Londyn a Luksemburg

Rozmowy o wszystkim, ale nigdy o niczym

Moderator: LuxTeam

MicBan

Londyn a Luksemburg

Post autor: MicBan »

Witam serdecznie,

Właśnie dostałem możliwość przeniesienia sie do Luksemburga po ponad 2 latach w Londynie. Oferta jest poważna i interesująca, ale Luksemburg jest mi obcy (byłem tam tylko na rozmowie kwalifikacyjnej) stąd pytanie do osób, które miały okazję mieszkać zarówno w Londynie jak i Luksemburgu:
- jakie są największe różnicy w życiu między tymi dwoma miastami?
- Jacy są ludzie? Pytam bo, generalizując, w Ldn albo nikt nie ma czasu, albo jest tylko tymczasowo, przez co ciężko o lepszy kontakt.
- Wg internetu ceny życia są podobne, zgadza się?
- co było dla Was największym zaskoczeniem w Lux?
- da się przeżyć bez znajomości francuskiego?

Dzięki i pozdrawiam!
Michał
Ania12

Re: Londyn a Luksemburg

Post autor: Ania12 »

hej Michal,

od marca mieszkam w Luksie, wczesniej tylko bywalam tu w odwiedzinach, a przez ostatnie 2 lata mieszkalam pod Londynem, wiec wydaje mi sie, ze mam jakies swieze porownanie, choc rowniez subiektywne :)
Roznica przede wszystkim w porownaniu do Londynu bedzie dla Ciebie ogromna w sensie malosci tego panstwa, jak i samej stolicy. Nie ma co ukrywac, ani sie obrazac (przez mieszkajacych tu ludzi), ale Luksemburg to wiocha, mimo ze lezy w centrum Europy, mieszcza sie tu siedziby UE i duzych firm, to mam wrazenie, ze jest to zascianek Europy wlasnie. W porownaniu do UK, nie mowiac juz o samym Londynie, jak i do wojewodzkich miast w Polsce.

Mnie brakuje angielskiej zyczliwosci, bezproblemowego podejscia do wielu spraw (zarowno w urzedach, jak prywatnych firmach, sklepach), dostepnosci towarow i uslug, a takze okresu oczekiwania na zalatwienie czegokolwiek. Przykladem niech bedzie zalozenie internetu-w nowowybudowanym bloku czekalismy na podlaczenie dokladnie miesiac! W wiekszosci przypadkow mam wrazenie, ze kazdy tu robi laske, ze pracuje, urzadnicy sa bardzo niekompetentni. Po angielsku sie raczej wszedzie dogadasz, duzo jest tutaj osob mowiacych tylko w tym jezyku, choc jednak wszystko jest po francusku.

Znajdziesz tu supermarkety, jednak godziny otwarcia w porownaniu do Londynu sa bardzo ograniczone, ciezko tez z malymi sklepikami - typu tych prowadzonych w UK przez Pakistanczykow. Restauracje to glownie kuchnia chinska/azjatycka i wloska. Takiego dostepu do roznorodnych kuchni i przede wszystkim smacznych, jak w Londynie chyba nigdzie w Europie sie nie znajdzie, tu na pewno. Podobnie z jedzeniem weganskim, wegetarianskim, oferta proponowana tutaj jest bardzo slaba.

Koszty zycia teoretycznie sa podobne, choc w Londynie w tych samych cenach dostaniesz wiekszy wybor, lepszy serwis i mniej zachodu ze wszystkim. Ceny czesto bywaja tu tez sztucznie wywindowane, jednak dopoki jest na nie zbyt, dopoty tak juz bedzie.

Odnosnie spotkan miedzyludzkich niestety nie mam doswiadczenie, jednak wieczorami w barach, knajpach spotyka sie duzo ludzi, choc same centrum miasta (deptak itp) po godz 18 jest "wymarle".

Pozdrawiam Ania
MicBan

Post autor: MicBan »

Ania, dzieki wielkie za informacje.
Ostatecznie zdecydowalismy sie ruszyc do Lux wiec pewnie bedzie okazja spotkac sie na jesieni. Do zobaczenia!
Adda

Post autor: Adda »

Czesc,

troche pozno ale moze komus innemu sie przysluzy. Natknelam sie na taki artykul-wywiad nt Luxemburga, moim zdaniem bardzo trafny, tutaj link:
http://www.bankier.pl/wiadomosc/Luksemb ... 74717.html

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