zarobki w Lux
Moderator: LuxTeam
Wiesz byly, rzecz w tym, ze Lux jest po prostu eldoradem dla rodzin z dziecimi przede wszystkim. I nie to, zebym chcial cie jakos dyskryminowac. Po prostu takie sa fakty i nie ma co z tym dyskutowac. Jesli bierzesz pod uwage zarobki singla (w pelni rozumiem, oczywiscie, twoj punkt widzenia), to roznice miedzy Lux a DE moga nie wychodzic szczegolnie atrakcyjnie. Jednak Lux oferuje dla rodzin z dziecmi nie tylko inna stawke podatkowa, ale takze szereg dodatkowych profitow, w tym ulgi przy zakupie nieruchomosci, doplate do swiadczen itd. Dla takich ludzi alternatywa – Lux czy DE – w zasadzie nie istnieje, bo bilans nie jest bynajmniej "gra sum zerowych". To dlatego (m.in. oczywiscie) Lux przyciaga przede wszystkim malzenstwa i to najchetniej z "dorobkiem", albo... nazwijmy eufemistycznie... "rozwojowe". No, ale nie to, zebym ci cokolwiek sugerowal. Tak tylko sobie plote wieczorowa pora 

spoko, tylko ja tak ciagle slysze " w Luksie sa smiesznie niskie podatki", ale okazuje sie, ze jednak nie do konca dla wszystkich. Dlatego dobrze jest wiedziec, co i jak, zeby nie bylo rozczarowan na miejscu, bo jednak nie kazdy ma rodzine i dzieci.
Ale jakbym mial tak dwie latorosle i wybor miedzy Niemcami a Luksem, to od razu bym sie do Luksa przeprowadzil, bo tu nie ma o czym dyskutowac, roznica jest jednoznaczna
@misio: oparlem sie na przykladzie zarobkow dla inzyniera bez doswiadczenia zawodowego podanym tu na forum i szczerze mowiac jestem troche zdziwiony, ze to jest tak malo wzgl. to samo, co w Niemczech, bo z drugiej strony bedac 3 razy w Trier i czytajac forum grenzgaenger.lu, slysze, jak Niemcy sie zachwycaja wyraznie wyzszymi zarobkami w Luxie, to teraz sam nie wiem, albo inzynierowie z Luxie slabo zarabiaja, albo w Trier zarobki sa slabe i ludzie sie ciesza z lepszych za miedza, ale trudno mi ocenic, bo nie znam jeszcze dokladnie warunkow miejscowych.
BTW pozwole sobie oficjalnie oglosic, ze znalazlem mieszkanie w Trier, bezposrednio kolo Glownego Rynku, ale w - mam nadzieje - spokojnej ulicy.
92 m2, mieszkanie typu maisonette, czyli dwupoziomowe, z belkami w sypialni i skosnym dachem, 3 pokoje, kompletnie nowo wyremonotowana lazienka, ze 700 euro ze wszelkimi oplatami oprocz pradu.
Ale jakbym mial tak dwie latorosle i wybor miedzy Niemcami a Luksem, to od razu bym sie do Luksa przeprowadzil, bo tu nie ma o czym dyskutowac, roznica jest jednoznaczna
@misio: oparlem sie na przykladzie zarobkow dla inzyniera bez doswiadczenia zawodowego podanym tu na forum i szczerze mowiac jestem troche zdziwiony, ze to jest tak malo wzgl. to samo, co w Niemczech, bo z drugiej strony bedac 3 razy w Trier i czytajac forum grenzgaenger.lu, slysze, jak Niemcy sie zachwycaja wyraznie wyzszymi zarobkami w Luxie, to teraz sam nie wiem, albo inzynierowie z Luxie slabo zarabiaja, albo w Trier zarobki sa slabe i ludzie sie ciesza z lepszych za miedza, ale trudno mi ocenic, bo nie znam jeszcze dokladnie warunkow miejscowych.
BTW pozwole sobie oficjalnie oglosic, ze znalazlem mieszkanie w Trier, bezposrednio kolo Glownego Rynku, ale w - mam nadzieje - spokojnej ulicy.
92 m2, mieszkanie typu maisonette, czyli dwupoziomowe, z belkami w sypialni i skosnym dachem, 3 pokoje, kompletnie nowo wyremonotowana lazienka, ze 700 euro ze wszelkimi oplatami oprocz pradu.
