OPONY ZIMOWE - OBOWIAZKOWE???

Rozmowy o wszystkim, ale nigdy o niczym

Moderator: LuxTeam

annika

OPONY ZIMOWE - OBOWIAZKOWE???

Post autor: annika »

Witam Wszystkich,

Czy ktos sie moze orientuje czy istnieje w Luxie (prawny) obowiazek posiadania opon zimowych w zimie??

Wydaje mi sie, ze jakis czas temu czytalam newsa, ze mieli taki obowiazek wprowadzic, ale nie jestem pewna. A opony mam, ale w Polsce - i srednio mi sie chce po nie jechac...

Z gory dziekuje za wszelkie informacje.
annika
MaWi

Post autor: MaWi »

To jest ten news: http://www.polska.lu/viewtopic.php?t=1751

Obawiam sie, ze przepis bedzie obowiazywal juz tej zimy (doswiadczenie nakazuje przewidywac, ze decyzje rzadu wchodza w zycie dosyc szybko, a jedyna przeszkoda, wydluzajaca proces legislacyjny nawet o ponad miesiac, bywa... terminarz publikowania ich w tzw. Memoriale).

Zwroc uwage, ze przepis nie narzuca koniecznosc zmiany opon w okreslonym terminie, a jedynie eufemistycznie wskazuje, ze opony powinny byc adekwatne do panujacych w danym momencie warunkow drogowych. W Niemczech za kryterium bezwarunkowe przyjmuje sie spadek temperatury w ciagu dnia ponizej 7 st. C. Trudno niestety okreslic, przy obecnych anomaliach pogodowych, czy pogoda w nadchodzacych miesiacach spelni to kryterium, czy wrecz przeciwnie...
Awatar użytkownika
jespere

Post autor: jespere »

a producenci opon zacieraja rece :)
Awatar użytkownika
wilqs72

Post autor: wilqs72 »

jespere pisze:a producenci opon zacieraja rece :)
Producenci zacieraliby ręce, gdyby udało się taki przepis przeforsować np. w Polsce (ok. 40mln mieszkańców), myślę że mały luksemburski "ryneczek" nie robi na nich większego wrażenia ;)
"It is better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt."
Mark Twain
Awatar użytkownika
j23

Post autor: j23 »

Czyli odpowidajac na pytanie nie istnieje prawny obowiazek i nie bedzie itsnial. (???) W Niemczech o ile dobrze zrozumialem przedsawiana mi kiedys interpretacje nie trzeba miec. Natomiast ja ni masz opon zimowych i snieg zalega to Cie moga (ale nie musza) zatrzymac i nie pozwolic jechac i jak sie jezt w w ypadku to moga uznac, ze sie przyczyniles.
Awatar użytkownika
jespere

Post autor: jespere »

ja zrozumialem, ze aby uniknac dyskusji i interpretacji prawo w niemczech oparlo sie na datach wylacznie. obecnosc sniegu i temperatura nie ma nic do rzeczy

a co do producentow - dzis to tylko maly luksemburg, ale zawsze to jeszcze jeden kraj - precedens dla innych.
no i nie zapominajmy, ze w luksemburgu stosunek ilosci samochodow na 1000 mieszkancow jest najwyzszy w europie., po drugie w polsce sporo uzytkownikow drog jezdzi na oponach z odzysku z niemiec, a w luksie jak sadze wiekszosc kupuje co 2 lata nowe auto z nowymi oponami (a teraz z dwoma komletami)...
misio

Post autor: misio »

Wystarczy opona, ktora ma oznaczenie M+S. Takie to oznaczenie posiadaja opony tzw "wielosezonowe" nie sa rewelacyjne ale idzie na nich jezdzic latem i zima. Dla oszczednych rozwiazanie w sam raz.
annika

Post autor: annika »

dzieki wszystkim za odpowiedzi!!! wyglada na to, ze lepiej dla swietego spokoju miec te opony. no nic, zobaczymy, teraz tylko trzeba je bedzie jakos z ojczyzny przetransportowac...
ODPOWIEDZ