Antena Satelitarna - nasze prawa

Rozmowy o wszystkim, ale nigdy o niczym

Moderator: LuxTeam

Awatar użytkownika
wilqs72

Post autor: wilqs72 »

misio pisze:Tzw "splittery" mozna jak najbardziej kupic legalnie w miejscach gdzie sie kupuja np Cyfre+ w Polsce. Widzialem juz cos takiego, nie jest to nawet drogie.
To, ze mozna legalnie kupic to wiadomo, pytanie tylko czy mozna legalnie uzywac? Z drugiaj strony korzystanie z cyfry za granica i tak jest nie legalne, wiec moze jak w matematyce - dwa minusy dadza plus :?
misio pisze:I co najwazniejsze nie trzeba kupowac drugiego abonamentu. Warunek - jak podano wyzej - w ramach jednego gospodarstwa domowego.
Zeby dodac lyzke dziegciu do tej beczki miodu, to powiem jeszcze, ze splitter mozna podzielic na dwa typy:
a) tani (ok. 200PLN) - przewodowy, co wiaze sie z doprowadzeniem przewodow od "serwera" do dekoderow
b) drogi (ok. 500PLN) - bezprzewodowy, czyli zero dodatkowych kabli
Poza tym pozostaje zakup drugiego dekodera, bo jak nie kupimy nowego abo to nie dostaniemy dekodera za "zlotowke". Wszystko trzeba wiec sobie dobrze skalkulowac i sprawdzic, czy to sie oplaca.
Istnieje tez niestety ryzyko, ze cyfra zmieni system kodowania, i wtedy zakupiony sprzet bedzie mozna sobie wsadzic w ... buty - ale na to chyba sie predko nie zanosi.
"It is better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt."
Mark Twain
misio

Post autor: misio »

Dobre pytanie zadajesz, ale stoisko Cyfry+ sprzedajace splitery do swojego produktu to chyba oznacza ze problemu nie ma :)

No wiesz, jak juz idziemy w meandry kombinacji to czemu nie sklonowac sobie karty. Jak pirat'owac to na calego :)
MaWi

Post autor: MaWi »

Mam jedno pytanko do powyzszego: splitter, to jak rozumiem, urzadzenie, ktore rozdziela sygnal z anteny. Jesli jednak rozdziela "przed" dekoderem, to oprocz drugiego dekodera bedziemy potrzebowac tez drugiej karty. A druga karta oznacza przeciez drugi abonament! No, chyba, ze sa jakies inne metody oprocz "hakerskiego" skopiowania oryginalnej karty?
Awatar użytkownika
hurakami

Post autor: hurakami »

Hej chlopaki, ja nie chce nic hakowac. Moze poza faktem, ze nie mam prawa miec legalnie C+ w luksie, to jednak abonament place, wiec moralnie czuje sie troche lepiej:). Natomiast teraz szukam wylacznie sposobu na odbior TV w drugim pomieszczeniu, przy czym najwazniejsze jest dla mnie brak koniecznosci ciagniecia kabli. To co pisze Wilqus o drozszym splitterze brzmi interesujaco, ale jesli wiazaloby sie z nowym abonamentem, to troche zmienia postac rzeczy i faktycznie musialbym to sobie przekalkulowac. W ostatecznosci w salonie bede ogladal wylacznie RTL i Veiner kanal, a na TVN schodzil na dol.
h
Awatar użytkownika
byly

Post autor: byly »

jesli nie zalezy ci na ogladaniu dwoch rohznych programow w dwoch roznych miejscach rownoczesnie, to najprostszym rozwiazaniem jest komplet przekaznikow na podczerwnien za jakies 50 euro, przekaznik A wysyly sygnal telewizyjny z telewizora na dole do przekaznika B podlaczonego do telewizora na gorze i tyle. Oczywiscie ta technika jest troche wrazliwa na zaklocenia przez komorke, sygnaly WiFi itd, ale generalnie funkcjonuje jak najbatrdziej zadawalajcao. Sam mam tak teraz w moim mieszkaniu.
deep78

Post autor: deep78 »

misio pisze:Po pierwsze to dziala, a po drugie to nie chodzi tu o to czy mozna cyfre odbierac czy nie, ale o to jakie mamy prawa i czego nie moga nam zabronic.
Hm, a jednak nie dziala, chociaz pamietam, ze jakis czas temu pod tym adresem (opublikowanym chyba na forum gazety) mozna bylo znalezc jakies zalecenie - ale nie wygladalo to na wiazace przepisy (?).

Niedlugo czeka mnie przeprowadzka na swoje i chetnie sam bym przeczytal konkretny przepis dajacy nam prawo do instalowania anteny, tym bardziej ze moi dotychczasowi rozmowcy - sasiedzi, agenci nieruchomosci itp. - maja sto piecdziesiat roznych interpretacji.

