pytanko 100%,,

Rozmowy o wszystkim, ale nigdy o niczym

Moderator: LuxTeam

Awatar użytkownika
nicolaus84

pytanko 100%,,

Post autor: nicolaus84 »

mam pytanko i mam nadzieje ze mi ktos odpowie i pomoze ,, obecnie mieszkam w lu juz okolo 3 latka i pracuje przez ten caly czas legalnie itd ,,ale juz nie bylem w polsce poniewaz boje sie ze jak pojade to wojsko moze mnie zwinac a ja nie chce isc i maszerowac hmm dzieki wam za opowiedz pozytywna i porade hmm pozdrawiam
albano1947

Post autor: albano1947 »

Halo

Poczekaj do 1 stycznia 2009. W Polsce wprowadzaja sluzby zawodowe .. Mysle ze wtenczas niema powodu do obawy odwiedzin Polski.

Pozsrawiam
Mistrz Niemiec z druzyna DSD 2012
Wielokrotny Mistrz Polski Belgii Włoch i Luxemburga
Dziesiąty w Rankingu światowym ITF Senior

Trenujemy w klubie tenisowym Bettemburg
Awatar użytkownika
czeczu

Post autor: czeczu »

według obowiązujących obecnie przepisów, jeżeli jesteś wymeldowany w PL, to armia nie będzie się Tobą interesować, a więcej poczytaj sobie na stronie ministerstwa:

http://www.wp.mil.pl/pl/index/

czuwaj!
Nigdy nie wiadomo, kiedy pojawi się hiszpańska inkwizycja!!!
Awatar użytkownika
anwi

Post autor: anwi »

albano1947 pisze:Poczekaj do 1 stycznia 2009. W Polsce wprowadzaja sluzby zawodowe .. Mysle ze wtenczas niema powodu do obawy odwiedzin Polski.
A ja bym taka pewna nie była. W końcu ucieczka przed wojskiem (jak się dostało wezwanie) to chyba jest karalna, więc moim zdaniem się nie przedawni tylko dlatego, że będzie zawodowe wojsko.
davit

Post autor: davit »

Jeśli unikałeś wojska w sposób nielegalny to może potem ścicgać Cię prokuratura, za uchylanie sie od służby wojskowej.
Jeśli wyjeżdza się za granice, w WKU ty albo ktoś z twoje rodziny musi zgłosić ten fakt, wypełnia się jakiś tam kwitek. Potem należy udać się do Urzędu Miasta i tam zgłosić to ze przebywasz za granicą. Oni wysyłają specjalny papier do WKU i do tego czasu jak długo jesteś za granicą WKU nie szuka cię. Możesz nawet zjeżdzać do Polski, nie pamiętam dokładnie po jakim czasie trzeba zgłosic ze się jest już w Polsce, ale napewno przez pare dni można spokojnie siedzieć.
To wszystko może załatwić także ktoś z Twoich rodziców.
Awatar użytkownika
dasty

Post autor: dasty »

jest tez inna mozliwosc - poprosic o odbycie sluzby wojskowej w innym kraju Unii - np. w Luksemburgu
"Gdyby ludzie rozmawiali tylko o tym, co rozumieją, zapadłaby nad światem wielka cisza." Albert Einstein
davit

Post autor: davit »

dasty pisze:jest tez inna mozliwosc - poprosic o odbycie sluzby wojskowej w innym kraju Unii - np. w Luksemburgu
A to ciekawe, wiesz coś na ten temat więcej, jak to jest możliwe i czy każdego przyjmują?
misio

Post autor: misio »

davit pisze:
dasty pisze:jest tez inna mozliwosc - poprosic o odbycie sluzby wojskowej w innym kraju Unii - np. w Luksemburgu
A to ciekawe, wiesz coś na ten temat więcej, jak to jest możliwe i czy każdego przyjmują?
A znasz luksemburski?
MaWi

Post autor: MaWi »

misio pisze:
davit pisze:
A znasz luksemburski?
http://www.armee.lu/chap04/c040101.htm

Zalezy co w tym przypadku oznacza "connaisance adequate", bo jesli "padnij, powstan", to chyba mozna sie nauczyc bez podejmowania studiow piecioletnich? :)

