Koncesja (?) na wykonywanie zawodu

Rozmowy o wszystkim, ale nigdy o niczym

Moderator: LuxTeam

IronBone

Koncesja (?) na wykonywanie zawodu

Post autor: IronBone »

Wiem, że w Luksemburgu by wykonywać pewne usługi należy mieć pozwolenie/koncesje, czy też stwierdzenie, że się dane usługi potrafi wykonywać. Czy ktoś wie jaki urząd się tym zajmuje?
Borys

Post autor: Borys »

Ura Bura Szef Podwóra
IronBone

Tak, tylko, że tam chodzi o zakładanie firmy. A mnie chodzi wykonywanie zawodu/usług jako indépendant - jeszcze się wczytam i przeglądnę linki, może tam coś znajdę.
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

IroneBone - popatrz na stronie Chambre de Commerce, wzglednie Chambre des Metiers...?
Awatar użytkownika
xtheo7

Post autor: xtheo7 »

A moze bardziej konkretnie, o jaka dzialalnosc ci chodzi ? Jesli chcesz byc instruktorem np. informatyki, to nie ma problemu.
Takie rzeczy jak fotograf (!), aptekarz, ksiadz, architek, weterynarz, prawnik, wlasciciel baru z wyszynkiem alkoholi, taksowkarz plus czesc zawodow paramedycznych wymagaja uprzedniego przyjecia do miejscowej gildii.
Ale sie nie martw, cheappendale, tancerz na rurze, wrozbita / hiromanta, fryzjer psow, instruktor plywania dla rybek akwaryjnych, sekser drobiu, nauczyciel niekonwencjonowany (charge de cours), ogrodnik, taksodermista oraz pare innych atrakcyjnych zawodow sa nadal nie koncesjowane :) .
IronBone

No właśnie jako że uczę wiem, że mogę uczyć wszystkiego i nikt mi się nie przyczepi, nawet jakbym gadał głupoty. Ale jeśli komuś chcę napisać komputerowy program, to już bez pozwolenia się nie obędzie. Tylko sobie zapomniałem (bo kiedyś ktoś mi powiedział) gdzie to załatwiać.
ODPOWIEDZ