Premier Luksemburga podał się do dymisji przez skandal wSREL
Moderator: LuxTeam
Rozumiem, ze jako urzednik, to tego zawyzonego cznszu doplacasz z wlasnej pensji ????
Wspolczuje ci, zatem.
Co do jakosci budynkow w Lux, to Monet, ktory raz odwiezilem, wydawal mi sie bardzo zadbany w porownaniu z dwoma innymi, ktore kiedys mialem przyjemnosc odwiedzic w Brukseli, gdzie po prostu bylo brudno i szaro.
Expaci, kurcze blade, przestancie narzekac! Wezcie sobie roczny urolop sans solde, i idzcie troche popracowac do firm prywatnych, zobaczyc jak wyglada real life.
Potem sie spodkamy przy piwku i sobie podyskutujemy...
Wspolczuje ci, zatem.
Co do jakosci budynkow w Lux, to Monet, ktory raz odwiezilem, wydawal mi sie bardzo zadbany w porownaniu z dwoma innymi, ktore kiedys mialem przyjemnosc odwiedzic w Brukseli, gdzie po prostu bylo brudno i szaro.
Expaci, kurcze blade, przestancie narzekac! Wezcie sobie roczny urolop sans solde, i idzcie troche popracowac do firm prywatnych, zobaczyc jak wyglada real life.
Potem sie spodkamy przy piwku i sobie podyskutujemy...
Panowie, mam wrazenie, ze nikt nie wie do konca o czym mowa. Nie wiemy jakie profity ciagnie budzet Luksemburga z umiejscowienia tu instytucji. Biorac jednak pod uwage permanentny rozrost tychze, i to jak Luksemburg go wspiera, to mozna domniemywac, ze zle na tym nie wychodzi. Albo wychodzi kiepsko finansowo, ale odbija sobie z nawiazka na niwie polityczno-wizerunkowej. Nie wiemy ponadto, czy i jakie sa ustalenia miedzy Unia a Luksemburgiem w sprawie rownego traktowania wszystkich rezydentow. A ze nie wiemy, to pracownik instytucji rownie dobrze moze sie zastanawiac, czy jest dyskryminowany bo przelicznik stosowany dla celow cheque-service jest dla niego niekorzystny, czy moze raczej powinien sie cieszyc, ze Luksemburg pozwala mu za darmo edukowac dzieci w lokalnych szkolach, chociaz powyzsze ustalenia wcale mu tego nie gwarantuja. W kazdym razie zakladac a priori, ze skoro nie placi podatku dochodowego w Luksie, to cos tam mu sie nie nalezy, to jednak nie wypada. Nie wiemy, wiec nie ma o czym gadac... No chyba ze ktos wie, to niech napisze ;-)
Jak xtheo7 napisał każdy urzędnik powinien trochę popracować w sektorze prywatnym aby zrozumieć o czym ten temat jest....
a tak można to skwitować
https://www.youtube.com/watch?v=gZ-Fr6lsUnc
https://www.youtube.com/watch?v=Qa_CF0nNgg8
a tak można to skwitować
https://www.youtube.com/watch?v=gZ-Fr6lsUnc
https://www.youtube.com/watch?v=Qa_CF0nNgg8
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
Ja juz mam tego poprostu Dosyc pewnie ze taki urzednik UE ma bardzo dobry zycze w luxembourgu ! Jestem tu 25 lat mam dwoje dzieci zyjemy z jednej pesji mojego meza ktory bardzo ciezko pracuje na st benzynowej nie ma urlopow od bardzo dlugiego czasu,jak jest chory to nie moze pojsc sobie chorobowe bo w pracy mialby katasrtofe!!! Bei sie o swoje prace bo splacamy dom ktory kupilismy po tylu latach!!!!! Niestac nas na wakacje od paru lat!!! Nwet do Polski Co jest mi bardzo przykro,a PauMaWi jest zle to prosze sobie pojsc do taktier Zyklen pracy bez urlopow i wolnego i myslec jak tu starczy pieniazkow na caly miesioc bardzo prosze!!! Bardzo sie tym zdenerwowalam Co przeczytalam i prosze pomyslec o innych ktory tak musza zyc do jasnej ciasnej!!!!!
Ja juz mam tego poprostu dosyc! pewnie ze taki urzednik UE ma bardzo dobre zycze w luxembourgu ! Jestem tu 25 lat mam dwoje dzieci zyjemy z jednej pesji mojego meza ktory bardzo ciezko pracuje na st benzynowej nie ma urlopow od bardzo dlugiego czasu,jak jest chory to nie moze pojsc sobie na chorobowe bo w pracy mialby katasrtofe!!! Boi sie o swoje prace bo splacamy dom ktory kupilismy po tylu latach!!!!! Niestac nas na wakacje od paru lat!!! Nwet do Polski Co jest mi bardzo przykro,a PauMaWi jest zle to prosze sobie pojsc do takiej zwyklej pracy bez urlopow i wolnego i myslec jak tu starczy pieniazkow na caly miesioc bardzo prosze!!! Bardzo sie tym zdenerwowalam Co przeczytalam i prosze pomyslec o innych ktory tak musza zyc do jasnej ciasnej!!!!!
popieram - na zawiści niczego się nie zbuduje. Dyskusja zaczęła się od tego, co można by zmienić na lepsze, a skończyła się wypominaniem niezasłużonych, zdaniem niektórych, przywilejów... Szkoda.nie zamieniac tego watku w dyskusje o tym kto ma lepiej/gorzej
To, że urzędnicy UE mają stosunkowo dobre warunki pracy i płacy, wypłacanej z unijnej kasy, do której zresztą odprowadzają podatek dochodowy, ma odbierać im prawo do krytykowania czegokolwiek w tym państwie? Dziwne założenie...