Duzo wazniejsze, ze nalezy miec mniej niz 25 lat i co wazniejsze mieszkac na terenie GDLuxa ponad 3 lata.
Awatar użytkownika
bisia

Post autor: bisia »

Trzeba jeszcze na dokladke test pisemny i sprawnosciowy zaliczyc.o ile ten pisemny to bulka z maslem, do sprawnosciowego na prawde DOBRA kondycja jest niezbedna. ;)

ps
nie wiem dlaczego na fotkach nie pokazuja, ze do testu sportowego nalezy tzw krzeselko, i w tej pozycji tez tezba "wysiedziec" okreslony czas- no moze zeby ludzi nie wystraszyc :p
misio

Post autor: misio »

Sprawnosc jest wazna, bo Armia jest zawodowa a nie zlozona z pseudo sprawnych ludzi...
Awatar użytkownika
jespere

Post autor: jespere »

A to jest ciekawy temat. Czy nalezy rozumiec, ze teraz mozna odbyc sluzbe wojskowa w innym kraju? To nie jest zakazane sluzyc w silach zbrojnych obcego panstwa?
Wiem, ze jeszcze pare lat temu sadzili i skazywali tych co sluzyli w francuskiej legii cudzoziemskiej.

A jesli mozna odbywac w innym kraju, to mozna tez nie odbywac, bo te inne kraje w wiekszosci juz dawno zarzucily pomysl sluzby obowiazkowej...

Osobiscie uwazam, ze obowiazkowa sluzba wojskowa, to najglupszy pomysl w historii panstwowosci. I nie jest to z mojej strony zadna anarchia. To sie po prostu nikomu nie oplaca - ani panstwu (wlascicielowi (?) obywateli) ani tym bardziej obywatelowi. Mlodego, pelnego werwy czlowieka, ktory chce gory przenosic, zaczyna pracowac, moze nawet zaklada firme, wyrywa sie z jego planow i wciska w glebe. Co za idiotyzm! 2 lata wyciete z zyciorysu, 2 lata bez podatkow dla panstwa... Szkoda gadac.

A tak na marginesie - ten temat swietnie ukazuje jak pozmienialy sie pojecia. Jeszcze ze 2 pokolenia i pojecie narodowosci w europie bedzie sie tylko sprowadzalo dyskusji o tym, skad pochodzil moj dziadek i jaki masz fajny akcent.

Spocznij!
gabrjel

Post autor: gabrjel »

jespere pisze:A to jest ciekawy temat. Czy nalezy rozumiec, ze teraz mozna odbyc sluzbe wojskowa w innym kraju? To nie jest zakazane sluzyc w silach zbrojnych obcego panstwa?
Wiem, ze jeszcze pare lat temu sadzili i skazywali tych co sluzyli w francuskiej legii cudzoziemskiej.
Spocznij!
Nie wiem kto takie głupoty wymyślił...

Kwestia jest prosta - taki jak masz paszport tam możesz służyć (poza Legią Cudzoziemską, Al-Kaidą itd...), zweryfikowane empirycznie w WKU - ich i mojego śmiechu nie zapomnę :)

Mam kumpla ma paszport PL i DE może służyć w tylko w PL bo przepisy DE bardzo rygorystycznie blokują taką możliwość...
Skąd pomysły na służenie w armii innego kraju EU ?
Może autor ma na myśli służenie w kontyngencie NATO albo innej formacji?
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
Awatar użytkownika
anwi

Post autor: anwi »

Nie wiem, jak to jest w innych państwach, ale w Luksemburgu można służyć w wojsku, nie mając obywatelstwa luksemburskiego. Wystarczy obywatelstwo jednego z państw UE i bycie rezydentem w Luksemburgu przynajmniej od 3 lat.
gabrjel

Post autor: gabrjel »

Bez pozwolenia z Ministerstwa jest to przestępstwo....
http://www.cooltura.co.uk/index.php?id=1207304924

Ciekawe informacje:
http://www.specops.com.pl/forum/topics6 ... vt1681.htm
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
ODPOWIEDZ