pytanko 100%,,
Moderator: LuxTeam
- nicolaus84
pytanko 100%,,
mam pytanko i mam nadzieje ze mi ktos odpowie i pomoze ,, obecnie mieszkam w lu juz okolo 3 latka i pracuje przez ten caly czas legalnie itd ,,ale juz nie bylem w polsce poniewaz boje sie ze jak pojade to wojsko moze mnie zwinac a ja nie chce isc i maszerowac hmm dzieki wam za opowiedz pozytywna i porade hmm pozdrawiam
-
Halo
Poczekaj do 1 stycznia 2009. W Polsce wprowadzaja sluzby zawodowe .. Mysle ze wtenczas niema powodu do obawy odwiedzin Polski.
Pozsrawiam
Poczekaj do 1 stycznia 2009. W Polsce wprowadzaja sluzby zawodowe .. Mysle ze wtenczas niema powodu do obawy odwiedzin Polski.
Pozsrawiam
Mistrz Niemiec z druzyna DSD 2012
Wielokrotny Mistrz Polski Belgii Włoch i Luxemburga
Dziesiąty w Rankingu światowym ITF Senior
Trenujemy w klubie tenisowym Bettemburg
Wielokrotny Mistrz Polski Belgii Włoch i Luxemburga
Dziesiąty w Rankingu światowym ITF Senior
Trenujemy w klubie tenisowym Bettemburg
według obowiązujących obecnie przepisów, jeżeli jesteś wymeldowany w PL, to armia nie będzie się Tobą interesować, a więcej poczytaj sobie na stronie ministerstwa:
http://www.wp.mil.pl/pl/index/
czuwaj!
http://www.wp.mil.pl/pl/index/
czuwaj!
Nigdy nie wiadomo, kiedy pojawi się hiszpańska inkwizycja!!!
A ja bym taka pewna nie była. W końcu ucieczka przed wojskiem (jak się dostało wezwanie) to chyba jest karalna, więc moim zdaniem się nie przedawni tylko dlatego, że będzie zawodowe wojsko.albano1947 pisze:Poczekaj do 1 stycznia 2009. W Polsce wprowadzaja sluzby zawodowe .. Mysle ze wtenczas niema powodu do obawy odwiedzin Polski.
Jeśli unikałeś wojska w sposób nielegalny to może potem ścicgać Cię prokuratura, za uchylanie sie od służby wojskowej.
Jeśli wyjeżdza się za granice, w WKU ty albo ktoś z twoje rodziny musi zgłosić ten fakt, wypełnia się jakiś tam kwitek. Potem należy udać się do Urzędu Miasta i tam zgłosić to ze przebywasz za granicą. Oni wysyłają specjalny papier do WKU i do tego czasu jak długo jesteś za granicą WKU nie szuka cię. Możesz nawet zjeżdzać do Polski, nie pamiętam dokładnie po jakim czasie trzeba zgłosic ze się jest już w Polsce, ale napewno przez pare dni można spokojnie siedzieć.
To wszystko może załatwić także ktoś z Twoich rodziców.
Jeśli wyjeżdza się za granice, w WKU ty albo ktoś z twoje rodziny musi zgłosić ten fakt, wypełnia się jakiś tam kwitek. Potem należy udać się do Urzędu Miasta i tam zgłosić to ze przebywasz za granicą. Oni wysyłają specjalny papier do WKU i do tego czasu jak długo jesteś za granicą WKU nie szuka cię. Możesz nawet zjeżdzać do Polski, nie pamiętam dokładnie po jakim czasie trzeba zgłosic ze się jest już w Polsce, ale napewno przez pare dni można spokojnie siedzieć.
To wszystko może załatwić także ktoś z Twoich rodziców.
http://www.armee.lu/chap04/c040101.htmmisio pisze:A znasz luksemburski?davit pisze:A to ciekawe, wiesz coś na ten temat więcej, jak to jest możliwe i czy każdego przyjmują?dasty pisze:jest tez inna mozliwosc - poprosic o odbycie sluzby wojskowej w innym kraju Unii - np. w Luksemburgu
Zalezy co w tym przypadku oznacza "connaisance adequate", bo jesli "padnij, powstan", to chyba mozna sie nauczyc bez podejmowania studiow piecioletnich?
![:)](images/smilies/icon_smile.gif)
Duzo wazniejsze, ze nalezy miec mniej niz 25 lat i co wazniejsze mieszkac na terenie GDLuxa ponad 3 lata.
