tradycyjny polski ser :)
Moderator: LuxTeam
tradycyjny polski ser :)
jedni robia domowe wino,ja domowy serek .10 litrow mleka = 1,6 kg sera - jak w polsce
:)
mleko mam "z pierwszej reki" -prosto od krowy.laptop w tle jest dla porownania wielkosci serka ,do wyciskania sie nie nadaje serek wyciskam specjalna praska mojego pomyslu.ten akurat za mocno scisnalem i zrobila sie mozzarella.da sie pokroic nawet drobna kostke do salatki.teraz popracuje nad uniwersalnym ,kanapkowo-sernikowym hehe http://sylkahaha.blox.pl/2013/07/Sernik ... wkami.html
Nie badz taki mundry wilqu...a probowales kiedys skwasic tutejsze mleko kupowane w sklepie?...I nie mowie o UHT, a o swiezym, bo tylko takie kupuje....Co sie z nim dzieje po kilku dniach - widze w misce kota, ktory czasem nie chce go tknac - i wcale mu sie nie dziwie... jak widze ze przeistoczylo sie w zolto-zielona maz....wilqs72 pisze:nie jestem do końca pewien, ale prawdopodobnie od krowy
No tak wlasnie podejrzewalam, bo nie wiem co robia z tym, ktore kupujemy w sklepach, ale dzieje sie z nim cos dziwnego jak postoi kilka dni....fenix pisze:mleko mam "z pierwszej reki" -prosto od krowy
To trzeba znaczy sie z krowa zaprzyjaznic
mleko ze sklepu jest juz przetworzone i niema juz w nim bakterii ktore powoduja ,ze sie zrobi kwasne i zdatne do picia. na kwasne musialbys kupic bezposrednio u gospodarza,a im nie wolno znowu sprzedawac.moj szef i ja czasem splawiamy turystow ktorzy przy okazji wizyty na wsi chca prawdziwego mleka kupic.nie wiadomo kto sie napatoczy ,a "zyczliwych" nie brakuje.ja tam daje po kubku z cysterny jak mam czas i szef nie widzi ,ale sprzedac bym sie bal.
No daje, od zawsze - w sumie odrobine, bo chyba lubi (jakby nie lubil, to by nie pil), jakichs problemow zoladkowych (wiem, ze jest takie niebezpieczenstwo) nie zauwazylam. Zreszta on jakos nie zawsze ma ochote - czasem od razu wypije, a czasem stoi ze 3 dni w misce, potem wyrzucam - ale stad wiem, jak to mleko sie zachowuje i ze "na kwasne" sie nie nadaje!zzz pisze:Dajesz kotu mleko? Nie ma po tym żadnych problemów żołądkowych (rozwolnienie czy coś)?bamaza42 pisze:widze w misce kota, ktory czasem nie chce go tknac
@anwi - a gdzie ten mlekomat?...