Spotkanie na kiermaszu swiatecznym?
Moderator: LuxTeam
Co do pyskowek: tak miedzy bogiem a prawda, to jesli ja bym napisal na tym forum byle co, np. "zjadlem dzisiaj dobra bulke z piekarni w Trewirze", to na tym forum znazalzyby sie przynajmniej 3 osoby, ktore by sie dopatrzyly w tej wypowiedzi prowokacyjnego wychwalania Niemiec na koszt Luksemburga....
Co do zamkniecia watku: nie chce zabierac glosu w sprawie jego slusznosci, ale Jacek z zrzeszenia studentow udzieli konkretnej informacji nt. spotkania w przyszla niedziele, wiec sprawa jest wyjasniona: kto chce moze sie dolaczyc, namiary sa.
Co do zamkniecia watku: nie chce zabierac glosu w sprawie jego slusznosci, ale Jacek z zrzeszenia studentow udzieli konkretnej informacji nt. spotkania w przyszla niedziele, wiec sprawa jest wyjasniona: kto chce moze sie dolaczyc, namiary sa.
Mnie do tych 3 osob zaliczyc nie mozesz, bo chetnie sie dowiem gdzie sa te dobre bulki. Sam jak jestem w Trewirze to sobie takowe kupuje, w znanej mi piekarni. Chetnie sprobuje czegos nowego, byc moze i lepszego.byly pisze:Co do pyskowek: tak miedzy bogiem a prawda, to jesli ja bym napisal na tym forum byle co, np. "zjadlem dzisiaj dobra bulke z piekarni w Trewirze", to na tym forum znazalzyby sie przynajmniej 3 osoby, ktore by sie dopatrzyly w tej wypowiedzi prowokacyjnego wychwalania Niemiec na koszt Luksemburga....
Jesli nawet jakies 3 osoby cie zaczna krytykowac, to spojrz na to z innej strony. Zwroc uwage ilu jest zarejstrowanych uzytkownikow i jak te 3 osoby maja sie do tego.
Ja juz ci kiedys napisalem, ze chetnie sie dowiem ciekawostek z Trieru.
udzielil, ale Luxteam chyba ma troche za ostre nozyce, bo wycial "przy okazji" informacje Jacka.bamaza42 pisze:...udzieLI, czy udzieLIL ?....bo to roznica....bo nic nie widac (przynajmniej w tym watku)...byly pisze:Jacek z zrzeszenia studentow udzieli konkretnej informacji nt. spotkania w przyszla niedziele, wiec sprawa jest wyjasniona: kto chce moze sie dolaczyc, namiary sa.
O ile pamietam, w niedziele w katedrze ma byc msza polska ( o godz. 17.00???) a po mszy spotkanie przed katedra i wspolny wypad na Weihnachtsmarkt, ale nie dam sobie reki uciac za ta godz. 17.00
@Misio: ten przyklad z bulkami byl na razie abstrakcyjny, jeszcze nie znalazlem zadnej wybitnie dobrej piekarni. Musze natomiast odwrotnie stwierdzic, ze ciasteczka, ciasta itd. piekarni Oberwies w Luksie smakuja wysmienicie i chyba w Trier sie nie znazjdzie lepszych, ale jesli chodzi o croissanty to i w Luksie i w Trewirze sa jakies do niczego, przynajmniej nie odkrylem jeszcze dobrych.
Musimy zaprotestować. Wycięte zostały ostatnie 3 posty tamtego wątku: 2 misia i jeden Twój. Jackowego tam nie było.udzielil, ale Luxteam chyba ma troche za ostre nozyce, bo wycial "przy okazji" informacje Jacka.
Gratulujemy obopólnie miłej wymiany zdań. Czy to zwiastun Nowego?@Misio: ten przyklad z bulkami byl na razie abstrakcyjny, jeszcze nie znalazlem zadnej wybitnie dobrej piekarni. Musze natomiast odwrotnie stwierdzic, ze ciasteczka, ciasta itd. piekarni Oberwies w Luksie smakuja wysmienicie i chyba w Trier sie nie znazjdzie lepszych, ale jesli chodzi o croissanty to i w Luksie i w Trewirze sa jakies do niczego, przynajmniej nie odkrylem jeszcze dobrych.
LuxTeam
sprostowanie
Wydaje mi sie, ze informacje o spotkaniu na Weihnachtsmarkt zaczerpales ze strony PSATu (polskiej grupy studenckiej) www.psat.de
Pozdrawiam
Nie umieszczalem tej informacji na forum polska.lu, gdyz jest to spotkanie czlonkow PSATu. Jesli ktos niezrzeszony chcialby poznac polskich studentow z Trier jest oczywiscie mile widziany - serdecznie zapraszamy.Am Sonntag den 9.12.07 um 16:00 Uhr findet in der
St. Gangolf-Kirche (Hauptmarkt 9) Heilige Messe in polnischer Sprache.
Wir möchten uns nach der Messe auf dem Weihnachtsmarkt treffen. Wer will, kann an der Messe teilnehmen, wer es nicht will, soll einfach gegen 17:00 Uhr vor dem Kirchentor St. Gangolfs (Hauptmarkt) erscheinen.
Alle sind herzlich eingeladen!
Pozdrawiam
Co prawda nie w samym Trewirze, ale w maleńskiej wiosce nieopodal (w której nota bene od ponad roku z wielką przyjemnością sobie mieszkamy) mogę szczerze polecić maleńką rodzinną piekarenkę "Backshop Butzweiler" (logo BB).byly pisze: (...) jeszcze nie znalazlem zadnej wybitnie dobrej piekarni. Musze natomiast odwrotnie stwierdzic, ze ciasteczka, ciasta itd. piekarni Oberwies w Luksie smakuja wysmienicie i chyba w Trier sie nie znazjdzie lepszych, ale jesli chodzi o croissanty to i w Luksie i w Trewirze sa jakies do niczego, przynajmniej nie odkrylem jeszcze dobrych.
Piekarenka działa codziennie od wczesnych godzin porannych, również w soboty i co istotne: w niedziele (od 5 do 11, więc trzeba się pośpieszyć...). Piekarenka ma zawsze rano pyszne, gorące, chrupiące, przepyszne bułeczki, z gatunku takich co to... "same wchodzą" <haha> No i chlebek: kilkanaście rodzajów, w tym jeden czy dwa dokładnie "takie jak w Polsce"... Oprócz tego oczywiście relatywnie spory wybór ciast, ciastek i ciasteczek... <okok>
Wioska jest niedaleko Trewiru, być może w czasie weekendowych wojaży komuś będzie po drodze, więc wtedy - szczerze polecam (zupełnie bezinteresownie)
Mapka oraz adresik owej piekarenki