Trzeba jeszcze na dokladke test pisemny i sprawnosciowy zaliczyc.o ile ten pisemny to bulka z maslem, do sprawnosciowego na prawde DOBRA kondycja jest niezbedna. ![;)](images/smilies/icon_wink.gif)
ps
nie wiem dlaczego na fotkach nie pokazuja, ze do testu sportowego nalezy tzw krzeselko, i w tej pozycji tez tezba "wysiedziec" okreslony czas- no moze zeby ludzi nie wystraszyc![:p](images/smilies/jezyk2.GIF)
![;)](images/smilies/icon_wink.gif)
ps
nie wiem dlaczego na fotkach nie pokazuja, ze do testu sportowego nalezy tzw krzeselko, i w tej pozycji tez tezba "wysiedziec" okreslony czas- no moze zeby ludzi nie wystraszyc
A to jest ciekawy temat. Czy nalezy rozumiec, ze teraz mozna odbyc sluzbe wojskowa w innym kraju? To nie jest zakazane sluzyc w silach zbrojnych obcego panstwa?
Wiem, ze jeszcze pare lat temu sadzili i skazywali tych co sluzyli w francuskiej legii cudzoziemskiej.
A jesli mozna odbywac w innym kraju, to mozna tez nie odbywac, bo te inne kraje w wiekszosci juz dawno zarzucily pomysl sluzby obowiazkowej...
Osobiscie uwazam, ze obowiazkowa sluzba wojskowa, to najglupszy pomysl w historii panstwowosci. I nie jest to z mojej strony zadna anarchia. To sie po prostu nikomu nie oplaca - ani panstwu (wlascicielowi (?) obywateli) ani tym bardziej obywatelowi. Mlodego, pelnego werwy czlowieka, ktory chce gory przenosic, zaczyna pracowac, moze nawet zaklada firme, wyrywa sie z jego planow i wciska w glebe. Co za idiotyzm! 2 lata wyciete z zyciorysu, 2 lata bez podatkow dla panstwa... Szkoda gadac.
A tak na marginesie - ten temat swietnie ukazuje jak pozmienialy sie pojecia. Jeszcze ze 2 pokolenia i pojecie narodowosci w europie bedzie sie tylko sprowadzalo dyskusji o tym, skad pochodzil moj dziadek i jaki masz fajny akcent.
Spocznij!
Wiem, ze jeszcze pare lat temu sadzili i skazywali tych co sluzyli w francuskiej legii cudzoziemskiej.
A jesli mozna odbywac w innym kraju, to mozna tez nie odbywac, bo te inne kraje w wiekszosci juz dawno zarzucily pomysl sluzby obowiazkowej...
Osobiscie uwazam, ze obowiazkowa sluzba wojskowa, to najglupszy pomysl w historii panstwowosci. I nie jest to z mojej strony zadna anarchia. To sie po prostu nikomu nie oplaca - ani panstwu (wlascicielowi (?) obywateli) ani tym bardziej obywatelowi. Mlodego, pelnego werwy czlowieka, ktory chce gory przenosic, zaczyna pracowac, moze nawet zaklada firme, wyrywa sie z jego planow i wciska w glebe. Co za idiotyzm! 2 lata wyciete z zyciorysu, 2 lata bez podatkow dla panstwa... Szkoda gadac.
A tak na marginesie - ten temat swietnie ukazuje jak pozmienialy sie pojecia. Jeszcze ze 2 pokolenia i pojecie narodowosci w europie bedzie sie tylko sprowadzalo dyskusji o tym, skad pochodzil moj dziadek i jaki masz fajny akcent.
Spocznij!
Nie wiem kto takie głupoty wymyślił...jespere pisze:A to jest ciekawy temat. Czy nalezy rozumiec, ze teraz mozna odbyc sluzbe wojskowa w innym kraju? To nie jest zakazane sluzyc w silach zbrojnych obcego panstwa?
Spocznij!
Kwestia jest prosta - taki jak masz paszport tam możesz służyć (poza Legią Cudzoziemską, Al-Kaidą itd...), zweryfikowane empirycznie w WKU - ich i mojego śmiechu nie zapomnę
![:)](images/smilies/icon_smile.gif)
Mam kumpla ma paszport PL i DE może służyć w tylko w PL bo przepisy DE bardzo rygorystycznie blokują taką możliwość...
Skąd pomysły na służenie w armii innego kraju EU ?
Może autor ma na myśli służenie w kontyngencie NATO albo innej formacji?
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
Bez pozwolenia z Ministerstwa jest to przestępstwo....
http://www.cooltura.co.uk/index.php?id=1207304924
Ciekawe informacje:
http://www.specops.com.pl/forum/topics6 ... vt1681.htm
http://www.cooltura.co.uk/index.php?id=1207304924
Ciekawe informacje:
http://www.specops.com.pl/forum/topics6 ... vt1681.htm
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."