Kilka pytan o zycie w Luksemburgu

Rozmowy o wszystkim, ale nigdy o niczym

Moderator: LuxTeam

Milord

Kilka pytan o zycie w Luksemburgu

Post autor: Milord »

Szanowni,

Mam nadzieje, ze zadaje to pytanie w dobrym miejscu.
Jezeli nie to z gory przepraszam.

Malzonka moja, dosyc niespodziewanie, dostala oferte pracy w Luksemburgu.
Nie wdajac sie zbytnio w detale pracy, jest to praca ktora wykonuje teraz w Poslce i ktora chcialaby wykonywac.
Od dluzszego czasu rozwazalismy wyprowadzke z Polski, ale jakos nigdy nie myslelismy o Luksemburgu...
Ale po otrzymaniu oferty pomyslelismy 'dlaczego nie?' 

Dowiedzialem sie wielu rzeczy z tego Forum oraz kilku innych zrodel, ale nadal pozostaje kilka niewiadomych...
Tutaj kilka pytan do Was, za odpowiedzi do ktorych bedziemy niezmiernie wdzieczni.
Wstepna oferta, ktora otrzymala to 45.000 euro brutto.
Czy to wystarczy na poczatek na godne zycie? Ile z tego zostaje netto?
Jestesmy rodzina 2+1, w ktorej mldoziez wlasnie konczy rok.
Przez godne zycie rozumiem wynajecie mieszkania (najlepiej 3 pokojowego), normalne zakupy bez ekstrawagancji.
Dowiedzialem sie, ze dobra opcja jest mieszkanie poza Luksemburgiem (Belgia, Niemcy) przez koszt mieszkania.

Bylbym wdzieczny za odpowiedz czy taka kwota jest wystarczajac do poczatkowego utrzymania sie w Luksemburgu.
Ja przyjechalbym z zona i szukal pracy juz na miejscu. Oczywiscie wczesniej trzeba bylo by znalezc opieke dla Juniora.

Bede wdzieczny za wszelkie wskazowki!

Pozdrawiam,
Rafal 
Borys

Post autor: Borys »

Rafal

Nie da sie odpowiedziec jednoznacznie na Twoje zapytanie.

Dla jednych godne znaczy cos innego niz dla innych. Zarobki rzedu 3750 EUR / msc sa tutaj, rzeklbym, na poziomie srednim (oficjalna srednia to cos okolo 4500).

Moje oficjalne poczatki w LU to 2700 EUR/msc i dalismy rade jakos wyzyc. Jednak szalenstwem bym tego nazwac nie mogl :D

Wszystkie kwoty podaje oczywiscie brutto.

Nad mieszkaniem za granica tez radze sie podwakroc zastanowic, i owszem, zaplacicie mniej ale trzeba bedzie wydac na dojazdy, stracic kupe czasu - nalezy to tez wziac pod uwage.
Ura Bura Szef Podwóra
Milord

Borys

Dziekuje bardzo za odpowiedz.
Mieszkalismy 7 lat na wyspie Jersey, wiec miekanie na obczyznie nie jest nam obce :)

Powiedz mi prosze czy Ty mieszkasz w Luksemburgu czy tuz za granica? :)
siba2000

Post autor: siba2000 »

3750 Euro brutto to ok. 3150 netto wg kalkulatora wynagrodzeń dla osoby z klasą podatkowa drugą (osoby w małżeństwie), plus możesz doliczyć ok. 270 Euro na dziecko co miesiąc od państwa. ;)
Borys

Milord pisze:Mieszkalismy 7 lat na wyspie Jersey
No masz ci los, normalnie plaga jakas!

We wiosce u mnie mieszkaja rodacy ktorzy sie tutaj sprowadzili z Dzerzeja :)
Milord pisze: Powiedz mi prosze czy Ty mieszkasz w Luksemburgu czy tuz za granica? :)
Mieszkam w Luksemburgu, ja osobiscie nie wyobrazam sobie mieszkania poza granicami kraju, dla mnie to zdecydowanie zbyt duzo minusow ujemnych.
Ura Bura Szef Podwóra
zzz

Post autor: zzz »

Borys pisze:Mieszkam w Luksemburgu, ja osobiscie nie wyobrazam sobie mieszkania poza granicami kraju, dla mnie to zdecydowanie zbyt duzo minusow ujemnych.
Potwierdzam, ja też sobie nie wyobrażam - dojazdy, dodatkowe formalności...

