ZAPRASZAM do dyskusji

Rozmowy o wszystkim, ale nigdy o niczym

Moderator: LuxTeam

Awatar użytkownika
xtheo7

Re: ZAPRASZAM do dyskusji

Post autor: xtheo7 »

strasburg pisze: Luksemburczycy to raczej Niemcy,czy Francuzi ? MENTALNIE .DZIĘKUJE BARDZO ZA takie porownianie, sprobuje <shock> zrozumieć,życie w tym kraju bez zamieszkiwania w nim ,to pomaga i ostrzega przed nieprzewidzianymi niespodziankami
a Polacy to bardziej Czesi czy Rosjanie <shock>

No dobra, powiedzmy, ze wiem o co ci chodzi:
Otoz, Luksemburczycy to naturalny interfejs miedzy Francuzami a Niemcami. Dokladnie w pol drogi. Doskonale to obrazuje miejscowa gastronomia: kuchnia (na ogol) tradycyjna francuska ALE wielkosc porcji, niemiecka.
Awatar użytkownika
xtheo7

Post autor: xtheo7 »

danka44 pisze:Xtheo nie chciałbyś mi informatorium zaktualizować? Aż sie prosi o taki porządek <oops>
Informatorium twoje autorstwa uwazaz za Dzielo Skonczone, tj, nie wymagajace poprawek.
I jest to, jakze rzadki przejaw pozytywizmu i pracy pro publico bono, godny najwyzszego szacunku. Duzy szacun, jak mawiajo mlodzi.
Dixit.
Pogodynka

Post autor: Pogodynka »

xtheo7 pisze:
strasburg pisze:OD 15 LAT mieszkam ,na stale w Francji,posiadam obywatelstwo,prace w znanej firmie budowlanej,moim marzeniem,a zarazem planem jest osiedlenie się na stale w Luksemburgu,niestety nie wiem od czego zacząć,praca,mieszkanie,sprawy administracyjne,gdzie szukać pomocy??? oczekuje waszych rad i porad, na temat osiedlenia,przeprowadzki i życia w Luksemburgu,za i przeciw....

9. Znikoma liczba przybyszy "kulturowo nieprzystosowanych" z krajow Magrebu i czarnej Afryki.
.
Oj nie wydaje mi sie ,ze znikoma ;) mam wrazenie ,ze jest tu wiecej afrykanow (w tym Cap Verde _) niz bialych :) a na pewno znikoma liczba slowian w porownaniu do przybyszow z Arabskich krajow ,Afryki ;)
Dobro wróci predzej czy pózniej do czlowieka,rowniez Zlo uczynione drugiemu czlowiekowi wróci predzej czy pózniej
Awatar użytkownika
anwi

Post autor: anwi »

Liczba Słowian jest tutaj całkiem spora, czasem nawet mam wrażenie, że cała dawna Jugosławia się tutaj przeniosła ;)
Awatar użytkownika
strasburg

Post autor: strasburg »

czyli raczej są jak Niemcy,ciężkie charaktery,brak tolerancji,i donosicielstwo,poza tym :/ praca i jeszcze raz praca :/ :/
MaWi

Post autor: MaWi »

Bardzo mi sie podoba twoj sposob myslenia <mrgreen> moze wiec lepiej poszukaj miejsca dla siebie na Marsie? Ponoc szukaja chetnych. Z cala pewnoscia spelniasz wymagane kryteria :>
IronBone

Post autor: IronBone »

strasburg pisze:Polacy maja mentalność, nie podobna ni to do Czechow ni to do Rosjan ,są samolubni, uparci innych nie lubieja i nie toleruja,uwazaja sie za pempek swiata....I TAK JEST W RZECZYWISTOSCI
To właściwie po co pytasz o to, jak się żyje w Luksemburgu na Polskim forum. Zapytaj się na np. francuskim. Tam będziesz mógł się spytać czy dużo się tu polaczków się po ulicy szwenda i czy można ich jakoś ominąć.
IronBone

