decoupage

Rozmowy o wszystkim, ale nigdy o niczym

Moderator: LuxTeam

Awatar użytkownika
aleksandra12b

decoupage

Post autor: aleksandra12b »

Witajcie, czy sa z nami ktos kto zajmuje sie lub interesuje sie decoupage? Jako zapalona hobbystka, mam w planach zorganizowanie kilku spotkan / kursow i chcialabym sie dowiedziec czy bylybyscie / bylibyscie tym zainteresowani?
A moze wiecie czy w Luxie juz istnieja jakies organizacje decoupage?
Borys

Post autor: Borys »

A moglbym prosic o wyjasnienie co to takiego ten DEKUPAŻ ?
albano1947

Post autor: albano1947 »

Witam :)

Decoupage jest technika w ktorej sie pracuje w miekim papierze albo iinym materiale.. Jezeli dobrze zrozumialem. Jest to tworczosc bardzo kreatywna..

Zadalem sobie troche trudu zeby troche zapoznac sie z ta technika przekazywania tej tworczosci..

O ile mi wiadomo na Forum niema takiego zaintersowania .. To nie znaczy ze nie mozesz taka tworczosc zapoczatkowac.

U nas jest sporo osob ktore szukaja sensu wolnego czasu..

Jestem przekonany ze napewno bedzie fajnie jak cos napiszesz obszerniej o co ta
ak chodzi w decoupage

Obrazek

Jezeli bede cos wiecej wiedzial na ten temat.... podam na mailer

Pozdrawiam milo :) :)
Mistrz Niemiec z druzyna DSD 2012
Wielokrotny Mistrz Polski Belgii Włoch i Luxemburga
Dziesiąty w Rankingu światowym ITF Senior

Trenujemy w klubie tenisowym Bettemburg
Awatar użytkownika
aleksandra12b

sluze wyjasnieniami :

Decoupage umożliwia własnoręczne stworzenie pięknej i oryginalnej dekoracji, która wygląda jak ręcznie malowana.Technika ta polega na efektownym zdobieniu przedmiotów (mebli, skrzynek, kasetek, tacek, doniczek, itp.) poprzez wycinanie elementów papierowych (sa do tego specjalne papiery) i naklejanie ich na wybraną powierzchnię: drewnianą, metalową, ceramiczną, tekturową, plastikową lub skórę albo tkaninę.

A to kilka prac mojej znajomej mistrzyni decoupage:
Załączniki
08.jpg
12.jpg
17.jpg
21.jpg
albano1947

Post autor: albano1947 »

Halo !!! :)

Ciesze sie ze trafilem w 10 - tke i na temat.. Mysle ze to ciekawa forma hobby .. Powiazana tez z wielka porcja kreatywnego zaangazowania.. Jestem przekonany ze sie znajda tutaj z czasem osoby co wyraza chec udzialu w tym pieknym hobby.. :)
Mistrz Niemiec z druzyna DSD 2012
Wielokrotny Mistrz Polski Belgii Włoch i Luxemburga
Dziesiąty w Rankingu światowym ITF Senior

Trenujemy w klubie tenisowym Bettemburg
Awatar użytkownika
czeczu

Post autor: czeczu »

Borys pisze:A moglbym prosic o wyjasnienie co to takiego ten DEKUPAŻ ?
Borys, to genialne zajęcie dla Ciebie, mógłbyś na nowo Fiaciury ozdobić :p
Nigdy nie wiadomo, kiedy pojawi się hiszpańska inkwizycja!!!
Awatar użytkownika
xtheo7

Post autor: xtheo7 »

Czeczu nie nabijaj bo to profesjonalne forum jest, jak ci to niedawno powiedziano.

A skoro profesjonalne, to ja moze z mala kryptoreklamka sie przeslizgne miedzy karzacymi palcami zimnosercych adminow...

Profesjonalnie acz tanio, nabijam posty w butelke lub w syfon. Krotkie terminy.

Firma Haranasie z Ardenow.
Awatar użytkownika
aleksandra12b

podpbijam temat, bo ja pytam sie calkiem na serio...

Chodzi o to, zeby pod skrzydalmi instytucyjengo klubu kulturalnego stworzyc osobna sekcje decoupage - tak jak w tej chwili juz istniejaca sekcja ceramiki czy malarstwa.
Aby takowa powstala potrzebne jest zainteresowanie, oraz troche udokumentowanej dzialalnosci.
Dodam, ze przedsiewziecie jest non-profit, aczkolwiek koszty pojawic sie moga w formie na przyklad zrzuty na wynajecie sali lub materialy.

