zdjecie - logo

Rozmowy o wszystkim, ale nigdy o niczym

Moderator: LuxTeam

Awatar użytkownika
jespere

zdjecie - logo

Post autor: jespere »

prosze tu o pomoc specow od grafiki

nie wiem jak zrobic logo do swojego nicka zmniejszajac zdjecie do 12 kb

dodam, ze photoshop nie jest dla mnie tajemniczym programem, ale nigdy nie potrzebowalem az tak redukowac obrazu.

no i gdy to robie, zamienia sie on w maz pikseli - zupelnie nieczytelna zreszta...
MaWi

Post autor: MaWi »

sprawa jest relatywnie prosta. Musisz jednak zdjecie zapisac w formacie JPEG. W tym formacie istnieje mozliwosc ustalenia wspolczynnika kompresji, co wplywa (w sposob znaczacy!) na wielkosc pliku po skompresowaniu.

No i teraz – jak bedziesz zapisywac plik, to program powinien cie zapytac o stopien kompresji i od razu podpowiedziec jaka bedzie jego wielkosc po zapisaniu. Dobrze by bylo, zeby kompresja byla mozliwie mala, bo JPEG uzywa algorytmu kompresji stratnej, co oznacza, ze jednak obrazek traci na jakosci (a dokladnie na czytelnosci/precyzji detali).

No i to juz chyba wszystko.

Aha -- pamietaj, ze 12 kB, to nie jedyne ograniczenie avatara. Musi byc to jednoczesnie obrazek o wielkosci max. 80x80 pikseli czyli raczej znaczek pocztowy niz Bitwa pod Grunwaldem. Warto o tym pamietac poszukujac najlepszego avatarka dla siebie ;)
Awatar użytkownika
danka44

Post autor: danka44 »

Przeprowadzam test, czy moje zdjęcie weszło. A właściwie nie moje tylko mojego kota, którego to podobno nikt nie widział.
Danka
Awatar użytkownika
danka44

No i jest... "Kot, który zawsze kryje się w szafie"
Danka
Awatar użytkownika
kajapapaja

Post autor: kajapapaja »

super kot!!!!!
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
===============================
eurokraci.eu
Awatar użytkownika
danka44

Na szczęście nigdy nie fruwał, jak inne koty i nie ma taaakich wielkich oczu ;)
Danka
Awatar użytkownika
szymbi

Post autor: szymbi »

ale za to jak groźnie patrzy... tylko dlaczego nigdy obcych takim wzrokiem nie mierzy (a może próbuje, ale nie wie, że przez drzwi szafy się nie da...?). Serdeczne pozdrowienia dla kotka! <kotek>
Awatar użytkownika
danka44

szymbi pisze:Serdeczne pozdrowienia dla kotka!
miau ( tzn. dziękuję )
No i oczywiście pozdrowienia dla twojego kota, żeby nie czuł się pokrzywdzony :>
Danka
Awatar użytkownika
szymbi

Post autor: szymbi »

a dziękuję, mój nawet podobny - chyba nawet go (ją) kiedyś widziałaś, bo ona akurat lubi gości... ;)
ODPOWIEDZ