Jeśli chodzi o wynagrodzenie, tak jak już wspomniał Borys - trudno to jednoznacznie ocenić, wszystko zależy od branży, stanowiska, itd. Ja zaczynałem w Lux od 45k€, na sam start wystarczało dla modelu 2+0. Ale gdybyśmy szybko nie znaleźli drugiego źródła dochodu na porównywalnym poziomie, to na dłuższą metę by było raczej nieciekawie.

Weź pod uwagę, że tutejsi właściciele mieszkań pod wynajem stosują taką niepisaną zasadę, że czynsz nie powinien stanowić więcej niż 1/3 pensji. Borys troszkę mógł Cię wprowadzić w błąd, bo 45k rocznie to 3460€ miesięcznie (13. pensja) - dla mnie to było mniej niż 3k€ na rękę, więc musisz znaleźć mieszkanie za mniej niż 1k€.
ania_411

Post autor: ania_411 »

zzz pisze: Potwierdzam, ja też sobie nie wyobrażam - dojazdy, dodatkowe formalności...
jakie dodatkowe formalnosci? zmiana adresu w banku, kasie chorych, kasie familijnej i urzedzie podatkowym u lekarza i pracodawcy+meldunek w komunie , te wszystkie zalatwiasz nawet, gdy przeprowadzasz sie na terenie Luxemburga.

a dojazdy? ktorz teraz nie dojezdza? ja dojezdzam 40km co zajmuje mi 35-45 minut, czyli niewiele wiecej lub i nawet mniej niz Ci, ktorzy mieszkaja na terenie Wielkiego Ksiestwa i tez dojezdzaja;)

mkieszkamy rzecz jasna tuz za granica;)
Ostatnio zmieniony 04-07-2014, 15:06 przez ania_411, łącznie zmieniany 1 raz.
Borys

Wypraszam sobie - nic takiego nie powiedzialem. Jak cytujesz to sie postaraj przy wydzielaniu z calosci tekstu ;)

Ja swoje juz powiedzialem, dla mnie osobiscie to byloby nie do zniesienia. A to ze sa tysiace takich ktorym to nieprzeszkadza potwierdzaja korki na wjezdzie i wyjezdzie z kraju ;)
Ura Bura Szef Podwóra
ania_411

Post autor: ania_411 »

Borysie sorki, zmienilam;)

mam to szczescie, ze jezdze w takich godzinach i po takich drogach ze korki mi obce.
byc moze dlatego granica nie robi dla mnie zadnej roznicy, poza wysokoscia rat kredytu hippo oczywiscie ;P

ps. rozumiem, ze Ci ktorzy mieszkaja na terenie WK w korkach nie stoja ;)
Borys

Tak jak i Ty Aniu, mialem to szczescie przy dwoch robotach ze korkow nie mialem, do jednej jezdzilem 15 km w 15 min na spokojnie a do drugiej 19 km i tez bez korkow.

W samym miescie mozna sie wtarabanic w korek i stac 90 minut. Dla mnie mieszkanie za granica to jednak nie tylko korki, to rowniez dzieci i inny system edukacji, nierezydenci nie maja niektorych przywilejow ktore naleza sie tym co mieszkaja w LU, pozaytm zzylem sie z tym krajem i chce tu mieszkac i pracowac.
Ura Bura Szef Podwóra
Milord

Hej

Dziekuje Wam bardzo wszystkim za odpowiedzi.

Borys ludzie z Dzerzeja sa chyba wszedzie ;)
My tez wolelibysmy mieszkac w samym Luksemburgu.
Czy moglbym prosic jeszcze o takie szybkie z grubsza podsumowanie ile co kosztuje orientacyjnie?
1. Mieszkanie 2 pokojowe
2. Przedszkole dla potomka
3. Artykuly spozywcze (% ile drozej niz w PL)
4. Dostep do ogolnie rozumianej kuktury
5. Wyjscie do restauracji
6.Miesieczny bilet na komunikacje miejska
7. Jak najlatwiej samolotow dostac sie do Polski?

Z gory dziekuje :)

Pozdrawiam,
Rafal
zzz

Post autor: zzz »

Milord pisze:1. Mieszkanie 2 pokojowe
W Esch-Belval mieszkanie z dwoma sypialniami można wynająć za 1400-1500€.
Milord pisze:3. Artykuly spozywcze (% ile drozej niz w PL)
Tak średnio przeciętnie można liczyć 1zł = 1€
Milord pisze:5. Wyjscie do restauracji
A to wszystko zależy - jaka restauracja i co jesz :) Myślę, że można zacząć od 20€ od osoby (pizza we włoskiej knajpie). Za w miarę dobry obiad z trzeba liczyć jakieś 40-50€ od osoby, a na pewno znajdą się restauracje, gdzie można wydać dużo więcej
Milord pisze:6.Miesieczny bilet na komunikacje miejska
Miesięczny bilet na wszystkie autobusy i pociągi w całym kraju kosztuje 50€. Jest też wersja "krótko-dystansowa" za 25€.
Milord pisze:7. Jak najlatwiej samolotow dostac sie do Polski?
Najłątwiej z HHN (Frankfurt-Hahn). Można także z CRL (Brussel South - Charleroi), ale tam zapłacisz za parking więcej niż za lot. W HHN ceny za parkowanie są przystępne.
Piach

