No to na dobry początek:Bardziej właśnie o subiektywne odczucia.
http://www.polska.lu/viewtopic.php?t=10702
http://www.polska.lu/viewtopic.php?t=14726
http://www.polska.lu/viewtopic.php?t=13327
http://www.polska.lu/viewtopic.php?t=14575
Moderator: LuxTeam
No to na dobry początek:Bardziej właśnie o subiektywne odczucia.
I ja tez tak uważam. Biorąc pod uwagę nominalne średnie zarobki w PL i w LUX - można powiedzieć, że są porównywalne...czego niestety nie można powiedzieć o cenach (również nominalnie porównując oczywiście, bez przeliczania, bo tylko tak można porównać). 3000 PLN w PL to zupełnie nie to samo co 3000 EUR, nawet w Lux.Raffaello pisze:uważam, że Polska jest relatywnie bardzo drogim krajem
<mrgreen> w tygodniu, z wlasnego doswiadczenia wiem, ze to niemozliwe z tejze prostej przyczyny ze sklepy zamykaja o 18 lub o 18:30, Auchan o 20 zdaje sie....., w piatek mozna zaszalec do o 21Raffaello pisze:żeby w tygodniu, po pracy można było wyskoczyć na miasto, na zakupy
z tym juz lepiej - z Rollingergrund dojedziesz wszedzie, jak z kazdej innej dzielnicy miasta - to naprawde jest male miasto i dobrze skomunikowane .....Raffaello pisze:na siłkę, na kurs językowy
na Kirchbergu buduje sie duzo, wiec beda nowe, swieze, z malym moze byc problem, bo malych nie buduja z drugiej strony porownujac moje "marne 70m2" z mieszkaniami znajomych stwierdzam, ze mam maleRaffaello pisze:Może być małe, byle było nowe, świeże
Rollingergrund to fajna okolica - mnie sie w kazdym razie podoba.Raffaello pisze:Nawet znalazłem takowe w tej okolicy za c.a. 750E.
lulka pisze:<mrgreen> w tygodniu, z wlasnego doswiadczenia wiem, ze to niemozliwe z tejze prostej przyczyny ze sklepy zamykaja o 18 lub o 18:30, Auchan o 20 zdaje sie....., w piatek mozna zaszalec do o 21Raffaello pisze:żeby w tygodniu, po pracy można było wyskoczyć na miasto, na zakupy
z tym juz lepiej - z Rollingergrund dojedziesz wszedzie, jak z kazdej innej dzielnicy miasta - to naprawde jest male miasto i dobrze skomunikowane .....Raffaello pisze:na siłkę, na kurs językowy
na Kirchbergu buduje sie duzo, wiec beda nowe, swieze, z malym moze byc problem, bo malych nie buduja z drugiej strony porownujac moje "marne 70m2" z mieszkaniami znajomych stwierdzam, ze mam maleRaffaello pisze:Może być małe, byle było nowe, świeże
A tak tytulem anegdoty ostatnio opowiadam znajomej ze lecimy niedlugo na pare dni do Barcelony. A Ona z anielskim usmiechem na twarzy mowi "jejku do miasta jedziecie .... " <rotfl> .
Jezeli bedziesz mial inne pytania pisz
Znalazłem ich nawet kilka, wszystko w nowych budynkach więc chyba też się tam buduje.bamaza42 pisze:Rollingergrund to fajna okolica - mnie sie w kazdym razie podoba.Raffaello pisze:Nawet znalazłem takowe w tej okolicy za c.a. 750E.
Jezeli znalazles w tej okolicy mieszkanie za 750 €, to radzilabym nic nie podpisywac, poki nie zobaczysz. Z jednej strony - za te pieniadze to moze byc tzw. "shit", wiec bedzie na Ciebie spokojnie czekac, ale z drugiej - moze to byc okazja - i ta na pewno czekac nie bedzie (najpewniej juz nieaktualne...)
Nie chce gasic Twojego entuzjazmu, ale jesli mieszkanie (a nie pokoj) w nowym budownicwie w Rollingergrund kosztuje 750 eur, to raczej jest z nim cos nie tak.Raffaello pisze:
Znalazłem ich nawet kilka, wszystko w nowych budynkach więc chyba też się tam buduje.
Bez opłat, skała za oknem, koło 40m2, nowe (budownictwo). Salon z kuchnią połączony, ale w stylu, który mi się podoba.Maat pisze:Nie chce gasic Twojego entuzjazmu, ale jesli mieszkanie (a nie pokoj) w nowym budownicwie w Rollingergrund kosztuje 750 eur, to raczej jest z nim cos nie tak.Raffaello pisze:
Znalazłem ich nawet kilka, wszystko w nowych budynkach więc chyba też się tam buduje.
Czy to juz z oplatami? Jaki metraz to mialby byc?
Bamaza ma racje, nie podpisuj nic, zanim nie zobaczysz.
Przyjedz najlepiej na 1-2 dni i poogladaj. W Rollingergrund wiele domow jest budowanych bardzo blisko skaly.
Ogladalismy podobne, dla mnie bylo bardzo przytlaczajace i ciemne, promieni slondecznych w mieszkaniu sie raczej nie uraczy.
W wielu firmach glownym jezykeim jest angielski, jesli masz dobrze opanowany, nie powinniennes miec w Twoim zawodzie problemow. :>