Pies w Luxemburgu

Rozmowy o wszystkim, ale nigdy o niczym

Moderator: LuxTeam

Adrenalina

Pies w Luxemburgu

Post autor: Adrenalina »

Witam serdecznie. Przekopałam forum i nie znalazłam odpowiedzi na moje pytanie, stąd nowy wątek.
Rozważamy przeprowadzkę do Lux całą rodziną, którą tworzą: mąż, żona i pies. Pies jest bardzo spokojny, grzeczny, zero agresji, ale duży - ok 40 kg. Zostawienie go w kraju nie wchodzi w grę - wszyscy albo nikt. Czy ktoś ma wiedzę albo doświadczenie, jak wygląda życie z dużym psem w Lux? Planujemy zamieszkać w którejś z mniejszych miejscowości, mąż dojeżdżałby do "stolicy" do pracy, ja przez pierwszy okres pracowałabym zdalnie z domu, więc pies nie zostawałby sam.
Zastanawiam się, czy trudno znaleźć mieszkanie dla dwójki z dużym psem, przejrzałam wstępnie oferty, ale nigdzie nie widzę adnotacji, czy zwierzaki domowe są akceptowalne. Może to kwestia ceny? Czy podwyższenie czynszu wpływa na wzrost sympatii wynajmujących do zwierząt? ;)
Będę wdzięczna za wszelkie informacje.
MartaRo

Re: Pies w Luxemburgu

Post autor: MartaRo »

Wydaje mi się że jest zakaz trzymania psów w apartamentowcach i do tego od psa płacisz podatek... My mieszkamy na prowincji i generalnie psów nie widać...
Adrenalina

Dzięki za info. Podatek biorę na klatę :D
Przede wszystkim interesuje mnie lokum. Z tego, co czytałam, wszystko w gestii wynajmującego, ale pewności nie mam.
Poważnie nie widuje się psów? Szok mam trochę ;)
IronBone

Post autor: IronBone »

U mnie w bloku, w jednym z mieszkań, mamy 2 hasky. To wszystko zależy od właściciela, od którego wynajmujesz. Akurat u mnie w okolicy jest dużo psów, też dużych. Mieszkam w granicznej ze stolicą gminie.
Awatar użytkownika
danka44

Post autor: danka44 »

Też mam wrażenie, że żadnego ogólnego zakazu nie ma, tylko trzeba spotkać zwierzolubnego właściciela - już na poziomie ogłoszeń np. na athome.lu jest rubryka "Animaux acceptés oui/non" i wszystko jasne.
Danka
aluko

Post autor: aluko »

A ja mam wpisaną tę możliwość (lub jej brak) w „regulaminie„ rezydencji i właściciel mieszkania w tzw bloku może jedynie zdecydowac biorąc pod uwagę ten zapis.
aluko
Adrenalina

Dzięki, jak rozumiem, pierwsza instancja to regulamin, a druga - dobra wola wynajmującego.
Adrenalina

danka44 pisze: 03-04-2017, 18:26 Też mam wrażenie, że żadnego ogólnego zakazu nie ma, tylko trzeba spotkać zwierzolubnego właściciela - już na poziomie ogłoszeń np. na athome.lu jest rubryka "Animaux acceptés oui/non" i wszystko jasne.
Tępa chyba jestem, bo nie znalazłam tej rubryki. W kilku ogłoszeniach trafiłam na adnotację, że zwierzęta nieakceptowane pod tekstem, ale rubryki nie widzę :( Niemniej dzięki za hinta :)
Awatar użytkownika
danka44

Post autor: danka44 »

Może nie ma pod wszystkimi ogłoszeniami, ale tu na przykład jest w Caractéristiques du bien http://www.athome.lu/location/apparteme ... rg/5080547
Danka
Adrenalina

danka44 pisze: 05-04-2017, 17:57 Może nie ma pod wszystkimi ogłoszeniami, ale tu na przykład jest w Caractéristiques du bien http://www.athome.lu/location/apparteme ... rg/5080547
Dzięki
minio

Post autor: minio »

Według mnie jeśli w ogłoszeniu nie jest zaznaczone, że nie toleruje się psów to nie ma problemu. Jednak taak przeprowadzzka to dla psa duży stres. Kiedy my się przeprowadzaliśmy behawiorysta poradził żebyśmy podali psiakowi KalmVet-VetExpert. Jeest to preparat, który łagodzi objawy stresu i niepokoju wywołanych wystrzałami fajerwerków, planowaną podróżą, przeprowadzką itp.
ODPOWIEDZ