Loty do USA

Rozmowy o wszystkim, ale nigdy o niczym

Moderator: LuxTeam

Awatar użytkownika
digilante

Loty do USA

Post autor: digilante »

Czy ja sie myle, czy Luxair juz nie lata do USA? Bah, wyglada ze nie lata wogule po za Europa:

http://www.luxair.lu/cms/luxair.php?fli ... =EN,595,22,,,

Nawet rok, moze poltora temu patrzylem i latal do kilkunastu miejsc w polnocnej ameryce...

W takim razie, czy ktos moze podpowiedziec jak najlepiej (t.z. najtaniej) dostac sie do USA (jakiekolwiek linie amerykanskie nie wchodza do rownania), i najlepiej nie do Chicago?

KLM pewnie? BA? Lufthansa oczywiscie ale to troche zachodu - jechac do tylu jakby. Jakies inne linie?
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
Awatar użytkownika
j23

Post autor: j23 »

Ja polecam Swiss - nie mialem nigdy zadnego problemu (az mi sie wierzyc niechce) natomist z wsztstkimi innymi: BA, Luftwaffe, KLM, LOT, SAS, AA, mialem. Wlasnie upilem bilet na lato) tanszy o 100 Euro niz gdzierkolwiek indziej
Awatar użytkownika
digilante

Wiec to by bylo Lux -> Zurich -> USA gdzies tam?

Tez wlasnie myslimy o kupnie biletow na lato bo taniocha tam teraz... 1.52 do Euro, i gwarantuje ze do lata bedzie okolo 1.6, moze 1.65. Planujemy zwiedzic pustki, czyli Arizona, Utah, Nevada, Colorado, itd. Bylem raz w tych okolicach i pieknie bylo. Auto na 3 tygodnie nie wiecej niz 500 euro, jesc mozna za pol darmo i dobrze u meksykanow, hoteliki jakies Super 8 i wyjdzie taniej niz do Chin lub innych tradycyjnie "tanich" destynacji.
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
Awatar użytkownika
digilante

Aha, moge sie spytac gdzie dokladnie lecisz i iles zaplacil? Napisz na priva jezeli chcesz.
Borys

Post autor: Borys »

digilante pisze:
1.52 do Euro, i gwarantuje ze do lata bedzie okolo 1.6, moze 1.65.
No to w takim razie ja musze szukac innej pracy... Ty ustawiasz ten kurs ?
Ura Bura Szef Podwóra
Awatar użytkownika
digilante

Nie, ale ze mam wieksze inwestycje w USD i EUR to codziennie patrze i czytam o tym duzo. USA sie zbankrutowalo troszeczke i musza kontynuowac zmniejszanie "interest rate" - za kazdym razem co zmniejsza, dolar musi spasc w porownaniu do euro wedlug zasad "carry trade". Oczywiscie jest 1001 innych czynnikow, ale wierze ze ten akurat bedzie najmocniejszy w tym roku. Po za tym oni juz od dwoch lat nie ujawniaja ile dolarow jest w obiegu (czyli drukuja je 24/7 i cicho siedza aby nie bylo paniki), a to jest tez znak ze dolar moze byc warty mniej niz papier na ktorym jest wydrukowany.
MaWi

Post autor: MaWi »

Ja na ten przyklad latalem wlasnie KLM-em i bylo jak najbardziej OK. Cena przystepna (w tej chwili nie pamietam, bo tez i nie ja placilem, ale moge sie dowiedziec). Lot byl z Findla z przesiadka na Shipholu – calosc na jeden bilet (jak wiadomo KLM obsluguje tez polaczenie Lux-Ams tzw. CityHopperami). Tyle, ze bylo to co Chicago. No, ale jak juz jestes w Amsterdamie, to stamtad masz chyba lotow do roznych miejsc w USA w cholere. :)
Awatar użytkownika
j23

Post autor: j23 »

Do Ottawy 700Euro w sierpniu.
jeszcze spwrawdz www.flyzoom.ca (London-San Diego) Zoom to pierwsza tania linia ktora korzysta z open sky agreement.
krzys1970

Post autor: krzys1970 »

Proponuje, zebys zajrzal na strone www.momondo.com, wbil trase przelotu LUX-ORD na okreslone daty (trzeba poprobowac z roznymi opcjami dat, loty za Atlantyk tanieja w polowie sierpnia wiec jak nie ma musu to moze warto przesunac pobyt na sierpien) i strona poda Ci wszelkie opcje cenowe oferowane przez przewoznikow na tej trasie.

