Witam,
we wrześniu wraz z mężem przenieśliśmy się do Luksemburga. Jeszcze nie bardzo orientujemy się jak wygląda sprawa złożenia zeznania podatkowego tutaj za rok 2014. Z tego, co parę osób mówiło przysługiwałby nam zwrot podatku. Czy zna ktoś kogoś, kto robi takie rozliczenia za rozsądną cenę lub może coś więcej powiedzieć na ten temat?
podatki
Moderator: LuxTeam
Jezeli pracowalas / pracowaliscie mniej niz rok, to napewno bedzie jakis zwrot, i warto to zrobic. Koszt okolo 100 euro u prywatnej osoby, lub 150-190 w firmie. Jezeli chcesz wiedziec jakie swistki przygotowac zanim zabierzecie sie za zeznanie, co mozna odjac, i namiary na firme to napisz mi email.
Dodam ze wiele firm robi marna prace, z opoznieniami i problemami, wiec uwazajcie. Przeszlem przez trzy firmy zanim znalazlem jako tako lepsza - a jedna wzialem nawet do sadu (wszystko pogubili, i tak sie spoznili z deklaracja, ze nie dostalem duzego zwrotu - na szczescie sad stanal po mojej stronie i ze swojej kieszeni musieli zaplacic).
Dodam ze wiele firm robi marna prace, z opoznieniami i problemami, wiec uwazajcie. Przeszlem przez trzy firmy zanim znalazlem jako tako lepsza - a jedna wzialem nawet do sadu (wszystko pogubili, i tak sie spoznili z deklaracja, ze nie dostalem duzego zwrotu - na szczescie sad stanal po mojej stronie i ze swojej kieszeni musieli zaplacic).
Out of sorrow entire worlds have been built, out of longing great wonders have been willed.
-
-
Najpierw sprawdź czy możecie się rozliczyć w Luksemburgu, jeśli do września pracowaliście w Polsce to podejrzewam, że musicie się tam rozliczyć - zgodnie z rezydencją podatkową. Zasada była taka, że rozliczamy się tam gdzie spędzilśmy/przepracowaliśmy ponad 181 dni w roku. Chyba, że to się ostatnio zmieniło;)
-