Abonament na telefon dla nastolatka

Rozmowy o wszystkim, ale nigdy o niczym

Moderator: LuxTeam

Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

nie jest to to samo! Gapiac sie na ekran komputera, czy telewizora - "kupuja" gotowe obrazy - gdzie tu miejsce dla wyobrazni?...

czytajac ksiazke - wyobraznia pracuje, budujac przed oczami obrazy miejsc, ludzi, scen... nie wiem, czy to sie tak fachowo nazywa i czy w ogole istnieje talkie pojecie - ja bym to nazwala "wyobraznia kreatywna"?...
zzz

Post autor: zzz »

A tak przy okazji - krótki artykuł z Chipa:

http://www.chip.pl/news/rozrywka/rozryw ... ze-badania
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

Ciekawe, ale tym nie mniej, w konkluzji:

Mimo to Sanford ostrzega też rodziców, że zawsze powinni kontrolować w jaki sposób dziecko spędza wolny czas - w co gra, z kim rozmawia w sieci, jakie programy telewizyjne ogląda: "Okażmy zainteresowanie naszym dzieciom. Niektórzy bohaterowie są problematyczni, w grach i telewizji jest dużo seksizmu, ale musimy o tym rozmawiać z dziećmi, tłumaczyć im, a nie po prostu blokować dostęp do takich treści".

I oto wlasnie chodzi - zeby dzieci nie pozostawiac samych z tresciami z internetu/telewizji/gier, itp....ale zawsze: rozmawiac, rozmawiac, rozmawiac!
IronBone

Post autor: IronBone »

Ja często (w napiętych sytuacjach) powtarzam dzieciom słowa klasyka: "Zaufanie jest dobre ale kontrola jest jeszcze lepsza" ;)
ODPOWIEDZ