jak jeździć z Polski do Lux ?
Moderator: LuxTeam
jak jeździć z Polski do Lux ?
Do Lux jeżdżę spod Łodzi, ostatnim razem wybrałam sie autokarem z Sindbadem - i wolałabym tego uniknąć. Nie dość, że prawie 20 godzin podróży to strach o życie. Teraz postanowiłam , że może samolot. Ale wyglada to tak, z Łodzi autokarem do na lotnisko Warszawa-Modlin stamtąd do Brukseli, z Brukseli tak jak sie orientowałam są te autokary Flibco......
moje pytanie : czy ma ktoś jeszcze inny pomysł na dostanie sie do Lux z Łodzi ? Lub może innym przewoźnikiem autokarowym
lub też czy ktoś korzysta z tych dojazdów z lotniska w Brukseli autokarami Flibco, i czy jak zarezerwuje przez internet bilet na konkretną godzinę a samolot będzie troche dłużej leciał i nie zdążę na swoją rezerwację czy będę mogła do Lux pojechać kolejnym połączeniem nie płacąc jeszcze raz za bilet? Może głupie pytanie, ale nie znam francuskiego i tego sama nie ustalę przez telefon.
Jeśli ktoś ma jakieś pomysły to poproszę
moje pytanie : czy ma ktoś jeszcze inny pomysł na dostanie sie do Lux z Łodzi ? Lub może innym przewoźnikiem autokarowym
lub też czy ktoś korzysta z tych dojazdów z lotniska w Brukseli autokarami Flibco, i czy jak zarezerwuje przez internet bilet na konkretną godzinę a samolot będzie troche dłużej leciał i nie zdążę na swoją rezerwację czy będę mogła do Lux pojechać kolejnym połączeniem nie płacąc jeszcze raz za bilet? Może głupie pytanie, ale nie znam francuskiego i tego sama nie ustalę przez telefon.
Jeśli ktoś ma jakieś pomysły to poproszę
Re: jak jeździć z Polski do Lux ?
Wizzairem Hahn-Pyrzowice, a do Hahn Flibco.
Duzo zalezy tu od dobrej woli kierowcy, ale reglamin przewiduje, ze w takim przypadku ma on prawo zazadac oplaty za bilet.
Duzo zalezy tu od dobrej woli kierowcy, ale reglamin przewiduje, ze w takim przypadku ma on prawo zazadac oplaty za bilet.
Miło, że jest też tutaj ktoś z okolic Łodzi
Jeśli chodzi o podróżowanie Łódź- Luxembourg bez własnego auta to jednak Modlin-Charleroi jest aktualnie najrozsądniejszym rozwiązaniem. Zwłaszcza, że loty są 2x dziennie- Ryanair. Ewentualnie Wizzair, który lata tam z Okęcia. Wbrew pozorom Modlin Bus na odcinku Łódź- Modlin to wątpliwa wygoda, gdyż podróż trwa ponad 3h z czego około 1h busik stoi łącznie na przystankach (Okęcie i Pałac Kultury). Także warto do Warszawy poszukać innego połączenia.
Przerabiałem już Sindbada, Wizzair Pyrzowice- Hahn itd. Jeszcze rok temu było połączenie Modlin- Hahn (najszybsze), ale już go nie ma.
Flibco jest ok, funkcjonuje bardzo sprawnie. Przystanek jest na wprost wejścia na lotnisko. Francuski do niczego nie jest potrzebny.
Pozdrawiam
Andrzej
Jeśli chodzi o podróżowanie Łódź- Luxembourg bez własnego auta to jednak Modlin-Charleroi jest aktualnie najrozsądniejszym rozwiązaniem. Zwłaszcza, że loty są 2x dziennie- Ryanair. Ewentualnie Wizzair, który lata tam z Okęcia. Wbrew pozorom Modlin Bus na odcinku Łódź- Modlin to wątpliwa wygoda, gdyż podróż trwa ponad 3h z czego około 1h busik stoi łącznie na przystankach (Okęcie i Pałac Kultury). Także warto do Warszawy poszukać innego połączenia.
Przerabiałem już Sindbada, Wizzair Pyrzowice- Hahn itd. Jeszcze rok temu było połączenie Modlin- Hahn (najszybsze), ale już go nie ma.
Flibco jest ok, funkcjonuje bardzo sprawnie. Przystanek jest na wprost wejścia na lotnisko. Francuski do niczego nie jest potrzebny.
Pozdrawiam
Andrzej
Andrzeju a czy na Flibco trzeba koniecznie rezerwować czy nie ma problemu z miejscami wolnymi a bilet mozna kupic u kierowcy?