No i tu sie zgadzamy. Po prostu tak jest i koniec. Lux niesamowicie promuje polityke prorodzinna, no i tu trudno jest znalezc jakikolwiek inny punkt odniesienia w innych krajach. Najlepiej w Luxie jest miec 3 latorosle – wtedy oprocz swiadczen standardowych wchodza "pakiety specjalne". No, ale to temat na zupelnie inny watek. Ja tylko po prostu chcialem zaznaczyc, ze zupelnie cie rozumiem, ze nie czujesz tej ulgi (podatkowej) przybywajac do Luxa. Ale ty powinienes tez zrozumiec, ze sa tacy, ktorzy czuja. No i tak jest juz swiat zrobiony, ze nie kazdemu po rowno, tyle tylko, ze kazdy moze znalezc to najlepsze miejsce dla siebie na swiecie. Czego oczywiscie i tobie zycze!byly pisze:Ale jakbym mial tak dwie latorosle i wybor miedzy Niemcami a Luksem,

Wiesz, nie musisz sie przenosic do Luxa. Wystarczy ze bedziesz tu pracowal i tyle, bo podatek placisz tam gdzie pracujesz (oraz masz wszystkie dodatki/znizki itp). Co wiecej ja np sie dzis dowiedzialem, ze niedlugo wejdzie przepis dzieki ktoremu Niemcy oraz Francuzi (o Belgach nic nie mowili) beda mogli sobie od podaku odliczac kredyt na nieruchomosc zakupiona wlasnie w Niemczech (obecnie moga odliczac, ale musza kupic cos na terenie Ksiestwa). I co ciekawe, nie mowiono tu o OBYWATELACH, ale o REZYDENTACH, to wazne. Tak wiec jak ktos tak bardzo kocha tamte rejony to moze niedlugo bedzie mial dodatkowy bonus.
Moze uda mi sie dowiedziec cos wiecej na ten temat, wtedy zamiesci sie dokladne info.
Moze uda mi sie dowiedziec cos wiecej na ten temat, wtedy zamiesci sie dokladne info.
Patrz, a na polska.lu pisali o tym juz w sierpniu: http://www.polska.lu/viewtopic.php?t=1809 <mrgreen>misio pisze:Co wiecej ja np sie dzis dowiedzialem
No, jezeli 500€ (netto i po podatku!) miesiecznie nie czyni ci roznicy, to ci ..... gratuluje pensji.byly pisze:spoko, tylko ja tak ciagle slysze " w Luksie sa smiesznie niskie podatki", ale okazuje sie, ze jednak nie do konca dla wszystkich. Dlatego dobrze jest wiedziec, co i jak, zeby nie bylo rozczarowan na miejscu, bo jednak nie kazdy ma rodzine i dzieci.
Nie mowiac juz o roznych istniejacych upustach (dojazdowe, fundusz emerytalny, kredyt mieszkaniowy,..itd), pozwalajacych ci na skuteczne obnizenie progu podatkowego, nawet dla singla.
Tak naprawde to nie wiem, ile "sie zarabia" w Niemczech, natomiast zacytuje ci przyklad mojego przyjaciela, doktora chemii, pracownika naukowo-dydatktycznego na Uniw. w Nancy, ze stazem badawczym jakies 18-20 lat: otoz, jako singel, po zaplaceniu roznych kas chorych, itp oraz po zaplaceniu podatku zostaje mu na reke netto ok 1'400€. Zostawiam ci porownanie tej jalmuzny do pensji netto inzyniera w Lux., zaraz po studiach i bez jakiegogolwiek doswiadczenia .....
Jesli chodzi o Belgie, to ponoc roznica jest jeszcze bardziej drastyczna.
No wiec nie porownujmy jablek z gruszkami-xtheo7 pisze:
No, jezeli 500€ (netto i po podatku!) miesiecznie nie czyni ci roznicy, to ci ..... gratuluje pensji.
Nie mowiac juz o roznych istniejacych upustach (dojazdowe, fundusz emerytalny, kredyt mieszkaniowy,..itd), pozwalajacych ci na skuteczne obnizenie progu podatkowego, nawet dla singla.
