Gdzie sie oplaca winietke ?

Rozmowy o wszystkim, ale nigdy o niczym

Moderator: LuxTeam

Przemek78

Gdzie sie oplaca winietke ?

Post autor: Przemek78 »

Witam wszystkich,
Czy moglibysci mi doradzic, gdzie nalezy zalpacic podatek drogowy (winietke) Przy rejestracji auta nie dostalem zadnego rachunku?)
Czy to w lokalnej commune?
Pozdrawiam
Przemek
ElGregorro

Post autor: ElGregorro »

przyjdzie poczta, wtedy zrobisz przelew albo pojdziesz na poczte :)
Awatar użytkownika
digilante

Post autor: digilante »

Ja czekalem prawie cztery miesiace na ten list, wiec duuuuuzo po dacie waznosci prowizorycznego swistka ktory dali Ci razem z samochodem. Podobno policja wie ze sa takie opoznienia i nie daje mandatow... podobno... ;-) Ja sie upieralem aby Garage dal mi ta opinie w pismie...
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
Przemek78

czyli wniosek... na sile nie placic... ?

Dzieki za pomoc,
pozdrawiam
Awatar użytkownika
digilante

Post autor: digilante »

Wyglada ze nie - sprzedawca z Garage byl o opinii ze list wysylaja natychmiast jak tylko wladuja dane do ich systemu... wiec nawet gdybys poszedl moga nie byc w stanie nawet wziasc Twojej oplaty. Jak Ty, ja sie o tym martwilem bo nie lubie miec niezaplaconych rachunkow lub miec brak jakichs tam papierow, ale sprzedawca kilkanascie razy mi mowil abym to olal i na koniec chyba juz mial mnie dosyc ;)
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

dokladnie tak zrob - wszyscy to "przechodzilismy" - zaczekaj az przysla do domu - z samochodem powinienes dostac cos takiego tymczasowego, z waznoscia bodaj jeden miesiac....i nie pozostaje nic innego jak czekac :))....
Przemek78

od 20 grudnia juz troche minelo...
wydrukuje sobie ta dyskusje , jak mnie policjant zatrzyma to mu pokaze ze portal za mna stoi :)
dzieki jeszcze raz
madziara

Post autor: madziara »

Rozmawialam z panem z urzedu, ktory wystawia winietki (wysylka mojej tez powaznie opozniona) i pan ten poinformowal mnie, ze policja wie o opoznieniach i ze zadnego mandatu za to nie dostane.
MaWi

Post autor: MaWi »

Wiec moze tak: przede wszystkim nie ma co wychodzic przed szereg – nie przyslali kwita, wiec nie trzeba sie martwic, ze niezaplacone. Jak przysla – to bedzie mozna (a nawet trzeba) zaplacic.

A teraz bedzie odpowiedz na pytanie "dlaczego?" Tzn. dlaczego nie przysylaja i dlaczego nie placic.

Otoz na wstepie proponuje zapoznac sie z tym tematem: http://www.polska.lu/viewtopic.php?t=1823

Tam bylo napisane o nowych stawkach podatku drogowego uzaleznionych od wspolczynnika wydzielania CO2. Temat stary, bo jak wiadomo od paru dobrych miesiecy te nowe stawki obowiazuja. Jest tam jednak takze informacja, ze wysylanie nowych stawek (a co za tym idzie nowych winietek) ulegnie nieznacznemu opoznieniu, gdyz administracja luksemburska ma problemy z wdrozeniem nowego systemu informatycznego (skad my to znamy? :p ).

To nieznaczne opoznienie trwalo na przyklad w moim przypadku grubo ponad pol roku! Mniemam wiec, ze nie tylko nowe stawki dla juz zarejestrowanych samochodow przysylane sa z opoznieniem, ale poniewaz Ministerstwo Transportu ma teraz niezly pierdzielnik z tymi winietkami, wiec pewnie i z wysylaniem nowych nie nadazaja. Taka jest moja interpretacja rzeczywistosci, ale cos mi mowi, ze jest ona wielce prawdopodobna. Tak czy inaczej – jestem pewien, ze i policja wie o "przejsciowych trudnosciach" kolegow z "douanes et accisses"i sie po prostu nie czepiaja. :)
Awatar użytkownika
jespere

Post autor: jespere »

przemo, nie martw sie -

FISKUS CIE ZNAJDZIE
ODPOWIEDZ