Jeśli to świadczy o nie wkładaniu ludzi do "jednego worka" to ok:
czyli raczej są jak Niemcy,ciężkie charaktery,brak tolerancji,i donosicielstwo,poza tym praca i jeszcze raz praca
Polacy maja mentalność, nie podobna ni to do Czechow ni to do Rosjan ,są samolubni, uparci innych nie lubieja i nie toleruja,uwazaja sie za pempek swiata....I TAK JEST W RZECZYWISTOSCI
MaWi

Post autor: MaWi »

Rozumiem, ze ty sam jestes samolubny i uparty i uwazasz sie za pepek swiata? Czy moze nie jestes Polakiem?
zelda

Post autor: zelda »

18. Prowadzac samochod nadal sie tu uzywa kierunkowskazow ...

e tam...właśnie powoli, pod wpływem przyjęcia tutejszego sposobu jazdy, łapię się na tym, że coraz rzadziej używam kierunkowskazów.
prędkości raczej się nie przekracza, więc i brak kierunkowskazów nie przeszkadza.
Awatar użytkownika
strasburg

MaWi pisze:Rozumiem, ze ty sam jestes samolubny i uparty i uwazasz sie za pepek swiata? Czy moze nie jestes Polakiem?

NAPISAŁEM wczesnej uzasadnienie,poza tym nie nie jestem polakiem od piatego roku zycia mieszkam w Francji <aniolek> ,pozdrawiam <bezradny>
hala

Post autor: hala »

strasburg pisze:
IronBone pisze:
strasburg pisze: TAK JEST W RZECZYWISTOSCI
MYSL CO CHCESZ TAKI JEST SWIAT <mrgreen> <mrgreen> <rotfl>

ZAPRASZASZ do dyskusji, a nie pozostawiasz na nia miejsca. Chyba juz wiem dlaczego nie lubisz Bordeaux...
IronBone

No może się strasburg trochę zapędził. Tak się czasem zdarza.
Na pocieszenie trzeba mu uświadomić iż (statystycznie biorąc) polska (i większość innych) emigracji bardzo różni się od polskich (i odpowiednio innych) emigracji w innych krajach. Niestety w mojej statystyce nie bierze się pod uwagę "dobroci" i innych cech charakteru :)
zelda

Post autor: zelda »

strasburg pisze:czyli raczej są jak Niemcy,ciężkie charaktery,brak tolerancji,i donosicielstwo,poza tym :/ praca i jeszcze raz praca :/ :/
kierujesz się stereotypami i tyle.
Niemcy brak tolerancji? w którym roku byłeś ostatnio w D, w 39?
ciężkie charaktery? jak wszędzie, niczym się nie różnią od Polaków, Czechów, Francuzów itd.
donosicielstwo? jw
praca i jeszcze raz praca? pracują mniej niż Polacy w PL, ale z reguły są bardziej wydajni. Choć i to nie jest regułą.
Niemcy przede wszystkim nie mają kompleksów, od lat wyglądają tak samo, zawsze można ich poznać po ubiorze, fryzurze itp., ale nic sobie z tego nie robią ;) Jak każda nacja, są wśród nich dziwadła i świry, ale i zwykli ludzie.
Awatar użytkownika
strasburg

hala pisze:
strasburg pisze:
IronBone pisze: MYSL CO CHCESZ TAKI JEST SWIAT <mrgreen> <mrgreen> <rotfl>

ZAPRASZASZ do dyskusji, a nie pozostawiasz na nia miejsca. Chyba juz wiem dlaczego nie l
ubisz Bordeaux...

O Bordeaux to nie ja napisałem,proszę dokładniej czytać opinie innych,ja lubię wszystkich i dyskusje na wszystkie tematy,bez ogródek <aniolek> <lol> <lol>
ODPOWIEDZ