Świetlica po szkole

Rozmowy o wszystkim, ale nigdy o niczym

Moderator: LuxTeam

Isiunia

Świetlica po szkole

Post autor: Isiunia »

Od 4 listopada zaczynam wraz z moim 6-letnim synkiem nowy rozdział w naszej karierze ;) On będzie chodził do luksemburskiej szkoły. Jeszcze nie wiem, jak będa wyglądać jego zajęcia, w jakich godzinach itp, ale już zastanawiam się nad organizacją czasu po lekcjach, bo pewnie lekcje będą się konczyć zdecydowanie wcześniej niż moja praca:)

Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenia w kontekście świetlicy po lekcjach, jakąs ogolną wiedzę? Jak to wygląda, jak płatne, jak się dostać/zapisać, do ktorej czynna itp?
Awatar użytkownika
felo

Post autor: felo »

Radze zaczac od tego: http://www.polska.lu/informatorium/nauka.html#dzieci, a potem jak najszybciej skontaktowac sie ze swoja "komuna" (urzedem gminy) i sprawdzic godziny zajec (zapewne wtorki i czwartki to "krotkie" dni, czyli nie ma lekcji po lunchu) oraz wypytac o mozliwosci opieki po szkole (maison relais, foyer du jour, etc.), ewentualnie sprobowac znalezc te informacje na stronie internetowej rzeczonego urzedu.
Filonka

Post autor: Filonka »

Witam,
Ja zdecydowałam się posłać dziecko od września do luksemburskiego przedszkola. W przedszkolu i w szkole podstawowej rozkład dnia wygląda następująco:
Długie dni: poniedziałek, środa, czwartek w godz. 8.00-11.40 i 14.00-16.00 W przerwie obiadowej trzeba zabrać dziecko do domu, nakarmić a potem odprowadzić (organizacyjna masakra, bo Twoje życie skupia się wokół przyprowadzania i odprowadzania dziecka).
Krótkie dni: 8.00-11.40 ( i pytanie jak temu dziecku sensownie zorganizować czas przez resztę dnia).
Co do świetlicy, to można dziecko zapisać do dotowanej przez państwo Foyer Scolaire w swojej dzielnicy. Aby to zrobić, trzeba załatwic kartę Cheque-service (bez tego państwowa świetlica nie przysługuje). Niestety, nie wszędzie są dostępne miejsca, zwłaszcza w trakcie trwania roku szkolnego. Ja, ja na przykład, się nie załapałam. Alternatywą są miejsca prywatne, ale do tego jeszcze nie doszłam, bo w mojej okolicy prawie nic nie ma :-(. Zyczę powodzenia, może u Ciebie będzie lepiej.
tomasz

Post autor: tomasz »

Długie dni to poniedziałek, środa, piatek (nie czwartek-chyba z rozpędu wyżej pomyłka) Tak jak wyżej-jak najszybciej skontaktuj się ze swoja gmina, bo bywa, że "świetlice" sa przepełnione. Moje dzieci były kiedyś na 100 miejscu listy rezerwowej.
Isiunia

Post autor: Isiunia »

Wlasnie, miejsc brak:(
AggieB

Post autor: AggieB »

Isiunia pisze:Wlasnie, miejsc brak:(
A ja slyszalam, ze mozna wiecej zaplacic i wtedy dzieci moga zostac w czasie "siesty" i dostana posilek. CZy to prawda?
ba_sia

Post autor: ba_sia »

Logistyka szkolna jest organizowana przez gminy, wiec w kazdej szkole moze to wygladac troche inaczej. U nas na przyklad nie mozna zostawic w Maison Relais dziecka tylko na przerwe obiadowa, musi byc zapisane na wiecej godzin.
Isiunia, jezeli miejsc brak w oficjalnym Maison Relais czy Foyer Scholaire, to porozgladaj sie po prywatnych placowkach, niektore zlobki maja tez pozwolenie na prowadzenie foyer du jour i odbieraja dzieci ze szkoly. Wpisz sie wszedzie na listy oczekujacych, bo za miesiac czy dwa moze sie zwolnic miejsce. Narazie pozostaje Ci nianka albo znalezienie w okolicy assistante parentale (lista powinna byc dostepna w gminie) - to taka nianka, ktora ma pozwolenie na opieke nad kilkorgiem dzieci w swoim domu, cos w rodzaju domowego przedszkola.
Powodzenia!
ODPOWIEDZ