Gdzie zamieszkac - peryferie Luxembourg City

Rozmowy o wszystkim, ale nigdy o niczym

Moderator: LuxTeam

Emil82

Gdzie zamieszkac - peryferie Luxembourg City

Post autor: Emil82 »

Dzien dobry,

Mieszkam w Luksemburgu od kilku lat (obecnie Kirchberg) i znam miasto dosc dobrze. Obecnie planuje sie przeprowadzke z rodzina (2+1) do nowej lokalizacji – najchetniej poza centrum miasta (w zwiazku z tym nie biore pod uwage Merl oraz Belair).

Chcialbym poprosic o Wasza pomoc w dokonaniu wyboru. Decyzja odnosnie lokalizacji jest dla mnie niezykle istotna gdyz planuje tam zostac na dluzszy czas tak aby dziecko nie musialo zmieniac szkoly/znajomych.

Moje glowne kryteria sa nastepujace (w tej kolejnosci):
• Dobra lokalna szkola podstawowa
• Mozliwosc dotarcia do pracy w centrum na rowerze (max odleglosc 10-12 km od centrum)
• Ograniczony ruch kolowy taka by mozna bylo pozwolic dziecku wyjsc samodzielnie na dwor
• Bliskosc terenow zielonych

Obecnie biore pod uwage nastepujace lokalizacje:
• Senningen/Senningerberg
• Beggen/Walferdange
• Strassen
• Hesperange

Prosze o Wasze zdanie jesli mieszkaliscie w ktorej z tych lokalizacji/macie doswiadczenie w tym temacie. Jestem rowniez otwarty na inne sugestie.

Zapraszam do dyskusji.
zb567

Re: Gdzie zamieszkac - peryferie Luxembourg City

Post autor: zb567 »

Dzień dobry,

Walferdange wypelnia wszystkie wymogi, dojazd do miasta na rowerze miły i przyjemny. Dodatkowo posiada stację kolejową :-).
Bardzo dobre miejsce do mieszkania, dużo się dzieje.

W razie dalszych pytań prosze a kontakt mailowy.

Pozdrawiam
IronBone

Post autor: IronBone »

Senningen/Senningerberg
Spokój, cisza. Dwa kroki od domu las. Samochody jeżdżą rzadko i wolno (o ile nie mieszkasz przy głównej). Dla niektórych minusem mogą być samoloty, ale na szczęście nie latają nad głowami tylko w oddali, czasem trochę je słychać ale ja nie pamiętam by mi to kiedykolwiek (również na początku) przeszkadzało. Dla mnie to raczej atrakcja.
No i na Findel można nawet dojść pieszo albo gminnym autobusem dojechać.
Dojazd na Kirchberg rowerem, przez las ok 0,5 godz.
Minusem może być komunikacja, ale to też zależy od miejsca mieszkania. Ja mam to przystanku autobusowego ok 800 m pod górkę albo z górki. ale ja już jesteś na przystanku to autobusy co 15 min. W weekendy gmina serwuje darmowy autobus nocny dla powracających z centrum.
Gmina jest bogata więc też są tu usługi których gdzie indziej nie ma. Np możesz sobie na terenie gminy (Niederanven) zamówić na telefon busa który za 1 euro zawiezie cię w dowolne miejsce w gminie.
Jest szkoła - trudno powiedzieć o poziomie ale nie słyszałem by ktoś narzekał. Basen świetnej jakości.
Emil82

zb567 pisze:Dzień dobry,

Walferdange wypelnia wszystkie wymogi, dojazd do miasta na rowerze miły i przyjemny. Dodatkowo posiada stację kolejową :-).

Pozdrawiam

Dziekuje za udzielone odpowiedzi. Jesli chodzi o gmine Walferdange to czy istnieje roznica pomiedzy Helmsange oraz Walferdange?
Bereldange wydaje mi sie mniej ciekawe.
IronBone

Post autor: IronBone »

Zębaty pisze: Kwestia gustu, ale nie każdemu odpowiada dźwięk rozgrzewanych silników w niedzielę rano, a tam to normalka. Nota bene ten dźwięk słychać aż na Kirchbergu, ale tam jakby nieco wyraźniej. Poza tym musi być tam bardzo drogo.
Nie jet tak do końca ze względu na położenie Senningerbergu i trasy lotu samolotów. Są one widoczne z oddali ale nie za głośne. To jest całkiem inaczej niż np. w Bonnevoie.

A, że drogo to gdzie w okolicach stolicy nie jest drogo :)
MartaRo

Post autor: MartaRo »

Wybierając miejsce bierz pod uwagę infrastrukturę czyli sklepy, poczta, bank, ośrodek rekreacji, ośrodek szkolny, przystanki autobusowe, kościół i to czy gmina prężnie działa.