Post autor: Piach »

zzz pisze:
Mi tak na oko wychodzi x2 a nie x4 ale pewnie gdzies pomiedzy jest tak na prawde.
zzz pisze:
Milord pisze:7. Jak najlatwiej samolotow dostac sie do Polski?
Najłątwiej z HHN (Frankfurt-Hahn). Można także z CRL (Brussel South - Charleroi), ale tam zapłacisz za parking więcej niż za lot. W HHN ceny za parkowanie są przystępne
Z Hahnu obecnie chyba sa dostepne tylko Katowice. Z Charleroi lataja i na Okecie, i do Modlina. Jest chyba jeszcze Kolonia - Gdansk. Z Luxa (Findel) lotow bezposrednich do Polski nie ma w ogole.
MaWi

Post autor: MaWi »

Piach pisze:
zzz pisze:
Mi tak na oko wychodzi x2 a nie x4 ale pewnie gdzies pomiedzy jest tak na prawde.
No, wiesz, zalezy za jakie artykuly spozywcze. Takie na przyklad wino wychodzi bynajmniej nie 1x4 ale 2x1 a czasem nawet 4x1 (dla jasnosci wszelkiej – mialem na mysli, ze nie tyle w Polsce jest ono tansze niz w Luksemburgu, ale wrecz przeciwnie – w Luksemburgu znacznie tansze niz w Polsce). Podobnie jesli chodzi o ceny wielu innych uzywek (nie tylko alkoholu, ale np. kawy czy papierosow).

Natomiast zwykly chleb powszedni potrafi w Luksie kosztowac 4x wiecej niz w Polsce, ba, a nawet i 6x wiecej. Podobnie mleko i inne produkty codziennej konsumpcji.

Trzeba wiec zadac sobie pytanie – czego wiecej spozywamy per diem / per capita? Mleka czy wina? Bo jesli tego pierwszego, to znaczy, ze bedzie nas takie zdrowe zycie w Luksie sporo kosztowac. Jesli natomiast tego drugiego – to znaczy, ze wybierajac Luksemburg na miejsce swojego codziennego spozycia, decydujemy sie na tanszy model zycia <mrgreen>

Na marginesie – w Luksemburgu obecnie niemal wszystkie sieci supermarketow oferuja sprzedaz swoich towarow takze online. Dlatego tez latwo jest sprawdzic ile w Luksemburgu kosztuje dowolny niemal produkt spozywczy (oraz wiele produktow AGD i RTV, chemia gospodarcza etc.) Wystarczy wejsc na strone www.auchan.lu , www.cactus.lu , www.delhaize.lu czy www.colruyt.lu i sobie samemu porownac jak sie to ma do cen polskich. Udanych zakupow! ;)
Piach

Post autor: Piach »

MaWi pisze:Natomiast zwykly chleb powszedni potrafi w Luksie kosztowac 4x wiecej niz w Polsce, ba, a nawet i 6x wiecej. Podobnie mleko i inne produkty codziennej konsumpcji.

Trzeba wiec zadac sobie pytanie – czego wiecej spozywamy per diem / per capita? Mleka czy wina? Bo jesli tego pierwszego, to znaczy, ze bedzie nas takie zdrowe zycie w Luksie sporo kosztowac. Jesli natomiast tego drugiego – to znaczy, ze wybierajac Luksemburg na miejsce swojego codziennego spozycia, decydujemy sie na tanszy model zycia <mrgreen>
Wiadomo, ze kazdym ma swoj koszyk zakupowy :)
Ale akurat chleb wg moich ocen jest ze 2 max 3x drozszy niz w PL. Najtansze mleko widzialem po 1 EUR/l czy 2x tyle co najtansze w PL.
Mieso i wszystkie przetwory miesne mi wyszly ze 4x drozsze. Ale to wyjatek :)
Tak mozna wyliczac i wyliczac :) natomiast strasznie zdzieraja na uslugach typu taksowki, fryzjer, etc.
I co do uzywek - piwo wcale nie jest tanie :)
ODPOWIEDZ