Dojazd do Charleroi

Rozmowy o wszystkim, ale nigdy o niczym

Moderator: LuxTeam

annika

Dojazd do Charleroi

Post autor: annika »

Hej Forumowicze,

Zwracam sie z pytaniem jak najlepiej dojechac do Charleroi. W piatek za 2 tyg bede po raz pierwszy testowac to lotnisko (lot do Wawy po 21).

Zastanawiam sie ile czasu zajmie mi dojazd samochodem, czy nie bedzie problemow w piatek wieczorem. Czy droga jest w miare prosta, czy tez nalezy zwracac uwage na jakies szczegolne niuanse, zjazdy itp. No i oczywiscie parkowanie- zakladam, ze jest tam jakis parking gdzie mozna zostawic samochod na tydzien, czy ktos moze podac jakies szczegoly, przyblizone ceny itp.

A moze w ogole sie nie oplaca samochodem i nalezy jechac pociagiem? Jestem ciekawa Waszych opinii - do tej pory korzystalam jedynie z Hahn. Dodam, ze sprawdzilam juz forum, ale znalazlam jedynie info o pociagach i o tym, ze nie powinno byc problemu w piatek wieczor. a interesuja mnie rowniez bardziej ogolne informacje.

Z gory dziekuje za pomoc, pozdrawiam Wszystkich!

annika
Awatar użytkownika
Marguerite2003

Post autor: Marguerite2003 »

Jeździłam do Charleroi wieczorem w piątek. Generalnie jeżeli wyjedziesz przed 17 unikniesz korków, ale nawet później nie jest źle. Kawałek jest dość ciasno, ale niedaleko za Arlon się rozluźnia. Musisz liczyć ok. 2h jazdy, ale drogę masz bardzo prostą. Tylko jedna zmiana autostrady pod Namur, tam musisz uważać na zjazd na Charleroi, następnie jedziesz ok. 40 km i zjeżdżasz na miejscowość o nazwie Fleurus. Tam masz już drogowskazy na lotnisko i nie sposób nie trafić. Uwaga - jeżeli chcesz odpocząć po drodze jest tylko jedna duża stacja benzynowa, mniej więcej w połowie drogi, przed Namur (Aire Wanlin chyba się nazywa) - potem masz tylko "leśne" parkingi...

Jeżeli chodzi o parkingi: masz 2 - długoterminowy (tańszy) ok. 1,5-2 km od terminalu (12 EUR za dzień), co 15 min jeździ darmowa nawetka, i krótkoterminowy pod terminalem (13,80 EUR/dzień). Ogólnie jak się jedzie na weekend to zawracanie głowy z tym długoterminowym, chyba, ze faktycznie liczysz każdy grosz, ale przy tygodniu...
Podaję linka do cen parkingów:
http://www.charleroi-airport.com/doc.ph ... ite=1&lg=1

Pociągiem nie polecam - jedziesz z przesiadką w Namur i zawsze masz możliwość, że się spóźnisz, bo belgijskie pociągi do punktualnych nie należą... Jeździłam tak kilka razy jak jeszcze nie miałam auta i zawsze miałam stresa...No i jeszcze musisz dojechać do lotniska. Cenowo wychodzi w sumie chyba nie tak drogo, ale czasowo i "nerwowo" beznadziejnie.

Mam nadzieję, że coś pomogłam :)
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

Marguerite2003 pisze:masz 2 - długoterminowy (tańszy) ok. 1,5-2 km od terminalu (12 EUR za dzień), co 15 min jeździ darmowa nawetka, i krótkoterminowy pod terminalem (13,80 EUR/dzień).
O matko - co za ceny!!!!??? - ja w Hahn ostatnio zaplacilam 30 eur za 12 dni (bo pani nie mogla sie doliczyc....zaplacilam jak za 10 ;) ) - tam "taniej" by mnie to kosztowalo ponad 100?!.... Dlaczego oni nam "to" robia?....z likwidacja lotow z Hahn do PL?.... <cry>
Awatar użytkownika
Marguerite2003

bamaza42 pisze:
... ja w Hahn ostatnio zaplacilam 30 eur za 12 dni (bo pani nie mogla sie doliczyc....zaplacilam jak za 10 ;) ) - tam "taniej" by mnie to kosztowalo ponad 100?!....
No ja ostatnio w Hahn za 3 dni zapłaciłam 64 EUR <cry>
Gdzie parkowałaś, ze miałaś tak tanio?????
Awatar użytkownika
bamaza42

Polecam watek : http://www.polska.lu/viewtopic.php?t=1927 - tam pisalam o przetestowanym przeze mnie parkingu, niejaki Wojtek niedawno sprawdzil i dodal jeszcze kilka informacji :)
A swoja droga - to gdzie Ty parkowalas, ze za 3 dni zaplacilas 64€ ?! Ja myslalam, ze te najblizsze parkingi sa po 8€ za dzien....
lestat

Post autor: lestat »

Niestety parkowaliśmy na P5 za 19EUR dzień. P2 był dość mocno zapchany a ja nie miałem ochoty na spacer o 5 rano :)
Awatar użytkownika
bamaza42

Za 19 eur na dzien?! Co to jest ten P5 - czy to ten pietrowy vis a vis terminala, krotkoterminowy?....
Awatar użytkownika
Marguerite2003

To jest ten kawałek dalej, zakryty, w prawo od terminala.
lestat

Post autor: lestat »

Ten parking tuż przy terminalu to P1 za 25EUR na dzień :) P5 też jest krótkoterminowy tyle, że ludzie parkują tam auta na dłużej.
Awatar użytkownika
bamaza42

O, to nawet potanialo - kiedys chcialam sie tam zatrzymac, ale jak zobaczylam (wtedy) 20 € za dobe, to mnie cofnelo natychmiast.... tak na 2 tygodnie to troche duzo..... :)

A ten przy terminalu - 1,80 € za godzine?....25 € za dobe?....
annika

Post autor: annika »

Marguerite2003, dzieki za super uzyteczne informacje! Wlasnie o cos takiego mi chodzilo!

annika
Awatar użytkownika
Marguerite2003

Nie ma za co, polecam się na przyszłość ;-)
ODPOWIEDZ