My mieszkamy w Rood-sur-Syre. Mamy dobry dojazd do centrum, pocztę, blisko szkoła, imprezy organizowane przez gminę, place zieleni, na które córki same wychodzą ale np. aby kupić bułki to już kilka przystanków autobusem.

Pozdrawiam
Emil82

MartaRo pisze:
My mieszkamy w Rood-sur-Syre. Mamy dobry dojazd do centrum, pocztę, blisko szkoła, imprezy organizowane przez gminę, place zieleni, na które córki same wychodzą ale np. aby kupić bułki to już kilka przystanków autobusem.

Pozdrawiam
Jakis czas temu bylem w Niederanven i bardzo mi sie tam podobalo (szkola, komples muzyczno-sportowy, centrum handlowe, etc). Podejrzewam ze u Ciebie w Rood-sur-Syre jest bardzo podobnie. Tyle ze na rowerze ciezko bedzie codziennie dojezdzac do pracy do centrum, bo trzeba sie wspinac pod gore. Pod tym katem Senningerberg oraz Senningen wydaja sie byc optymalne gdyz nie ma koniecznosci podjazdu. Jednoczesnie dzieci z tych miejscowosci uczeszczaja do super szkoly w Niederanven.
Awatar użytkownika
wilqs72

Post autor: wilqs72 »

MartaRo pisze:My mieszkamy w Rood-sur-Syre. Mamy [...] pocztę [...]
Poczty w Rood-sur-Syre to chyba od kwietnia już nie ma :)
"It is better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt."
Mark Twain
zb567

Post autor: zb567 »

Emil82 pisze:
zb567 pisze:Dzień dobry,

Pozdrawiam

Dziekuje za udzielone odpowiedzi. Jesli chodzi o gmine Walferdange to czy istnieje roznica pomiedzy Helmsange oraz Walferdange?
Bereldange wydaje mi sie mniej ciekawe.
Gmina Walferdange sklada sie z trzech czesci/osiedli - Bereldange, Walferdange i Helmsange.
Helmsange polozone jest pod lasem na wschod od toru kolejowego. Ze wszystkich trzech czesci jest najspokojniejsza, no i ma dobra szkole.
Emil82

Zębaty pisze:
zb567 pisze:
Gmina Walferdange sklada sie z trzech czesci/osiedli - Bereldange, Walferdange i Helmsange.
Helmsange polozone jest pod lasem na wschod od toru kolejowego. Ze wszystkich trzech czesci jest najspokojniejsza, no i ma dobra szkole.
Helmsange ma przede wszystkim rzymską willę! Problemem może być stanie na (często zamkniętym) przejeździe.
Zebaty dziekuje za Twoje cenne opinie. Jaka okolica wg Ciebie najlepiej spelnialaby moje kryteria?
Emil82

Zębaty pisze:
Emil82 pisze: Zebaty dziekuje za Twoje cenne opinie. Jaka okolica wg Ciebie najlepiej spelnialaby moje kryteria?
Trudno mi się wypowiadać na temat priorytetowego kryterium, tj. jakości szkoły. Jest miejscowość, które idealnie spełnia pozostałe kryteria i posiada dużą, nowoczesną szkołę: Steinsel. Do centrum blisko i płasko, w samej miejscowości duży sklep (Pall Center), piekarnia, kilka niezłych restauracji, apteka, kilku lekarzy, klub karate czy innej sztuki walki, rampy na rolki/hulajnogi, dużo imprez organizowanych przez gminę. Tereny zielone i sady tuż tuż, polecam zwłaszcza okolice właśnie szkoły, totalna cisza i zero ruchu, poza główną ulicą. Nie można też zapomnieć o strażakach, np. gdyby kot utkwił na drzewie.

Dziekuję za sugestie. Wybrałem się dziś z żoną na wycieczkę do Walferdange oraz Steinsel. Bardzo nam się podobało w Steinsel oraz w Walferdange w częsci obok pływalni PIDAL. Wzdłuż Alzette widziałem ścieżkę rowerową prowadzącą do Luksemburga. Ponadto mimo iż to małe miejscowości to znajdują się tam przestrzenie publiczne do spędzania czasu na powietrzu.

Byłem również w Helmsange ale rzeczywiście przejazd oraz duże nachylenie mogą być dużymi problemami.
Emil82

Zębaty pisze: im bliżej Cactusa tym nieciekawiej (no i ostro tam trują).
Kto i czym truje?
ODPOWIEDZ