a ja wiem, bo pytałam Ministerstwo ds. Rodzin i tutejszego Rzecznika Praw Obywatelskich. Owszem, są ustalenia dyskryminujące urzędników UE w sprawie cheque-services. Niestety nie mają one formy umowy publikowanej w Dzienniku Ustaw albo chociaż na stronie internetowej. O fakcie zawarcia tego porozumienia nie wiedzą - albo udają, że nie wiedzą - ani urzędnicy działu kadr Komisji, ani szeregowi pracownicy luksemburskich urzędów. Skoro tak skrzętnie się go ukrywa, to chyba o czymś świadczy.Nie wiemy ponadto, czy i jakie sa ustalenia miedzy Unia a Luksemburgiem w sprawie rownego traktowania wszystkich rezydentow. A ze nie wiemy, to pracownik instytucji rownie dobrze moze sie zastanawiac, czy jest dyskryminowany bo przelicznik stosowany dla celow cheque-service jest dla niego niekorzystny, czy moze raczej powinien sie cieszyc, ze Luksemburg pozwala mu za darmo edukowac dzieci w lokalnych szkolach, chociaz powyzsze ustalenia wcale mu tego nie gwarantuja. W kazdym razie zakladac a priori, ze skoro nie placi podatku dochodowego w Luksie, to cos tam mu sie nie nalezy, to jednak nie wypada. Nie wiemy, wiec nie ma o czym gadac... No chyba ze ktos wie, to niech napisze ;-)
Nie neguję faktu, że państwo luksemburskie nie ma obowiązku w ogóle niczego nie dawać urzędnikom UE. Szkoda tylko, że jasno o tym nie informuje, tworząc złudzenie równego traktowania. Luksemburskie przepisy prawne teoretycznie przyznają równe prawa (do niektórych świadczeń) wszystkim mieszkańcom Luksemburga, niezależnie od tego, gdzie pracują, czy w ogóle pracują, i czy są uczciwymi podatnikami . Dopiero z tajnych wytycznych wynika interpretacja niekorzystna dla urzędników UE.
Ja na przestrzeni kilku lat i kilkorga dzieci obserwuję zmianę podejścia w tzw. polityce prorodzinnej - świadczenia, które kiedyś były wypłacane automatycznie, teraz wymagają mnóstwa formalności, dosyłania papierów, których nikt nie jest w stanie wystawić, świadczenia są inaczej wyliczane itd. Mimo że w miedzyczasie nie zmieniły się przepisy. Ok, Lux zorientował się, że urzędnikom rodzi się dużo dzieci i państwa nie stać na taką hojność wobec nich, jak wobec własnych rezydentów. Ale niech powiedzą to wprost, po co wprowadzają ludzi w błąd. Tak się nie robi w państwie prawa.
Jestem zresztą przekonana, że Luksemburg ma zysk netto z obecności instytucji UE. Inaczej po co zabiegałby o utrzymanie dotychczasowej liczby urzędników (a Komisja dawno chciała stąd wyprowadzić wszelkie dyrekcje nietłumaczeniowe, a tłumaczeniowe stopniowo też). Co więcej, Luksemburg zabiega o siedziby kolejnych instytucji. Tylko dla prestiżu? Nie sądzę.
Na koniec ciekawostka z kategorii przywileje eksterytorialności: niektórzy pracownicy UE (kontraktowi) mają płace niższe od minimalnej pensji w Luksemburgu.... Oni też nie mają prawa protestować przeciwko zawyżonym stawkom za usługi medyczne?
A kto ci broni iść do pracy i odciążyć męża? Zaloze sie ze siedzisz w domu na socjalu - min z moich podatkow. Mamy 21 wiek, kobiety mogą już pracować.marianek pisze:Ja juz mam tego poprostu dosyc! pewnie ze taki urzednik UE ma bardzo dobre zycze w luxembourgu ! Jestem tu 25 lat mam dwoje dzieci zyjemy z jednej pesji mojego meza ktory bardzo ciezko pracuje na st benzynowej nie ma urlopow od bardzo dlugiego czasu,jak jest chory to nie moze pojsc sobie na chorobowe bo w pracy mialby katasrtofe!!! Boi sie o swoje prace bo splacamy dom ktory kupilismy po tylu latach!!!!! Niestac nas na wakacje od paru lat!!! Nwet do Polski Co jest mi bardzo przykro,a PauMaWi jest zle to prosze sobie pojsc do takiej zwyklej pracy bez urlopow i wolnego i myslec jak tu starczy pieniazkow na caly miesioc bardzo prosze!!! Bardzo sie tym zdenerwowalam Co przeczytalam i prosze pomyslec o innych ktory tak musza zyc do jasnej ciasnej!!!!!
A ci do urlopów, to akurat dziwnie wyglada, bo akurat tutaj bardzo ma to zwracają uwagę. Zawsze można to zgłosić do odpowiedniego urzędu.
Chcesz prosze bardzo zakladamy sie ze nie siedze na zadnym socjalu! Gdyby moj maz cokolwiek zglosil to by mu szybko podziekowali za prace czlowieku!!!a zereszta jak mi dziecko pozdrosnie to bede pracowac i nie zyje z twoich podatkow! Tylko z mojego meza Luxemburczyka ktory ciezko pracuje jeszcze jedno pracowalam Tutaj i chyba mam prawo zeby byc z malym dzieckiem w domu