Przprowadzka z dwójką dzieci 4 i 2 letnich - prośba o opinie

Rozmowy o wszystkim, ale nigdy o niczym

Moderator: LuxTeam

pikusxtr

Przprowadzka z dwójką dzieci 4 i 2 letnich - prośba o opinie

Post autor: pikusxtr »

Witam,

Czy ktos z Was przeprowadzal sie moze do Luxemburga z dwojka dzieci w wieku ok 3-4 lat (corka obecnie 3,5, syn 1,5 roku).
Jestem ciekawy jak wyglada przystosowanie takich dzieci, gdy np dziecko chodzilo 1 rok do przedszkola w PL,
a potem nastepny rok zaczeloby w przedszkolu w LU

Jeszcze pytanie o znalezienie pracy przez zone, z waszego doswiadczenia, ktory z jezykow najlepiej znac na poczatek(i jak dobrze trzeba go znac),
zeby szansa znalezienia pracy byla wieksza? (niemiecki/francuski/luxemburski)?

Z obecnego rozeznania widze ze ceny przedszkola to ok 500- 1000E/miesiac, czy jest to tez zwiazane z odlegloscia od stolicy?

Pytam o to wszystko, gdyz dostalem tam oferte pracy w branzy IT, za ok 4200E netto, plus dodatek na dwojke dzieci , razem ok 500E,
Rozumiem ze na dluzsza mete zycie tylko za moja pensje(gdy zona nie pracuje) raczej bylo by ciezko, prosze wyprowadzic mnie z bledu jesli nie mam racji :) Zakladam do sowich kalkulacji mieszkanie na wschod od stolicy i robienie wiekszych zakupow zywieniowych w DE zeby obnizyc koszty.

Dzieki za opinie
Awatar użytkownika
danka44

Re: Przprowadzka z dwójką dzieci 4 i 2 letnich - prośba o opinie

Post autor: danka44 »

Zależy za ile wynajmiecie lokum, ale wystarczy wam nawet, jak żona nie będzie pracowała.
Starsza córka poszłaby do precoce - obowiązkowe od skończenia 4 lat http://www.guichet.public.lu/citoyens/f ... -publique/ i to jest dobra wiadomość, bo zaczynałaby pierwszy rok z wieloma innymi dziećmi, które nie znają jeszcze za dobrze języka. Tam się nauczy luksemburskiego i niemieckiego. Proponuję więc, aby żona, jeżeli jej obojetne, zaczęła uczyć się właśnie jednego z tych dwóch języków - łatwiej pomóc dziecku w nauce, dogadać się z innymi rodzicami, czy na spotkaniach w szkole.
Francuski wchodzi póżniej.
Młodszym dzieckiem najlepiej zająć się w domu, jeżeli żona byłaby w domu. Chyba, że chcecie przycisnąć pasa i płacić tyle, aby dziecko juz uczyło się języka i przyzwyczajało do społecznych zachowań.
O dzieci się nie martwcie, w tym wieku nauka przyjdzie im łatwo.

Z językami i pracą trudno powiedzieć, najlepiej znać cztery ;) Wszędzie w kontaktach z ludźmi przyda się francuski, ale można być fachowcem z niemieckim, czy angielskim. Ostatnio coraz większy nacisk się kładzie na luksemburski, więc może pewnego dnia nam oświadczą, że używamy tylko tego języka.
Danka
roqeer

Re: Przprowadzka z dwójką dzieci 4 i 2 letnich - prośba o opinie

Post autor: roqeer »

@pikusxtr, I jak się udała przeprowadzka?
Jestem obecnie w bardzo podobnej sytuacji. IT, ok 4200euro, 2 dzieci 5,5 i 0,5 lat.
Mocno się nad tym wszystkim zastanawiam i chyba już całe to forum przeczytałem i ciągle mam wątpliwości czy warto.
Daj znać jak poszło.
ODPOWIEDZ