Tak się składa że jestem jednym z kierowców Flibco i mogę zapewnić że jeśli lot ma opóźnienie to bilet jest ważny (i nie zależy to od dobrej woli kierowcy) a kierowca ma obowiązek przyjąć na pokład takiego pasażera.Jednak jest jeden warunek,w autokarze muszą być wolne miejsca.Jeśli takich niema to pierwszeństwo mają klienci z listy kierowcy a my będziemy musieli liczyć na to że ktoś z listy się nie zjawi lub czekać na kolejne połączenie.Jeżeli kilka osób z naszego lotu ma rezerwacje na Flibco a opóźnienie nie jest duże (+/-30min) to jest szansa że kierowca zaczeka na nas.Co do biletów to można je kupić u kierowcy ale są wtedy droższe i zawsze istnieje ryzyko że wszystkie miejsca w autobusie będą już wyprzedane.Zawsze lepiej i taniej jest rezerwować online.Jeśli mamy przy sobie kartę Visa możemy to zrobić w szybki i prosty sposób przez telefon (nawet stojąc już przed autokarem) wtedy taki bilet będzie z pewnością kilka euro tańszy niż u kierowcy.Biletu nie musimy drukować.Wystarczy że pokażemy email z potwierdzeniem i numerem zamówienia który otrzymamy chwile po płatności online.felo pisze: Duzo zalezy tu od dobrej woli kierowcy, ale reglamin przewiduje, ze w takim przypadku ma on prawo zazadac oplaty za bilet.
Trzy najbardziej znane słowa na świecie?? ...MADE IN CHINA
To świetna wiadomość. Dzięki za sprostowanie. Wydaje mi się, że dawniej przepisy były inne, albo może ja po prostu trafiłem na niedoinformowanego kierowcę. Kilka lat temu w podobnej sytuacji pozwolił mi wprawdzie jechać za darmo, ale jasno dał do zrozumienia, że idzie mi tym samym na rękę, do czego nie jest bynajmniej zobowiązany.
Faktycznie przy rezerwowaniu biletow na Flibco wpisuje sie nr lotu, ale tylko jeden nawet jak zamawiam bilet w obie strony...czyli rozumiem , że wpisać kierunek i nr lotu powrotnego??
A jak sądzisz? Myślisz, że Flibco jest zainteresowane o której godzinie lądujesz w PL? Nie wydaje mi się...Eva pisze:Faktycznie przy rezerwowaniu biletow na Flibco wpisuje sie nr lotu, ale tylko jeden nawet jak zamawiam bilet w obie strony...czyli rozumiem , że wpisać kierunek i nr lotu powrotnego??
Bede rezerwować po raz pierwszy i gdybym miała pewność o który lot chodzi to pewnie nie zadawałabym głupich pytań. Zwracam się do osób bardziej doswiadczonych w tym temacie nie bez powodu...Nie chcę niespodzianek. Wiem, ze Flibco nie interesuje, o ktorej ląduje w Polsce, jest tam pytanie o kierunek lotu i nr lotu a nie o godzine....o to nie pytałam, ale i z samolotu z Polski mnie odbiera i na samolot do Polski mnie dostarcza. Dlatego nie mam pewnosci o ktory lot chodzi.
Mam jeszcze takie pytanie. Czy oplace rezerwacje Flibco jeżeli nie posiadam konta walutowego tylko zwykłe konto w Polsce, czy to się oplaca czy moze sa jakies duze prowizje od tej transakcji? Nie za bardzo sie w tym orientuje.
Zakładam, że flibco przyjmuje opłaty kartą przez internet, więc z tym nie powinno być problemu, oczywiście jeśli Twoja polska karta obsługuje płatności przez internet. Bank prawdopodobnie nie pobierze żadnej prowizji, chociaż banki są różne, więc najlepiej sprawdź w tabeli opłat i prowizji banku. Jeśli o sam kurs walutowy, to spodziewaj się, że stracisz na tym kilka procent.
Tak z ciekawości, nie masz konta bankowego w Lux? To chyba trochę niewygodne - płacić wszędzie gotówką albo polską kartą...
Tak z ciekawości, nie masz konta bankowego w Lux? To chyba trochę niewygodne - płacić wszędzie gotówką albo polską kartą...
jeżdżę do Luksemburga w odwiedziny ale nie chce juz autokarem 20 godzin , dlatego to wszystko jest dla mnie nowe
Można płacić we Flibko polską kartą kredytową na 100%. Kurs nie jest zbyt korzystny, ale tego się nie przeskoczy. Czy to karta czy przelew z polskiego konta w złotówkach prowizja zależy od tego jakie masz warunki opłat na koncie.
Podajesz przy zakupie także swojego maila, na który przychodzi w wersji pdf bilet do wydrukowania.
Nr lotu, który wpisujesz to w przypadku Ryanair kod zaczynający się na FR..... (znajdziesz go przy rezerwacji biletu lub na karcie pokładowej)
Pozdrawiam
Podajesz przy zakupie także swojego maila, na który przychodzi w wersji pdf bilet do wydrukowania.
Nr lotu, który wpisujesz to w przypadku Ryanair kod zaczynający się na FR..... (znajdziesz go przy rezerwacji biletu lub na karcie pokładowej)
Pozdrawiam
Tak ja wiem co to numer lotu chodzi mi o to , ze mam wykupiony lot w dwie strony, Flibco tez chce zarezerwowac w dwie strony, ale do wpisania jest tylko jeden numer lotu +kierunek lotu. Czy chodzi o lot z polski z ktorego Flibco zawiezie mnie do Lux czy chodzi o lot do polski, na ktory zawiezie mnie z Lux....nie jest to dla mnie do końca jasne.