Kursy jezykowe i nie tylko 2013/2014
Moderator: LuxTeam
Kursy jezykowe i nie tylko 2013/2014
Broszura juz sie ukazala, moze komus sie przyda
http://www.men.public.lu/publications/f ... dultes.pdf
http://www.men.public.lu/publications/f ... dultes.pdf
W INSL jest tak, ze mozna zaplacic karta (dowolna, niekoniecznie luksemburska) albo przelewem. Jesli chcesz sie zapisac na kurs, ktory cieszy sie duza popularnoscia, to warto rozwazyc platnosc karta na miejscu w momencie zapisywania. Tylko wtedy masz gwarancje, ze wezmiesz udzial w tym kursie. W INSL obowiazuje bowiem zasada, ze skuteczna rezerwacja miejsca na liscie uczestnikow kursu nastepuje dopiero po zaplaceniu. Kursy, ktore "rozchodza sie" w dniu, w ktorym zostana otwarte zapisy sa praktycznie niedostepne dla placacych przelewami, bo zanim dojdzie przelew, lista jest juz zamknieta.
W innych instytucjach bywa roznie, ale czesto jedyna forma platnosci jest wlasnie przelew i tylko i wylacznie przelew. Szczegolnie w przypadku kursow organizowanych przez roznego rodzaju szkoly lub asbl-e nie przyjmuje sie gotowki ani nie ma mozliwosci zaplacenia karta. Wypelniasz formularz i zalaczasz potwierdzenie przelewu oplaty za kurs na podane przez organizatora konto, wzglednie takie potwierdzenie przynosisz ze soba na pierwsze zajecia, okazujesz i oddajesz prowadzacemu.
W innych instytucjach bywa roznie, ale czesto jedyna forma platnosci jest wlasnie przelew i tylko i wylacznie przelew. Szczegolnie w przypadku kursow organizowanych przez roznego rodzaju szkoly lub asbl-e nie przyjmuje sie gotowki ani nie ma mozliwosci zaplacenia karta. Wypelniasz formularz i zalaczasz potwierdzenie przelewu oplaty za kurs na podane przez organizatora konto, wzglednie takie potwierdzenie przynosisz ze soba na pierwsze zajecia, okazujesz i oddajesz prowadzacemu.
I tak, i nie. W ogóle cała procedura zapisów na kursy w INSL jest trochę skomplikowana.MaWi pisze:W INSL obowiazuje bowiem zasada, ze skuteczna rezerwacja miejsca na liscie uczestnikow kursu nastepuje dopiero po zaplaceniu.
Otóż najpierw trzeba umówić się na spotkanie z "doradcą", czyli pracownikiem INSL. Niekoniecznie jest to wykładowca, który będzie prowadził kurs. Przed zarezerwowaniem terminu trzeba zapłacić 10€. Najlepiej zrobić to kartą, bo im szybciej INSL potwierdzi naszą płatność, tym wcześniej zarezerwujemy termin spotkanie. Jest to o tyle ważne, że zapisy na kursy są prowadzone wg kolejności spotkań, co oznacza, że im później będziemy rozmawiać z doradcą, tym mniej opcji będziemy mieć dostępnych. Dopiero po wybraniu konkretnych zajęć (tzn. kursu w dane dni o danej godzinie), INSL będzie od nas wymagał opłaty za cały kurs, ale miejsce i tak już mamy zaklepane. No chyba że nie zapłacisz opłaty za kurs, to wtedy nie pozwolą Ci rozpocząć nauki, ale to nie powinno nikogo dziwić. Płatność za kurs nie jest taka pilna, nie jest istotne kto zapłaci pierwszy, wystarczy ją zrobić w terminie wyznaczonym przez INSL.
Zaloguj się na twoje konto. W górnym menu wejdź do Cours (albo poszukaj obok) zapewne jest tam gdzieś informacja o tym 10 euro. Także tam jest link to strony gdzie można automatycznie te pieniądze wpłacić, wpłata zostanie natychmiast zarejestrowana na stronie szkoły.
Znając tę szkołę wiem, że najlepiej wszystko wpłacić jak najszybciej - sam kiedyś straciłem wpis na kurs bo się spóźnianiem z wpłatą.
P.S. - podaję z pamięci więc może się to nie do końca zgadzać.
Znając tę szkołę wiem, że najlepiej wszystko wpłacić jak najszybciej - sam kiedyś straciłem wpis na kurs bo się spóźnianiem z wpłatą.
P.S. - podaję z pamięci więc może się to nie do końca zgadzać.
Wzielam sie wlasnie za szukanie jakiegos kursu podstaw francuskiego. I stwierdzam ze chyba jednak nie potrzebuje az tak tego jezyka.
W prywatnych szkolach gdzie pytalam o kurs rzucaja mi cene 1000-1500 eur za semestr!!!! Juz nawet nie chce mi sie im na to odpowiadac.
Teraz zobaczylam ta informacje ale znowu widze ze wszystkie kursy zaczely sie od pazdziernika (szukam czegos w stolicy). Czy ktos moze mi pomoc/doradzic gdzie szukac czegos w normalnej cenie.
Jakosc nie musi byc zatrwazajac, chodzi o to zebym wiedziala jak poprosic o mieso w sklepie lub wymienic podstawowe zwroty grzecznosciowe przynajmniej na pcozatek.
Bede wdzieczna za rady.
A moze nie warto sobie zawracac glowy tym jezykiem i da sie przezyc bez niego?
W prywatnych szkolach gdzie pytalam o kurs rzucaja mi cene 1000-1500 eur za semestr!!!! Juz nawet nie chce mi sie im na to odpowiadac.
Teraz zobaczylam ta informacje ale znowu widze ze wszystkie kursy zaczely sie od pazdziernika (szukam czegos w stolicy). Czy ktos moze mi pomoc/doradzic gdzie szukac czegos w normalnej cenie.
Jakosc nie musi byc zatrwazajac, chodzi o to zebym wiedziala jak poprosic o mieso w sklepie lub wymienic podstawowe zwroty grzecznosciowe przynajmniej na pcozatek.
Bede wdzieczna za rady.
A moze nie warto sobie zawracac glowy tym jezykiem i da sie przezyc bez niego?
http://www.insl.lu/
Zapisy na semestr wiosenny. Postaraj się jak najwcześniej zarejestrować. Cena symboliczna. Poziom w zależności na kogo trafisz - tak nauczycieli jak i współkursantów.
Zapisy na semestr wiosenny. Postaraj się jak najwcześniej zarejestrować. Cena symboliczna. Poziom w zależności na kogo trafisz - tak nauczycieli jak i współkursantów.
http://w3.restena.lu/amifra/site_amifra/index_en.html
Semestr zimowy trwa juz od 23 wrzesnia, ale teoretycznie mozna dopisac sie w kazdej chwili. Ewentualnie poczekac na semestr letni, ktory startuje 3 lutego. Cena 180EUR/semestr lub 330EUR/rok.
Semestr zimowy trwa juz od 23 wrzesnia, ale teoretycznie mozna dopisac sie w kazdej chwili. Ewentualnie poczekac na semestr letni, ktory startuje 3 lutego. Cena 180EUR/semestr lub 330EUR/rok.
Ta szkola to typowe CCC - cena czyni cuda. Niska cena = niska jakosc. Takiego marnowania czasu na zajeciach i niskiego poziomu to w zadnej szkole nie widzialem.IronBone pisze:http://www.insl.lu/