Jest jeszcze kwestia, gdzie te antene mozna ficzycznie przymocowac. Jak rozumiem, nikt nie ma prawa mi sie wtracac, jezeli postawie ja na balkonie na jakims stojaku, ale juz przysrubowanie jej do sciany na balkonie lub zamocowanie masztu do balustrady moze stwarzac kontrowersje. Moze ktos wie cos wiecej na ten temat? Nie chcialbym na dzien dobry wszczynac wojny z nowymi sasiadami :)
Awatar użytkownika
anwi

Post autor: anwi »

Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

No nie, moj francuski pozwolil mi na znalezienie odniesienia do anten satelitarnych umieszczanych na domach prywatnych (w aglomeracji (sic!) miejskiej), ale z wczesniejszych akapitow nie jestem w stanie wywnioskowac, czy zezwolenie jest potrzebne, czy nie.... <oops>
Awatar użytkownika
anwi

Przeszukałam kilka regulaminów gminnych i znalazłam w nich taki najczęściej występujący zapis dotyczący instalacji anten satelitarnych (i innych):

Les antennes ou installation similaire sont soumises a une autorisation du bourgmestre.
L'installation d'antennes paraboliques est interdite sur le versant de la toiture et sur la façade donnant sur le domaine public.
En aucun cas, les antennes pourront empiéter sur le domaine public ou sur une propriété voisine.
Elles doivent etre aménagées et fixées de façon a ce qu'elles ne présentent aucun danger pour le public. Le bourgmestre pourra exiger un contrôle de la fixation par une personne de l'art.

Z tego wynika, że zezwolenie gminy jest potrzebne, ale o to najlepiej zapytać w konkretnym urzędzie gminnym.
Awatar użytkownika
bamaza42

...znaczy mam sie zglaszac do burmistrza o pozwolenie, choc wlascicielka domu sie zgodzila i sama wystawila niedawno 2 talerze, i nasza sasiadka z I pietra tez ma talerz, a dom jest prywatny i talerze nie "wisza" bezposrednio nad ulica/chodnikiem?....
a tak nawiasem, anwi - to znowu po francusku.... <oops>
Awatar użytkownika
bamaza42

o, teraz lepiej :) - dzieki....i tak sie nie bede pytac - moja landlady pozwolila i nic nie mowila, ze mam sie gdzies pytac - jestem na 150% pewna, ze ona tez nie pytala sie nikogo, czy moze na wlasnym domu zainstalowac te swoje 2 talerze... :)
Awatar użytkownika
wilqs72

MaWi pisze:Mam jedno pytanko do powyzszego: splitter, to jak rozumiem, urzadzenie, ktore rozdziela sygnal z anteny.
Ten splitter, o którym piszę, nie służy do rozdzielenia sygnału satelitarnego, tylko właśnie do rozdzielenia uprawnień, które są na karcie.
Nie wdając się zbytnio w szczegóły techniczne - splitter składa się z serwera i kart klienta. W serwerze umieszcza się oryginalną kartę, natomiast karty klienta w dekoderach - pełnią one rolę "wirtualnych" kart. Kiedy dekoder próbuje komunikować się z kartą ta z kolei komunikuje się z serwerem i wszystkie żądania docierają do oryginalnej karty i tą samą drogą odpowiedzi wracają do dekodera. Zadaniem serwera w tym wypadku jest takie synchronizowanie dostępu dwu (lub więcej) kart klienta, aby wszystko działało bez problemów.
MaWi pisze:Jesli jednak rozdziela "przed" dekoderem, to oprocz drugiego dekodera bedziemy potrzebowac tez drugiej karty.
No właśnie - druga karta ani drugi abonament nie jest potrzebny, ale potrzebny jest drugi dekoder, no i oczywiście sygnał dla tegoż.
Ostatnio zmieniony 10-01-2008, 12:59 przez wilqs72, łącznie zmieniany 1 raz.
"It is better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt."
Mark Twain
MaWi

Post autor: MaWi »

No, teraz to juz jest dla mnie calkiem jasne. Dzieki wilqs za dodatkowe informacje! Jeszcze jedno pytanko w takim razie – czy jest to tak, ze kupujac splitter dostaje sie takie "wirtualne karty"? Jesli tak to ile? Jesli nie, to skad cos takiego wziac (legalnie, o ile slowo "legalnie" nie jest tu sylogizmem z zalozenia ;) )?
Awatar użytkownika
wilqs72

MaWi pisze:No, teraz to juz jest dla mnie calkiem jasne. Dzieki wilqs za dodatkowe informacje! Jeszcze jedno pytanko w takim razie – czy jest to tak, ze kupujac splitter dostaje sie takie "wirtualne karty"? Jesli tak to ile?
To, jak zwykle, zależy - możesz kupić sam splitter, ale z reguły sprzedawane są zastawy z dwiema kartami - ceny które podałem dotyczyły właśnie zestawów splitter+2 karty, np. to.
MaWi pisze:Jesli nie, to skad cos takiego wziac (legalnie, o ile slowo "legalnie" nie jest tu sylogizmem z zalozenia ;) )?
Można je ew. dokupić tam, gdzie kupujesz splitter, oczywiście legalnie.
Z reguły splitter ma ograniczenie co do ilości kart, z którymi może współpracować, przeważnie jest to nie więcej niż 6.
Mark Twain
Awatar użytkownika
anwi

bamaza42 pisze:...znaczy mam sie zglaszac do burmistrza o pozwolenie, choc wlascicielka domu sie zgodzila i sama wystawila niedawno 2 talerze,
Wydaje mi się, że o jakiekolwiek pozwolenie występuje właściciel nieruchomości. Jeśli tego nie wie - jego problem, jeśli ktoś się przyczepi :D
ODPOWIEDZ