Problem z wysyłaniem smsów z PL do Lux

Rozmowy o wszystkim, ale nigdy o niczym

Moderator: LuxTeam

Awatar użytkownika
mary_81

Problem z wysyłaniem smsów z PL do Lux

Post autor: mary_81 »

Czy ktoś z Was próbował może wysyłać smsy z polskiej komórki na „nowe” luksemburskie numery (mam na myśli zaczynające się od „6”)?

Mam telefon w Orange, obecnie przebywam w Polsce i nie mogę wysyłać smsów do Lux <beczy> . I to nie tylko ja. Znajomi też nie mogli ich do mnie wysyłać wcześniej jak jeszcze byłam w Lux. Całe to zamieszanie zaczęło się od momentu, kiedy luksemburscy operatorzy zmienili początki numerów z „0” na „6”. Wcześniej wszystko działało bez zarzutu. Obecnie każda próba wysłania smsa na +3526……. kończy się komunikatem „Nie wysłano” <bezradny> .

Zgłosiłam problem w Orange. Oto odpowiedź, jaką od nich otrzymałam:

„Dziękujemy za zgłoszenie. Niestety nie ma możliwości wysyłania smsów z naszej sieci na numer o prefiksie +3526, gdyż jest on zablokowany. W szczególnych przypadkach operatorzy mogą podejmować decyzje o wprowadzeniu jednostronnych blokad odbierania smsów przychodzących z poszczególnych sieci (np. na skutek skarg abonentów na odbieranie wiadomości niechcianych, tzw. „spamu”). Miłego dnia.”

Żeby było śmieszniej, spróbowałam dzisiaj wysłać smsa na „stary” numer zaczynający się na „091” i doszedł! Mimo że gdzieś czytałam, że po 1 września smsy wysyłane na stare numery nie będą dochodziły (w przeciwieństwie do połączeń, które jeszcze przez 6 miesięcy będzie można wykonywać na 0……….).

Czy ktoś może spotkał się z podobnym problemem i może mi wyjaśnić, o co tutaj chodzi? Czy to możliwe, żeby zmiana jednej cyferki w Lux spowodowała aż taki problem w PL???

Z góry dzięki za pomoc ;)
piratonita

Post autor: piratonita »

Wszyscy moi znajomi, ktorzy maja Orange, maja ten sam problem.
Z ery natomiast przechodzi wszystko.
MaWi

Post autor: MaWi »

mary_81 pisze:Żeby było śmieszniej, spróbowałam dzisiaj wysłać smsa na „stary” numer zaczynający się na „091” i doszedł! Mimo że gdzieś czytałam, że po 1 września smsy wysyłane na stare numery nie będą dochodziły (w przeciwieństwie do połączeń, które jeszcze przez 6 miesięcy będzie można wykonywać na 0……….)
To moze ja wyjasnie...

To ja podalem te informacje jeszcze na forum Lux na GW. Z tym, ze zaraz potem sprostowalem po interwencji asiuni.lux, ze sms-y przez 6 miesiecy tez beda dochodzic na stary numer.

Przeprowadzilem w ostatnich dniach szereg testow w tym zakresie, bo sam natknalem sie na ten problem podczas pobytu na Litwie, z tym ze wtedy bylem pewien, ze to litewski roaming wprowadza jakies tam ograniczenia. Teraz juz wiem na pewno o co chodzi. Jest wiec tak:

w Orange mozna wysylac SMS-y WYLACZNIE na stare numery komorek luksemburskich (czyli te z prefiksem "0"). "Szóstki" sa w Orange zablokowane i mysle, ze nawet w Orange'u szeregowi pracownicy nie powiedza dlaczego (tylko beda sprzedawac takie androny j.w., bo dla nich zmiana prefiksu w jakims tam Luksemburgu znaczy mniej wiecej tyle co zakonczenie sezonu polowan na kapibary w Burkina Faso). Co sie stanie natomiast za te 6 miesiecy, kiedy lukemburskie "0" odejdzie w niepamiec? Nie mam pojecia. Moze najlepiej juz teraz rozwazyc oferty innych operatorow GSM w PL?

Dlaczego? Bo zarowno w Erze (jak to napisal przedmowca) jak i w Plusie taki problem nie istnieje. Sprawdzilem namacalnie. Nie mam tylko danych nt. Heyah, bo nie uzywam ;)
misio

Post autor: misio »

Tez niestety potwierdzam. Z Orange na 6 nie idzie... <hm> ALE, dowiedzialem sie, ze trzeba to zglosic LOKALNEMU operatorowi, poniewaz oni tez moga blokowac pewne numery, prefixy. Ja sam nic z tego nie rozumiem, ale podobno jak sie pojdzie to moga odblokowac. Mialem to sprawdzic, ale mi sie jakos nie chce przejechac do sklepu <roll>
Awatar użytkownika
mary_81

Podeszłam jeszcze dzisiaj do jednego z salonów Orange i wytłumaczyłam im, w czym problem (wyraźnie zaznaczając, że dotyczy on TYLKO ich sieci). Pani gdzieś tam zadzwoniła, powisiała 10 min na słuchawce, po czym zadowolona <otak> oznajmiła mi, że znaleźli rozwiązanie:

"Musi Pani po prostu wysyłać smsy na stare numery zaczynające się od 0". <okok>

No tak, to to ja już wiedziałam wczoraj, ale co będzie za 6 miesięcy??? :( . Gdyby zmiana oparatora dotyczyła jednej osoby, to pal licho, ale w takim układzie wychodzi na to, że wszyscy nasi znajomi w PL mający telefony w Orange musieliby zacząć rozważać zmianę sieci tylko dlatego, że nie będą w stanie smsować z Luxem...
Awatar użytkownika
mary_81

+3526........ już działa <otak>
MaWi

Post autor: MaWi »

mary_81 pisze:+3526........ już działa <otak>
Bylozby twoja to zasluga? :>

Dziekujemy ci S.C.Johnson <!> <okok>
Awatar użytkownika
mary_81

Chwila chwila! Tego to ja nie powiedziałam <oops> . Po prostu działa i już :D . Od dwóch dni Orange wysyłał mi smsy na numer +352091........, żeby udowodnić, że jest to możliwe, wystarczy tylko używać starego początku. No to im w końcu dzisiaj odpisałam znudzona, że to ja już odkryłam, ale jest to jedynie rozwiązanie tymczasowe <palcem> , a za 6 miesięcy może się zdarzyć, że się pożegnają z niektórymi swoimi klientami, którzy zmienią sieć <beczy> . Czyżby wzięli to sobie do serca???

Mam tylko nadzieję, że fakt iż udaje mi się je dzisiaj wysyłać bez problemów nie był jakimś jednorazowym fartem z okazji np. piatku 13tego i że wysyłanie smsów z Orange do Lux będzie już zawsze możliwe ;) .
ODPOWIEDZ