Tak naprawde to nie wiem, ile "sie zarabia" w Niemczech,
- najpierw masz w Luxie w lewej kieszeni 500 euro wiecej netto, z ktorych od razu wydajesz 200-300 wiecej za takie samo mieszkanie jak w Niemczech, z tych 500 euro przewagi robis sie wiec juz gora 300, w praktyce raczej 200 blo jeszcze mniej, akurat znam doskolane temat, bo jestem po intensywnym poszukiwaniu mieszkania w Lux i Trier
- upusty dojazdoweg, emerytalne itd. sa tak samo w Niemczech, wzsystko to mozesz odciagnac od podatku jako koszt uzyskania dochodu, byc moze w Luxie te uregulowania sa korzystniejsze, nie wiem
- piszesz, ze nie wiesz, ile sie zarabia w Niemczech, ja wiem, bo pracuje tu od 15 lat, moj brat jest inzynierem i pracuje w sluzbie publicznej jako inzynier, wiec stawki, ktore podalem sa autentyczne. jesli taki inzynier zdecydowalby sie zmienic status z pracownika sluzby cywilnej na dozywotniego urzednika sluzby cywilnej , to mialby w kieszeniu od razu o wiele wiecej, a mianowicie:
2356.57 €
Jak jest we Francji czy w Belgii nie wiem i szczerze mowiac malo mnie to interesuje, ja porownuje tylko i wylacznie Niemcy z Luxemburgiem w przypadku singla.
Moglbys napisac troche bardziej konkretnie, bo nie chce mi sie domyslac, co masz na mysli...MaWi pisze:takze szereg dodatkowych profitow
I tego tez nie rozumiem:
Jakie standartowe swiadczenia? I co to sa te pakiety?MaWi pisze:oprocz swiadczen standardowych wchodza "pakiety specjalne"
P.S. to nic, ze to temat na inny watek, ten tez mozemy przedluzyc;)
Nie wiem dlaczego, ale bylem pewien, ze Ty, jako niepodwazalny autorytet w tych sprawach, sama rozwiniesz temat. A teraz... skoro i Ty pytasz, to ja sam nie jestem pewien... Moze cos sciemniam? W kazdym razie obiecuje odpowiedz, ale nie wczesniej, niz zgromadze odpowiednia bibliografie i szereg referencji, ale to juz po Turnieju brydzowym, bo w tej chwili, to juz tylko to jedno mi w glowieasiunia pisze:Jakie standartowe swiadczenia? I co to sa te pakiety?

Spoko, nie musisz sie spieszyc, ale naprawde jestem ciekawa, bo Wy tak mowiecie, eldorado dla rodzin itp, a ja wcale nie widze tego tak strasznie entuzjastycznie. Byc moze wlasnie dlatego, ze o pewnych rzeczach wcale nie wiem, stad moje pytania o te wszystkie profity i doplaty do jakichs swiadczen...MaWi pisze:W kazdym razie obiecuje odpowiedz, ale nie wczesniej, niz zgromadze odpowiednia bibliografie i szereg referencji
To, ze GENERALNIE jest tu lepiej niz w Niemczech na przyklad to nie ulega watpliwosci, doskonale o tym wiem. Ale nie o tym przeciez jest mowa. Pytam o te wszystkie profity dla rodzin z dziecmi, o ktorych piszecie, bo nie wiem do konca o co chodzi. Ok, moj maz placi troche mniejsze podatki, ale poza tym? Rodzinne czy co?misio pisze:Sama sobie powiedz czemu tu jest lepiej niz w Niemczech.
W Niemczech tez jest... Nie wiem po prostu misiek, a jak Ty wiesz to napisz cos konkretnego.
Nic nie wybralam misiek, bo zadnego wyboru nawet nie mialam. Moj maz byl tu, tu mial prace wiec oczywiste, ze ja tez jestem tu. Gdyby on byl w Saarlandzie, to i ja tam bym byla. Bardzo proste.misio pisze:Czemu wybralas Lux a nie np cos w Saarlandzie???
misio, nie uprawiaj demagogii, bo Saarland to jeden z najbiedniejszych i chyba najbardziej zadluzony land w Niemczech.
Ale np. porownujac koszty utrzymania i kupnia mieszkania w Berlinie, Luksemburg wysiada na kazdej linii, bez wzgledu na to, czy dana osobba to singiel czy rodzina.
Problem jest taki, ze w Berlinie jest 20% bezrobocia, ale jak znajdziesz prace, to mozesz kupic mieszkanie wlasonosciowe . 2-pokojewe, do miare dobrte okolicy za 100 tys. euro, czyli zw POLOWE ceny w Luskemburgu
Ale np. porownujac koszty utrzymania i kupnia mieszkania w Berlinie, Luksemburg wysiada na kazdej linii, bez wzgledu na to, czy dana osobba to singiel czy rodzina.
Problem jest taki, ze w Berlinie jest 20% bezrobocia, ale jak znajdziesz prace, to mozesz kupic mieszkanie wlasonosciowe . 2-pokojewe, do miare dobrte okolicy za 100 tys. euro, czyli zw POLOWE ceny w Luskemburgu