Nagla oferta zakupu wynajmowanego mieszkania- co robic?

Rozmowy o wszystkim, ale nigdy o niczym

Moderator: LuxTeam

Awatar użytkownika
K.Sokolowska

Nagla oferta zakupu wynajmowanego mieszkania- co robic?

Post autor: K.Sokolowska »

OK ... moj watek na skutek wczorajszej awarii zostal pewnie bezpowrotnie pogrzebany, wiec zaczynam od nowa ...heh.

Otoz wynajmowalam mieszkanie w Lux od dwoch lat. Teraz wlasciciel chce je sprzedac, wiec albo sie musze wyprowadzic, albo je kupic do czego mnie goraco zacheca. Nie mam doswiedczenia w kupowaniu mieszkan w Luksie i stad panikuje. Dowiedzialam sie tutaj, ze poprawnosc dokumencacji generalnie sprawdza bank i notariusz, a jezeli kupno jest przez agencje to koszty ponosi sprzedajacy, co zwykle dorzuca do ceny mieszaknia, wiec de facto to kupujacy placi za wszystko :(

Zaczelam przegladac oferty mieszkan na athome, habitus i immotop ale tanich jak na lekarstwo i rzeczywiscie trudno cos znalezc.
Jako alternatywa rozgladam sie tez za kolejnym wynajmem -ale ciezka sprawa.

Nie wiem czy cena ktora zaoferowal moj wlasciciel jest fair. Ile zaplacilibyscie za mieszkanie na Bonnevoie, w dobrym punkcie komunikacyjnym (10 minut pieszo do dworca), 55 m, wyposazone-umeblowane, ale meble nie rewelacja i nie najnowsze bo bylo wynajmowane od jakiegos czasu, piwnica, maly ogrodek, brak garazu i miejsca parkingowego.

W ogole ciezka decyzja i jestem w kropce. Od czego tutaj zaczac? <bezradny>

Dzieki za porady i opinie
zzz

Post autor: zzz »

K.Sokolowska pisze:Ile zaplacilibyscie za mieszkanie na Bonnevoie
Na takei pytanie bardzo trudno znaleźć odpowiedź. Myślę, że najłatwiej byłoby porównać podobne ofert z athome i wtedy uzyskasz jako taki obraz, ile mieszkanie powinno kosztować. Przy okazji możesz zerknąć na zeszłorocznąpublikację urzędu statystycznego (Statec) dotyczącą domów i mieszkań, aczkolwiek zdaję sobie sprawę z tego, że to daje bardzo ogólny pogląd na ceny mieszkań. W tym roku chyba też coś takiego publikowali, ale nie mogłem znaleźć linka.
Jagulina

Post autor: Jagulina »

Zalezy z jakiego roku jest budynek. Pamietaj ze jesli jest ogrodek to placisz tez za teren, to moze znacznie zawyzyc cene mieszkania. Moze popros wlasciciela zeby zrobil wycene i ocene nieruchomosci przez jakiegos niezaleznego architekta? My przy zakupie dostalismy taka. Smieszne ale wartosc domu byla mniejsza niz ogrodka ktory napradwe duzy nie jest.
mil.ka

Re: Nagla oferta zakupu wynajmowanego mieszkania- co robic?

Post autor: mil.ka »

K.Sokolowska pisze:

Ja bym sie wybrala najpierw do banku na rozmowe i zobaczyla, co bank moze zaoferowac. Wszelkie inne kroki, jak poszukiwanie notariusza itd. to sprawa dalsza.
Awatar użytkownika
K.Sokolowska

Re: Nagla oferta zakupu wynajmowanego mieszkania- co robic?

Post autor: K.Sokolowska »

mil.ka pisze:
K.Sokolowska pisze:

Ja bym sie wybrala najpierw do banku na rozmowe i zobaczyla, co bank moze zaoferowac. Wszelkie inne kroki, jak poszukiwanie notariusza itd. to sprawa dalsza.
Umówiłam spotkanie w banku z doradcą.

Pomyslałam jednak że wcale tego akurat mieszkania nie muszę kupować, skoro niektore jego własciwosci mi nie odpowiadają i mogę się też rozglądać za innymi w Luksemburgu, ale nie tylko. Przejrzałam strony athome i immotop.

Czy ktos może polecić strony z ofertami sprzedaży mieszkań w Arlon i Trier? Czy formalosci zakupu są podone jak w przypadku Luksemburga?

Dzięki za podzielenie się Waszymi doswiadczeniami :-)
ODPOWIEDZ