Btw. Luxair nigdy nie latal do USA. Kilka ladnych lat temu polaczenia z Luxa do USA obslugiwal Icelandair z przesiadka w Reykjaviku i nawet bilet do Nowego Jorku byl tanszy niz bilet tylko de Reykjaviku :-).
krzys1970

Post autor: krzys1970 »

Jeszcze jedna, moze dosc interesujaca informacja dla wybierajacych sie za Atlantyk na zakupowy szal. Kursy walut znane sa takze unijnym sluzbom celnym. Znajomi Niemcy mowili mi, ze dosc czesto celnicy trzepia hurtem cale samoloty przylatujace ze Stanow do Niemiec wiec poleca sie wczesniejsze obrywanie metek :-).
Awatar użytkownika
digilante

Krzys - dzieki za info. Masz racje, wlasnie wyczytalem ze wakacje szkolne koncza sie w USA akurat wtedy, a ze nam nie robi roznicy to mozna z lux do denver lub las vegas dojechac za 500 euro na glowe poznym sierpniem lub wczesnym wrzesniem, co wydaje mi sie calkiem ekonomiczne.

Na 100% pamietam ze widzialem mape destynacji na luxair.lu i to bylo tak jak teraz, ale tez ze 10 miast w USA. Ok, moze to byl jakis codeshare, tego niewiem, ale mapa byla...

Zakupy, tak... zawsze jak lecialem do USA to w hotelu juz czekaly na mnie paczki Amazon.com <mrgreen> Ale dobrze o tych celnikach pamietac.

Ciekawy jestem tez - jak sie z tad wylatuje z drogim sprzetem foto to czy mozna dostac jakis swistek od celnikow tutaj ze to juz sie mialo przed odlotem?
Awatar użytkownika
xtheo7

Post autor: xtheo7 »

Wszystko jedno jakimi liniami, byle by nie leciec z Amsterdamu liniami North-West, popularnie zwanymi "North-Worst". Ten nickname jest calkowicie zasluzony - mialem nieprzyjemnosc leciec wiele razy tymi liniami na trasie Amsterdam-Detroit.
Pierwszy moj kontakt z tymi liniami byl taki, ze moj bagaz przylecial 4,5 dnia po mnie a dzien przed moim lotem powrotnim. Nastepnie sie dlugo musialem uzerac na lotnisku o zwrot kosztow poniesionych na zakuupy wszelkich inderponderabiliow.
North-West lata w aliansie z KLM i do konca nie bardzo wiadomo na ktora z tych linii sie wlasciwie trafi.
Bierz Swiss, Lufthanse, BA lub SAS !
natolin

Post autor: natolin »

co do bezposrednich polaczen z USA to owszem Luxair latal w 1999 roku 4 razy w tygodniu do Newark wyleasingowanymi od City Bird Boeingami 767...
Ostatnio zmieniony 05-03-2008, 23:20 przez natolin, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
digilante

Xtheo, dlatego od razu pisalem ze amerykanskie linie nie wchodza w rachube. Najgorsze loty jakie kolwiek mialem i mialem ich duzo. Sao Paolo -> Chicago, linia United. Obsluga byla na strajku. Siedzieli sobie w swoich kabinach i nie dostalismy NIC przez caly lot, cala noc, oprocz wody pitnej ktora sami musielismy sobie chodzic do toaltey nalewac.
misio

Post autor: misio »

natolin pisze:co do bezposrednich polaczen z USA to owszem Luxair latal w 1999 roku 4 razy w tygodniu do Newark wyleasingowanymi od City Bird Boeingami 767...
Latal tez do Bostonu, ale duzo wczesniej :) O ile dobrze pamietam to jednym z pierwszych 747-100 w Europie :)
ODPOWIEDZ