xtheo7 pisze:
8. Miasto Luxemburg to nie jest metropolia - mimo iz stolica, raczej nalezy je porownywac z malym, prowincjonalnym miastem typu Krosno czy Krakow
Krakowa to się proszę nie czepiać. A po drugie - nigdy nie byłem w Krośnie, ale nie wydaje mi się, żeby centrum Lux-ville i Krosna były podobne. Villa haute czy Kirchberg wyglądają jak większość dużych miast europejskich, chociaż powierzchnia jest dużo mniejsza. Ale poza tymi rejonami to pewnie rzeczywiście bardziej jak Krosno.
xtheo7 pisze:
18. Prowadzac samochod nadal sie tu uzywa kierunkowskazow ...
To ja chyba mam pecha, bo mieszkam na południu, a tam kierunkowskazów jak na lekarstwo. Chyba za dużo pojazdów z białymi tablicami, aż ciężko na rondo wjechać, bo nigdy nie wiesz, jaki kierujący ma zamiar. Nawet zdarza mi się zobaczyć ludzi zjeżdżających z ronda z lewym kierunkowskazem.
xtheo7 pisze:
27. Handel calkowicie zdominowany przez supermarkety. Zapomnij o milym boucher du coin i innym traiteur. Zapomnij o jarzynach i owocach sprzedawanych na ulicznych straganach i dzielnicowych bazarkach. Wylacznie grande distribution.
xtheo, a te bazary, które są co tydzień w "większych" miastach? Jak chociażby ten na Place Guillaume w Lux-ville w każdy weekend. Nigdy tam nic nie kupowałem, ale wydawało mi się, że tam można dostać coś "prosto od krowy".