VWirtualna Biblioteka

Rozmowy o wszystkim, ale nigdy o niczym

Moderator: LuxTeam

Awatar użytkownika
xtheo7

VWirtualna Biblioteka

Post autor: xtheo7 »

Tak sem mysle, ze wokol tego portalu, pod czcigodnym przewodnictwem naszej "swietej trojcy" zalozycieli - administratorow, zebrala sie krytyczna masa czlonkow ( i czlonek) by sprobowac zalozyc pol - wirtualna biblioteke polskich ksiazek. Tylez narodu podrozuje i kursuje na trasie Lux - PL, i pewnie sporo "swiezych" ksiazek i filmow tu regularnie przywozi.

Jesliby kazdy z nas wprowadzil do portalu liste ksiazek, ktore posiada oraz, konsekwentnie, zdecydowal / wala sie ow ksiazki odpozyczyc (za kaucja, powiedzmy 50 euro), to sem mysle, zebym sie nauczyl wreszcie czytac, coby te ksiazki odpozyczyc.

Pozytywny efekt uboczny - poznawanie sie ludzi w realu przy okazji wymiany ksiazek, sprzyjajace integracji srodowiska czlonkow z ramienia Naszego Portalu. Mozemy nawet o wprowadzeniu malej oplaty za kazda wymiane i przeznaczenie jej na wspolnie wybrany, zbozny cel, na przyklad, na mojej przyszle wakacje w cieplych krajach, lub na wsparcie polskiej sekcji w szkole europejskiej, lub inny szlachetny cel.

pozdrawiam wszystkich,
xtheo7
Awatar użytkownika
LuxTeam

Post autor: LuxTeam »

Kurcze, xtheo, ty jak juz cos powiesz, to... roztropnie!

Pomysl z VWirtualna Biblioteka jest w deche! Oczywiscie o ile znajda sie chetni do wypozyczania, bo (mam nadzieje) na chetnych do czytania nie bedziemy musieli czekac?

Tak wiec proponuje tutaj dyskusje na temat wygladu takiej biblioteki:

a) powinno to byc osobne podforum czy wystarczy lista odpowiedzi do rozpoczetego przez xtheo tematu?

b) mamy utworzyc w ramach forum baze danych takich ksiazek czy bedziecie sobie radzic metodami tradycyjnymi (kartka i olowek)

c) czy popieracie te idee w calej rozciaglosci i jesli tak, to jak widzicie jej realizacje?

Temat odplatnosci pozostawiamy chwilowo bez komentarza (najpierw organy sledcze musza wyjasnic gdzie xtheo wybiera sie na wakacje i dlaczego sa to Kajmany ;)
LuxTeam
Awatar użytkownika
danka44

Post autor: danka44 »

Pomysł jest sam w sobie dobry.
Sama posiadam sporą liczbę książek i dla dorosłych, i dla dzieci oraz stosik filmów. Wymieniałam się tym do tej pory z kilkoma znajomymi, ale jest z tym zawsze problem, ponieważ żeby oddać książkę trzeba było się umówić na jakieś spotkanie. Często się to przeciągało do miesięcy, żeby było "przy okazji".
Do biblioteki można iść codziennie, jak tylko skończy się czytać książkę. Dlatego w innym wątku szukałam polskiej biblioteki.

Niemniej, jak zauważyłam na wstępie, pomysł jest dobry i możnaby chociaż spróbować zrobić jakiś spis książek i może ludzie dogadaliby się jakoś w kwestii pożyczania.
Danka
Awatar użytkownika
danka44

Post autor: danka44 »

Niech to jaśnisty, wyczyściłam sobie wiadomość sprawdzając, czy LuxTeam znowu czegoś przede mną nie napisał :?
Teraz mi sie juz nie chce powtarzać. Powiem tylko najważniejsze, że jak w łatwo dostępnym miejscu umieścicie link do biblioteki, to ludzie juz sobie sami poradzą i się dogadają. Najważniejsze, aby to było ciągle widoczne, a nie zgineło gdzieś w tematach.
Danka
ODPOWIEDZ