MaWi pisze: ↑08-02-2017, 13:20
vaiolla pisze: ↑07-02-2017, 21:39
Każdy na forum jest anonimowy;), dlatego zainteresowani później kontaktują się telefonicznie i emailowo. Autostopem też nie wiadomo kogo się zabiera, a jednak nawet tutaj na polska.lu jest osobny dział dot. tego rodzaju podróżowania:).
Dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam
Ja jednak dostrzegam pewna roznice pomiedzy wpuszczeniem kogos obcego i anonimowego na godzine lub dwie do swojego samochodu, a zaproszeniem takiej osoby na noc do domu. Ale w sumie roznica nie jest rzeczywiscie wielka, bo obie takie przygody moga skonczyc sie tragicznie.
A na powaznie - nie wykluczam, ze na polska.lu znajdzie sie ktos zyczliwy (Polacy w Luksemburgu generalnie sa bardzo zyczliwi); natomiast podzielam zdanie kolegow, ze to jednak nie jest tak, ze ludzie z wielka radoscia i otwartymi ramionami rzuca sie tobie na powitanie. Takie mamy obecnie czasy, ze nawet z wrodzona polska goscinnoscia trzeba byc czasem powsciagliwym...
Oczywiście, że jest 'pewna' różnica;) i oczywiście, że nikt tu nie oczekuje iż dostanie niezliczoną ilość otwartych drzwi do domu, ale zapytać nie zaszkodzi:). A może właśnie zbieg okoliczności sprawi, że ktoś przypadkiem wejdzie na forum i podzieli się swoją wiedzą w tym temacie:).
Tak jak napisałam na początku, możliwości na jakie liczyłam tworząc temat:
-ktoś ma wiedzę w zakresie noclegu u np. sióstr zakonnych, w internacie, zna ludzi którzy wynajmują itp.,
-ktoś kto ogólnie ogłasza się, że wynajmuje, ale akurat nie natrafiłam na ogłoszenie tej osoby (btw właśnie taka osoba do mnie napisała-niestety proponowana cena była wyższa aniżeli w najtańszym hostelu),
-ktoś 'życzliwy' lub ktoś kto np. chciałby w taki sposób poznać nowych ludzi i np. posłuchać o ich podróżach (nocowanie obcych osób w domu, to popularna ogólnoświatowa forma poznawania nowych osób),
-inne możliwości na które sama nie wpadłam;).
Pozdrawiam