Odplatna agencja pracy ?
Moderator: LuxTeam
Odplatna agencja pracy ?
Czy istnieje odplatna agencja pracy w Luksemburgu ?
Dobro wróci predzej czy pózniej do czlowieka,rowniez Zlo uczynione drugiemu czlowiekowi wróci predzej czy pózniej
A o co dokładnie Ci chodzi Pogodynko?
Odpłatny to dla mnie taki, za który się płaci;
Wszystkie agencje pracy, które znam w Lux są bezpłatne.
Oznacza to, że ty nie płacisz za to, że oni znajdą ci pracę. Nie pobierają też opłat bezpośrednio z twojej pensji - mają umowę z danym pracodawcą który rozlicza się z nimi (jako pośrednikiem między pracodawcą, a pracownikiem) w zależności od ilości podpisanych umów w roku bądź w miesiącu.
Odpłatny to dla mnie taki, za który się płaci;
Wszystkie agencje pracy, które znam w Lux są bezpłatne.
Oznacza to, że ty nie płacisz za to, że oni znajdą ci pracę. Nie pobierają też opłat bezpośrednio z twojej pensji - mają umowę z danym pracodawcą który rozlicza się z nimi (jako pośrednikiem między pracodawcą, a pracownikiem) w zależności od ilości podpisanych umów w roku bądź w miesiącu.
Jowi, wszystkie są bezpłatne? a to nie jest tak, że jak się już zdobywa pracę interim, to dostaje się ciut mniejszą wypłatę, bo tak naprawdę to agencja ci płaci i ona nie udostępnia ci informacji, ile pracodawca chciał ci dać? mi tak wytłumaczyli, jak zapisywałam się do adecco, że jakbym podpisała kontrakt, to właśnie z adecco, a nie z pracodawcą. dla mnie to jest oczywiste, że ukrywają przed pracownikiem prawdziwą stawkę i w ten sposób są "odpłatne", bo na pewno pobierają sobie jakiś procent od twojej pensji.
Pogodynka, odpłatna w jakim sensie? że zapisując się, płacisz im zaliczkę, czy płacisz im właśnie jakiś procent, jak dostaniesz pracę, nie wiedząc, jak jest wysoki?
Pogodynka, odpłatna w jakim sensie? że zapisując się, płacisz im zaliczkę, czy płacisz im właśnie jakiś procent, jak dostaniesz pracę, nie wiedząc, jak jest wysoki?
Mobka, ja dostałam pracę przez agencję interim (w zeszłym roku Tempo Team, teraz złączyli się z Randstadem i pod tą nazwą funkcjonują) i pracuję dla jednej z instytucji unijnych, kontrakt mam na 10 miesięcy (chcieli dłużej, ale mi nie odpowiadało). Tak, kontrakt podpisujesz z agencją, i to agencja jest twoim pracodawcą. Pracodawcą agencji jest natomiast firma, gdzie (i dla której de facto) pracujesz. Np. Adecco zatrudnia cię w BCEE. Twoim pracodawcą jest Adecco (i tak będziesz wypełniać na wszystkich dokumentach), a pracodawcą Adecco jest BCEE. Choć ty de facto pracujesz dla BCEE
Moja "opiekunka" tłumaczyła mi jak to działa : Oni nie pobierają sobie żadnej prowizji z MOJEJ pensji. Mają podpisaną umowę z firmą, w której pracuję, która rozlicza się z nimi rocznie za wszystkie kontrakty jakie podpisali z pracownikami tymczasowymi. I że nie ma to wpływu na pieniądze, które ja dostaję, bo stawka jest wynegocjowana z góry (tzn. firma, dla której pracuję, mówi mojej agencji pracy, ile mogą za mnie zapłacić za godzinę).
Oczywiście, jako Polka, nie do końca chce mi się w to wierzyć i tak jak ty, czuję (zamaskowany) podstęp. To oczywiste, że pobierają sobie jakiś procent od mojej pensji, tylko, myślę, że nie w godzinnych rozliczeniu, ale jakiś mają podpisany abonament. Natomiast niezaprzeczalnym faktem jest, że do większości tych firm klasyczne drzwi są zamknięte, a taka agencja pracy pozwala ci pracować dla dużych i szanowanych instytucji. Przy odrobinie szczęścia, taka firma może cię później zatrudnić na stałe (mojej koleżance z biura właśnie się to przytafiło).
Moja "opiekunka" tłumaczyła mi jak to działa : Oni nie pobierają sobie żadnej prowizji z MOJEJ pensji. Mają podpisaną umowę z firmą, w której pracuję, która rozlicza się z nimi rocznie za wszystkie kontrakty jakie podpisali z pracownikami tymczasowymi. I że nie ma to wpływu na pieniądze, które ja dostaję, bo stawka jest wynegocjowana z góry (tzn. firma, dla której pracuję, mówi mojej agencji pracy, ile mogą za mnie zapłacić za godzinę).
Oczywiście, jako Polka, nie do końca chce mi się w to wierzyć i tak jak ty, czuję (zamaskowany) podstęp. To oczywiste, że pobierają sobie jakiś procent od mojej pensji, tylko, myślę, że nie w godzinnych rozliczeniu, ale jakiś mają podpisany abonament. Natomiast niezaprzeczalnym faktem jest, że do większości tych firm klasyczne drzwi są zamknięte, a taka agencja pracy pozwala ci pracować dla dużych i szanowanych instytucji. Przy odrobinie szczęścia, taka firma może cię później zatrudnić na stałe (mojej koleżance z biura właśnie się to przytafiło).