ZUS

Rozmowy o wszystkim, ale nigdy o niczym

Moderator: LuxTeam

IronBone

ZUS

Post autor: IronBone »

Mam takie pytanie, od mojej znajomej, a pewnie na forum są osoby, które z tym miały do czynienia.

Sytuacja: pracuję sobie tu (lub w Niemczech - to też mnie interesuję) i płace wszystkie składki socjalne. Po kilku latach wyjeżdżam z powrotem do Polski. Co dzieje się z moja składką emerytalną? Mogę ją wycofać na moje konto w ZUS? Czy też zostawić tu i potem brać jako część emerytury? Zakładam, że pracowałem nie za długo 2-3 lata.
gabrjel

Post autor: gabrjel »

Mój Ojciec miał taką sprawę,
o ile pamiętam jeśli praca krócej jak 3 lata do 2003 roku to nic się nie należy... jak później to nie wiem.
To Niemcy, we Francji nie ma takich przepisów (jedynie burdel aby to załatwić....)
"Bądź uroczy dla swoich wrogów, nic ich bardziej nie złości."
Awatar użytkownika
inesitka

Post autor: inesitka »

liczą się wszystkie okresy ubezpieczenia (=opłacania składek) ze wszystkich krajów UE (i EOG), o ile są dłuższe niż rok
Jeżeli wrócisz do PL, ZUS zliczy Ci okresy ubezpieczenia z wszystkich krajów, w których pracowałeś, i na tej podstawie ustali, czy masz odpowiedni staż ubezpieczeniowy (odpowiednią ilość lat pracy). Instytucje emerytalne z krajów, w których pracowałeś dłużej niż rok, będą wypłacać Ci emeryturę w wysokości proporcjonalnej do długości okresu pracy.

Nie ma takiej opcji jak przenoszenie składek.

WIęcej szczegółów na stronie ZUS.

http://zus.pl/default.asp?p=4&id=276#p289

CHyba najwięcej mówi ten przykład:

Przykład

65-letni mężczyzna (ur. przed 1.01.1949 r.) ubiega się o emeryturę.
Wyżej wymieniony pracował:
- w Polsce - przez okres 10 lat,
- w Szwecji - przez okres 5 lat,
- w Holandii - przez okres 10 lat.
W każdym z wymienionych państw członkowskich zainteresowany pracował dłużej niż 1 rok, a zatem instytucje: polska, szwedzka i holenderska ustalą uprawnienia do emerytury.
Biorąc pod uwagę wyłącznie polski okres ubezpieczenia (10 lat), mężczyzna ten nie spełnia warunków wymaganych do nabycia prawa do polskiej emerytury. Spełni jednak warunki wymagane do nabycia prawa do polskiej emerytury po uwzględnieniu okresów ubezpieczenia przebytych w Szwecji (5 lat) i w Holandii (10 lat).
Instytucja polska obliczy wysokość polskiej emerytury w dwóch etapach:
- w pierwszej kolejności obliczy kwotę teoretyczną - pełną wysokość polskiej emerytury, jaka przysługiwałaby zainteresowanemu, gdyby wszystkie okresy ubezpieczenia (polski, szwedzki, holenderski) zostały przebyte zgodnie z polskimi przepisami,
- następnie obliczy kwotę rzeczywistą - częściową wysokość polskiej emerytury, obliczoną z uwzględnieniem proporcji polskich okresów ubezpieczenia w stosunku do sumy okresów ubezpieczenia przebytych w Polsce, Szwecji i w Holandii.
Tak obliczona kwota częściowej polskiej emerytury będzie wypłacana zainteresowanemu.
Instytucje ubezpieczeniowe pozostałych państw (Szwecji i Holandii), w których również przebyte zostały okresy ubezpieczenia, ustalą prawo i obliczą wysokość emerytury, stosując przepisy prawne obowiązujące w tych państwach, z zastosowaniem - jeśli będzie to konieczne - przepisów unijnych, dotyczących uwzględniania okresów ubezpieczenia lub zamieszkania przebytych w innych państwach członkowskich.
aga19748

Post autor: aga19748 »

najlepiej dowiedz sie w CNs, ogolnie o ile sie nie zmienilo w Lux jest min 10 lat wymagane , jezeli nie masz 10 lat powinienes przeniesc skladki , ogolnie osoba ktora przepracowala te 10 lat w Lux raczej nie oplaca sie przenosic praw emerytalnych do PL , lepiej je zatrzymac tutaj a nastepnie czekac do emerytury.
zzz

Post autor: zzz »

aga19748 pisze:najlepiej dowiedz sie w CNs, ogolnie o ile sie nie zmienilo w Lux jest min 10 lat wymagane , jezeli nie masz 10 lat powinienes przeniesc skladki , ogolnie osoba ktora przepracowala te 10 lat w Lux raczej nie oplaca sie przenosic praw emerytalnych do PL , lepiej je zatrzymac tutaj a nastepnie czekac do emerytury.
A w drugą stronę da się tak zrobić? Tzn. przenieść składki z ZUS i OFE do CNAP (bo to chyba CNAP znajmuje się emeryturami, a nie CNS).
aga19748

Post autor: aga19748 »

nie pamietam dokladnie ale swojego czasu sie dowiadywalam i biuro bylo w tym samym budynku co CNS , ale moze sie zmienilo
Awatar użytkownika
inesitka

Post autor: inesitka »

na stronie CNAP są podobne informacje, co na stronie ZUS:
http://www.cnap.lu/coordination-interna ... uropeenne/

bo są to przepisy unijne, które obowiązują we wszystkich krajach UE.
ODPOWIEDZ