Dzieci z lampionami - co to za zwyczaj ?

Rozmowy o wszystkim, ale nigdy o niczym

Moderator: LuxTeam

Borys

Post autor: Borys »

Mawi - nic nie jest nadaremnie - wszystko ma swoj sens.

"Ostatnie kuszenie MOD`a"

Xtheo - na pryw mozesz dostac foty tego SWIETEGO , mowie Ciebie ze NIESMIERTELNY przy tym to smiech na sali...
Ura Bura Szef Podwóra
Awatar użytkownika
digilante

Post autor: digilante »

Jedno zdjecie pokaze sie publicznie, i przyzekam tutaj ze dwa polskie Fiaty beda sie palily tej wlasnie ciemnej nocy. Z takimi rzeczami prosze mi nie zartowac. Niech Cie synek ospa zarazi!
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
polka

także polski zwyczaj

Post autor: polka »

W PL świętuje się 2 lutego Matki Boskiej Gromnicznej i też dzieci idą do kościoła (czy raczej po mszy) z lampionami. Kiedyś te lampiony samemu się robiło (pamiętam, robiłam!). Zamierzchłe czasy...
Borys

Post autor: Borys »

digilante pisze:Jedno zdjecie pokaze sie publicznie, i przyzekam tutaj ze dwa polskie Fiaty beda sie palily tej wlasnie ciemnej nocy. Z takimi rzeczami prosze mi nie zartowac. Niech Cie synek ospa zarazi!
HA - ta zniewaga krwi wymaga !

Od dzis rzeczone zdjecia zaczynaja ogladac swiatlo dzienne, zostana wydrukowane w duzym formacie oraz beda rozklejane po calym GDL z naciskiem na NEUDORF oraz FENTANGE , malo tego beda one rozsylane w wersji e-mail oraz pryw za pomoca tego i wszyelkich innych forum.

Kolejna sprawa - zeby owe Poskie Fiaty zaplonely , musisz je MISZCZU najpierw dogonic a nie zapominaj ze to okazy z rodziny THE FIAT AND THE FURIOUS...

A na sam koniec - moj synek ospa to moze zarazic, ale co najwyzej Ciebie - mam nadzieje ze zdajesz sobie sprawe z tego ze zarazani sa Ci co najslabsi - tak wiec - mi to nie grozi ,natomiast Ty miej sie na bacznosci <bije> !!
Ura Bura Szef Podwóra
Awatar użytkownika
Joanna J.

Post autor: Joanna J. »

Jak to rozmowy potrafią w szybkim tempie schodzić na manowce.
Od niewinnych religijnych dziecięcych latarenkach się zaczęło , a tu już stosy fiatopalne omawiane są.... :)
JJ
MaWi

Post autor: MaWi »

Joanna J. pisze:a tu już stosy fiatopalne omawiane są
Buergbrennen sie zbliza ( http://www.polska.lu/viewtopic.php?t=864 ), wiec sie chlopaki juz do tego... palą <faja>
Awatar użytkownika
kajapapaja

Post autor: kajapapaja »

to ja może tak z innej beczki - ktoś wie, kiedy w Polsce (no bo nie tutaj) wypada w tym roku Tłusty Czwartek (co by tutaj poświętować)?
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
===============================
eurokraci.eu
Awatar użytkownika
Biała

Post autor: Biała »

Według mojego polskiego kalendarzyka to 19 lutego
Ola
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

...a nie 26 luty?.....

kaja...czyzbys zamierzala smazyc paczki?.... :p
Awatar użytkownika
Biała

Post autor: Biała »

Raczej nie, w tym roku przypada 19 lutego

tłusty czwartek
Ola
Awatar użytkownika
dasty

Post autor: dasty »

wracajac do swieta "Matki Boskiej Gromnicznej"

jak juz wspomniano, we Francji robi sie nalesniki - i robiac je, trzeba trzymac w jednej rece monete, by jak nalesnikow, przybywalo monet :)
dzielenie sie swiatlem slodyczami i pieniazkami ma przyniesc moc pomyslnosci w roku
tak bylo w polnocnej Francji (Pikardii i Ardenach), gdzie mieszkalam przez kilkanascie lat.

http://www.fdn.fr/~rperinel/Dolaine/chandele.html
"Gdyby ludzie rozmawiali tylko o tym, co rozumieją, zapadłaby nad światem wielka cisza." Albert Einstein
Awatar użytkownika
xtheo7

Post autor: xtheo7 »

bamaza42 pisze:...a nie 26 luty?.....

kaja...czyzbys zamierzala smazyc paczki?.... :p
Co ty pleciesz , bamaza !

26-tego to sa Dozynki Marzanny. Najpierw sie ja dozyna, a potem topi, bo jak mowi staropolskie przyslowie, co ma wisiec - nie u tonie.
Awatar użytkownika
Joanna J.

Post autor: Joanna J. »

Odezwa do moderatorów:

wydaje mi się niezbędne , aby założyć kalendarium świąt polskich i luksemburskich.

Jak widać z powyższych postów naród do świętowania wszelakiego się rwie, choć dość niejednolicie. Kalendarz świąt może byłby pomocny.
JJ
MaWi

Post autor: MaWi »

Joanna J. pisze:Odezwa do moderatorów:
I to jest bardzo sluszna koncepcja. Istnieje co prawda cos takiego, jak: http://www.polska.lu/informatorium/luks ... ml#imprezy no, ale czasem jakos trudno znalezc, akurat, jak sie szuka, nie? :)

Ale zgadzam sie z przedmowczynia – jak by bylo wg daty, od stycznia do grudnia, to z pewnoscia byloby latwiej.

Tak wiec prosze zlozyc podanie, z wszystkimi zalacznikami, 3 zdjecia biometryczne, zaswiadczenie o niekaralnosci oraz aktualne zdjecie RTG klatki piersiowej – rozpatrzymy w trybie ustawowym i damy odpowiedz na pismie w ciagu trzech miesiecy od podjecia decyzji <mrgreen>
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

xtheo7 pisze:Co ty pleciesz , bamaza !

26-tego to sa Dozynki Marzanny. Najpierw sie ja dozyna, a potem topi, bo jak mowi staropolskie przyslowie, co ma wisiec - nie u tonie.
ach, drogi xtheo....to przez te sznurowki co mi juz zwisaja....
ODPOWIEDZ