Mozna tez zauwazyc, chciaz w sierpniu do dziwnie brzmi, ze ewentualne spotkania odbeda sie w pazdzierniku, listopadzie, czyli akurat aby nabrac szlifu i przygotowac ozdoby / prezenty na swieta.

Pozdrawiam, Ola
gabrjel

Post autor: gabrjel »

aleksandra12b, a Ty tak profesjonalnie czy jako hobby to robisz?

Dużo roboty np jest z takim opakowaniem na kawę ?
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
Borys

Post autor: Borys »

Aleksandra - dziekuje uprzejmie za precyzyjne wyjasnienie.
Niestety nie jest to zajecie dla mnie... Ja mam wrodzone ADeHaDe i po prostu bym nie wydolil.

A nawiasem, ozdobeczki podane przez Ciebie jako przyklad wygladaja bardzo ladnie.
Awatar użytkownika
aleksandra12b

hobby i to z porzadnym zakreceniem :)
Niestety, zawodowo mam zupelnie inny kierunek, a takie hobby pozwala na utrzymanie odpowiedniej higieny umyslu <mrgreen>

roboty nie jest zbyt duzo, ale trzeba miec cierpliwosc. Cala prace pokrywa sie dosyc duza iloscia wartw lakieru, ok, 30 - 40 w zaleznosci od uzytych materialow. A mozna klasc 1 warstwe co min 8 godzin. Sa sposoby na przespieszenie, ale to juz wyzsza szkola jazdy...

Samo malowanie lakierem zajmuje pare minut...
gabrjel

Post autor: gabrjel »

Czyli cierpliwość, cierpliwość i jeszcze raz cierpliwość ...

bo po go-kartach w niedziele to chyba nie dla mnie :/ <lol>
Ostatnio zmieniony 27-08-2008, 09:29 przez gabrjel, łącznie zmieniany 1 raz.
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
Awatar użytkownika
xtheo7

aleksandra12b pisze:roboty nie jest zbyt duzo, ale trzeba miec cierpliwosc. Cala prace pokrywa sie dosyc duza iloscia wartw lakieru, ok, 30 - 40 w zaleznosci od uzytych materialow. A mozna klasc 1 warstwe co min 8 godzin. Sa sposoby na przespieszenie, ale to juz wyzsza szkola jazdy...

Samo malowanie lakierem zajmuje pare minut...
Musze przyznac, ze bardzo ladne dekoracje nam pokazalas !

Pozwol mi zadac kilka pytan nieco "technicznych" :

- jakiego rodzaju lakerow uzywasz
- czy nanosisz go pedzlem, czy moze to lakier w sprayu lub rozcienczasz go i nanosisz go aerografem
- jaka jest docelowa - ostateczna grubosc lakieru pokrywajacego papierowa dekoracje ?
- jak to dziala / wyglada na powierzchniach nieco bardziej chropowatcyh - jesli - wspomnialas cos o skorze - podejrzewam o skorze licowanej a nie o zamszu
- czy mozliwe jest dekorowanie powierzchni ruchomych (uginajacych sie lub sprezynujacych)
- jakie masz widzenia po nawachaniu sie tego lakieru w ciagu jego wielokrotnej aplikacji i czy to dzaial lepiej od halucynogennych grzybkow ;)
- czy jest ci znana inna metoda witryfikacji powierzchni niz lakier

Serdeczne pozdrowienia i czekamy na wystawe Twoich prac na tym forum !
Awatar użytkownika
aleksandra12b

xtheo7 - musze cie rozczarowac... maluje sie glownie lakierem akrylowym, a on nie ma efektu lakieru poliuretanowego... moze znajdzie sie dla Ciebie inne hobby, gdzie mozna polaczyc przyjemne z pozytecznym.
Awatar użytkownika
xtheo7

odlaboga, nic zatem dla mnie !

no chyba, ze pedzelki czysisz white spirt'em a nie acetonem !

mniam !

..............................................
Jak siegne pamiecia do czasow mojego dziecinstwa, to w ramach szkolnych prac plastycznych, bralismy rozne sloiki, obklejalismy je znaczkami pocztowymi po czym malowalismy wielokrotnie przezroczystym, bezbarwnym lakierem do drewna.

Z artystycznego punktu widzenia wynik byl na ogol dosc mierny, ale zawsze sie znalazla w rodzinie jakas nielubiana ciocia do obdarowania no i w tenze sposob, maloletni pryszczaci odkryli tajemniczy, bogaty i nader pociagajacy Swiat Chemii. Zainteresownie chemia glownie sie obiawialo poprzez wachanie kleju lub rozpuszalnika Nitro. ......

Nie ma co, to byly piekne, niefrasobliwe czasy poznania nauk scislych i przyrodniczych oraz zglebiania praw Natury.
ODPOWIEDZ