SUV auta sa wyposazane....takie suzuki na przyklad, (o ile marki nie pomylilam - ale jak nie suzuki, to isuzu....brzmi podobnie :) ), wyposaza w 4x4 juz od bardzo dawna wszystkie swoje modele, nawet te najmniejsze.... i wcale to nie znaczy, ze sa one przeznaczone do jazdy w terenie... Popytaj gabriela, on ci to wyjasni :p
...a nie, sorki - wklei ci link do wikipedii..... <rotfl>
akurat w wiki nie ma odpowiednich artykułów!
ale jeśli bama potrzebujesz rozjaśnienia w/w linków z wiki chętnie Ci pomogę :) [zaraz będą podteksty :o <mrgreen> <lol> ]

Co do autek to chodziło Ci o Subaru :)
np:
http://www.autocentrum.pl/subaru/justy/

Co do 4x4 to trzeba poczuć to na śliskiej nawierzchni (śnieg, lód, woda) - ktoś nie mający doświadczenia z napędem na tył czy przód będzie sobie lepiej radził... - ale tylko przy dodawaniu gazu, bo przy hamowaniu auto nadal hamuje dokładnie tak samo jak każde inne... i nie można o tym zapominać
misio

Post autor: misio »

kajapapaja pisze:
o taaak <glupi2>
Kazda droga ma cos takiego jak zakret. A ciasne zakrety wyjatkowo ladnie wychodza przy napedzie 4x4... <glupi2>

No i nie wszystkie auta nadaja sie na takie zakrety. Niektore przystosowane sa do jazdy, najlepiej na wprost. No ale o to mozna miec juz tylko pretensje do koncernu macierzystego.
gabrjel

misio pisze:
kajapapaja pisze:
o taaak <glupi2>
Kazda droga ma cos takiego jak zakret. A ciasne zakrety wyjatkowo ladnie wychodza przy napedzie 4x4... <glupi2>
Kajapapaja nie jeździ po zakrętach, nie czepiaj się!
Awatar użytkownika
xtheo7

Post autor: xtheo7 »

Wezta przestancie bredzic kobiecie o jakis napedach na 4 kola. Potrzebne jej (Bamazie) to w miescie jak tunczykowi rower (cytat z mojego kolegi Digilante). Calkowicie sie zgadzam z kolega Tomaszem - im mniej elektroniki i bajerow, tym lepiej (i taniej i bardziej dla planety zielono). Co najmniej 50% tych bajerow to marketing i sluzy to glownie do wyciagania forsy z portfela.
Awatar użytkownika
bamaza42

spoko, xtheo, nie zamierzam kupowac 4x4 - prosilam tylko o rozszyfrowanie tych ASR-ow i tym podobne, bo wlasnie takie cos mi potrzebne, bo strasznie mnie denerwuje, jak chce ruszyc i nie moge - bo auto "przebiera nogami " w miejscu...Do ABS-u sie przyzwyczailam i mam nadzieje, ze jest juz w wiekszosci marek wlaczony do standardu.
Tez nie jestem zwolennikiem (czką) ani nie potrzebnych gadzetow, ani nadmiaru elektroniki i bajerow - bo tez uwazam, ze im tego wiecej, tym wiecej do psucia sie, a w tych glupich komputerach to wszystko sie placze....mnie sie na przyklad w moim poprzednim aucie zapalala kontrolka ABS-u - blady strach padl, pojechalam do jakiegos fachowca, co dlugo szukal przyczyny i w koncu znalazl - czasem cos nie kontaktowalo w jednym swietle "stop".... <shock> Z takich samych powodow mam jakies obawy przed automatyczna skrzynia biegow.... No bo co zrobie, jak sie toto popsuje (no, zalozmy...) w czasie jazdy i nie bedzie biegow "zmieniac", albo zglupieje i nagle sie na wsteczny przelaczy?.....albo na tryb parkowania?.... <bezradny>
ODPOWIEDZ