Czołem,
Nerwowo szukam pokoju/mieszkania w Luxemburgu, nie dość ,że ceny nieźle kopią to jeszcze na większość "poza agencyjnych" ogłoszeń na fb rzuca się średnio ponad 30 osób chętnych.
Natomiast poza granicami te ceny wynajmu już znaaaacznie spadają.
Jako że wstępnie umowę pracy mam na 6 miesięcy, jadę sam, opcja dojazdów po np. 1,5h nie jest zła (dla mnie to czas na czytanie, sufowanie na tablecie itp czyli w większości to samo co robiłbym w domu), z tym że mnie interesuje wyłącznie transport publiczny - pociągi, autobusy itp. Auto sprzedaję w celu pozyskania funduszy na przeprowadzkę (ten stary grat i tak by nie dojechał ).
W jakich miastach warto szukać? Wstępnie Metz we Francji wygląda bardzo opłacalnie oraz widzę ze są pociągi i autobusy do Luxembourga.
Ważne jest żeby ceny były znośne (czy to za pókój czy za malutką kawalerkę, mi wystarczy materac i biurko na laptopa, minimalistyczny tryb życia ) i możliwy bezpośredni dojazd do Centrum Lux (pracuję w Kirchberg, autobus złapię albo przejadę rowerem).
Ciekawy mnie też czy są jakieś bilety miesięczne "międzynarodowe" itp.
Praca w Luxembourgu, mieszkanie poza granicami
Moderator: LuxTeam
Re: Praca w Luxembourgu, mieszkanie poza granicami
O, widze, chlopie, ze wreszcie doszedles do wniosku, do ktorego predzej czy pozniej dochodzi wiekszosc szukajacych tu swojego pierwszego lokum
Kirchberg ma poki co dosc kiepskie polaczenie kolejowe z reszta swiata, wiec dojazd pociagiem z Metz czy Trewiru i potem przesiadka na autobus, to rzeczywiscie cala odyseja. Ale od grudnia ma byc czynna stacja kolejowa pod "Czerwonym Mostem", skad juz do dowolnej lokalizacji na Kirchbergu rzut beretem. Mysle wiec, ze warto rozwazyc takie rozwiazanie. To, natomiast, co nalezy wiedziec, to to, ze stacja pod Czerwonym Mostem bedzie obslugiwala linie 10, a wiec te na polnoc kraju. Dojazd z Metz czy Trewiru nadal wiec oznaczac bedzie przesiadke. No, ale jesli masz, jak mowisz, sporo czasu na dojazdy, to warto to rozwazyc.
Z Trewiru bezposrednio na Kirchberg dojezdza natomiast autobus, ale ten na autostradzie stoi w korkach tak samo, jak inne pojazdy. Na terenie miasta (oraz na Kirchbergu) autobusy maja osobne pasy ruchu, jednak poza aglomeracja podlegaja tym samym prawom fizyki, co zwykli uzytkownicy drog...
Kirchberg ma poki co dosc kiepskie polaczenie kolejowe z reszta swiata, wiec dojazd pociagiem z Metz czy Trewiru i potem przesiadka na autobus, to rzeczywiscie cala odyseja. Ale od grudnia ma byc czynna stacja kolejowa pod "Czerwonym Mostem", skad juz do dowolnej lokalizacji na Kirchbergu rzut beretem. Mysle wiec, ze warto rozwazyc takie rozwiazanie. To, natomiast, co nalezy wiedziec, to to, ze stacja pod Czerwonym Mostem bedzie obslugiwala linie 10, a wiec te na polnoc kraju. Dojazd z Metz czy Trewiru nadal wiec oznaczac bedzie przesiadke. No, ale jesli masz, jak mowisz, sporo czasu na dojazdy, to warto to rozwazyc.
Z Trewiru bezposrednio na Kirchberg dojezdza natomiast autobus, ale ten na autostradzie stoi w korkach tak samo, jak inne pojazdy. Na terenie miasta (oraz na Kirchbergu) autobusy maja osobne pasy ruchu, jednak poza aglomeracja podlegaja tym samym prawom fizyki, co zwykli uzytkownicy drog...
No jak zobaczyłem na różnych francuskich portalach ceny rzędu 350 euro/miesiąc za pokój, a w Lux min 750... to te dojazdy ponadgodzinne przestały wyglądać tak strasznie :P
Czas mam. Oraz się zastanawiam, czytałem że dość fajnie rozwiązane w Lux są miejskie rowery i ciekaw jestem czy nie dałoby się z dworca na rower taki przesiadać (20 min rowerem gdzie na oko wychodzi).MaWi pisze: Kirchberg ma poki co dosc kiepskie polaczenie kolejowe z reszta swiata, wiec dojazd pociagiem z Metz czy Trewiru i potem przesiadka na autobus, to rzeczywiscie cala odyseja. Ale od grudnia ma byc czynna stacja kolejowa pod "Czerwonym Mostem", skad juz do dowolnej lokalizacji na Kirchbergu rzut beretem. Mysle wiec, ze warto rozwazyc takie rozwiazanie. To, natomiast, co nalezy wiedziec, to to, ze stacja pod Czerwonym Mostem bedzie obslugiwala linie 10, a wiec te na polnoc kraju. Dojazd z Metz czy Trewiru nadal wiec oznaczac bedzie przesiadke. No, ale jesli masz, jak mowisz, sporo czasu na dojazdy, to warto to rozwazyc.
Też nie brzmi tragicznie (zakładając że przez korki nie jedzie dodatkowych 2 godzin ).MaWi pisze: Z Trewiru bezposrednio na Kirchberg dojezdza natomiast autobus, ale ten na autostradzie stoi w korkach tak samo, jak inne pojazdy. Na terenie miasta (oraz na Kirchbergu) autobusy maja osobne pasy ruchu, jednak poza aglomeracja podlegaja tym samym prawom fizyki, co zwykli uzytkownicy drog...
Bardziej uśmiecha mi się Francja, ale i Niemcami nie pogardzę Napiszę