Zarobki, koszty życia

Rozmowy o wszystkim, ale nigdy o niczym

Moderator: LuxTeam

IronBone

Post autor: IronBone »

Jak jesteś sam to się da wyżyć - ale pewnie nie odłożysz za wiele. Jak jest was więcej to może byc ciężko.
Jak masz w Warszawie nie za drogie mieszkanie to może tam lepiej zostać - choć nie wiem ile teraz życie w Warszawie kosztuje?
IronBone

Post autor: IronBone »

Cho pewnie tu tez da się znaleźć pozytywy :)
aniasalomea

Post autor: aniasalomea »

Tez zalezy jakie masz mozliwosci rozwoju :)
2800 nie jest zle, ale to mniej niz srednia krajowa.
marzencia

Post autor: marzencia »

zależy.. :)
Moim zdaniem 2800 eur netto wystarczy na dosc wygodne życie dla osoby samej zważywszy na to iż tzw.studio juz wynajmniesz za 700 - 800 eur z opłatami a jesli zdecydujesz sie na pokój to koszt 500 - 600 eur z opłatami.
Na zycie przeciętnie dla jednej osoby nie powinno pójsc więcej niż 200eur max tygodniowo no chyba że chciałoby sie stołowac od rana do wieczora w restauracjach.
Znam 4 osobowe rodziny które z rodzinnym na dzieci i dochodem jednego z małżonków dają rade prowadzic życie w Luksemburgu za ok. 3200 - 3500 eur netto opłacając przy tym mieszkanie i prowadzac zycie na srednim poziomie a przy tym nie korzystając z pomocy społecznej więc wszystko zależy od zagospodarowania i rządzenia się pieniądzem nie należy tego generalizowac.
Musiałbyś sam spróbować i wtedy się przekonać inaczej się nie dowiesz :/
Powodzenia <mrgreen>
Pogodynka

Post autor: Pogodynka »

marzencia pisze:zależy.. :)
Moim zdaniem 2800 eur netto wystarczy na dosc wygodne życie dla osoby samej zważywszy na to iż tzw.studio juz wynajmniesz za 700 - 800 eur z opłatami a jesli zdecydujesz sie na pokój to koszt 500 - 600 eur z opłatami.
>
Ceny mieszkan zalezne sa od tego czy mieszkamy w stolicy czy poza nia :) poza Luxem-City ceny mieszkan sa troche nizsze w LuxCity stolicy drozsze
Dobro wróci predzej czy pózniej do czlowieka,rowniez Zlo uczynione drugiemu czlowiekowi wróci predzej czy pózniej
Awatar użytkownika
irja28

Post autor: irja28 »

ale umówmy się, wiele osób w Lux pracuje na państwowych posadach gdzie stawki 4-5 tys netto na miesiąc to standard....to i średnia krajowa na 500 tys mieszkańców idzie w górę.

Pensja 2800 netto jest ok. Trudno tu rozeznać się w płacach. U mojego znajomego w firmie IT był taki rozstrzał zarobków, że hej: jeden z programistów zarabiał 2 tys euro a drugi 3 tys netto, doświadczenie mieli podobne, na podobnych stanowiskach...Kwestia chyba dobrych negocjacji lub trafienia na dobrą koniunkturę.

Jeśli zdecydujesz się zamieszkać poza stolicą, a od firmy dostaniesz samochód to nie ma problemu. Pewnie z utrzymaniem samochodu koszty życia wzrastają (nie mam więc się nie orientuję)

Tak szczerze, to trudno powiedzieć czy ci tyle pieniędzy wystarczy....każdy ma inne standardy życia. W rodzinie mam takich delikwentów co to mają na miesiąc około 12 tys euro i wiecznie jęczą, że nie mają pieniędzy ;)
zzz

Post autor: zzz »

Myślę, że 2800 netto to całkiem przyzwoita pensja, która pozwala nie zastanawiać się nad każdą wydawaną złotówką (tzn. eurusiem). Gdyby było ryzyko, że jednak nie starczy, zawsze można się zastanowić nad zamieszkaniem w Trierze czy Arlon. Tam wynajem powinien być jakieś 50% tańszy.

A ponadto wydaje mi się, że to będzie bardziej komfortowe życie niż takie w Wawie za 3800, i to nie tylko pod względem finansowym. Mnie tutaj się żyje i pracuje dużo przyjemniej, łatwiej i mniej stresowo niż w PL. Po prostu jest inaczej, tak "normalniej". Zresztą poczytaj sobie na forum, pewnie już nieraz się o tym mówiło.
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

pum123 pisze:W Warszawie na mieszkanie, rachunki i jedzenie potrzebuję ok. 2500.
Mysle, ze tu podobnie - te wydatki powinny sie zamknac w kwocie +/- 2000 - tj. ok. 1200 na mieszkanie z rachunkami, plus te ok. 800 na zywnosc, paliwo (tez "zywnosc, nie?). W miesiacu, w ktorym masz np. platnosc polisy ubezpieczeniowej, etc. to moze dojsc do 2500+.
Awatar użytkownika
kamilb

Post autor: kamilb »

Jestem w Lux dopiero 1,5 roku. Ale już setki razy porównywałem koszty życia, zarobki (szczególnie w Wawie) w PL i Lux. Z moich doświadczeń i rozmów doszedłem do kalkulacji:

1. Zapominamy o walutach
2. (Zaproponowana pensja w Lux) - [(obecna pensja w PL)/2]
3. Decyzja: wynik ujemny --> nie opłaca się, lepiej zostać ; wynik dodatni --> opłaca się
4. Jeśli wynik jest pozytywny, to oznacza on ile dodatkowych EUR miesięcznie będziesz mógł wydać na rozrywki i pierdoły zachowując ten sam standard życia co w PL

W Twoim wypadku różnica jest całkiem spora ok. +900. Jeśli nie masz nic przeciwko wyjazdowi za granicę, to próbuj. Biorąc wyłącznie pod uwagę standard życia będzie Ci tu lepiej. Szczególnie jeśli dziewczyna też będzie pracująca, a jej "współczynnik" będzie dodatni

Inne pytanie: ile przeznaczasz na usługi? Im więcej, tym mniejsza będzie różnica w standardzie życia. Jeśli nie jeździsz taksówkami, nie zamierzasz wynajmować kogoś do sprzątania, gotujesz sam i nie zamierzasz jeść na mieście to sporo banknotów zostanie Ci w portfelu.

Jeśli ktoś ma skrajnie inne przeżycia, to niech się nimi podzieli :)
Vogelmann

Post autor: Vogelmann »

Ja bym na Twoim miejscu autorze wyjechal, ale nie wiem w jakiej sytuacji dokladnie jestes (nie wiem w jakim jestes wieku, czy masz w Warszawie rodzine/dziewczyne, etc.). Bedac w podobnej sytuacji do Twojej wyjechalem, co prawda nie bezposrednio do Luksemburga i nie od razu do pracy a najpierw na studia, ale z perspektywy czasu uwazam to za dobry ruch:-)

2800 EUR przy srednim kursie EUR/PLN, powiedzmy, 4,1, daje Ci 11.480 PLN, co jest kwota prawie dokladnie 3 razy wieksza niz 3800 PLN w Warszawie. Pozostaje pytanie o wydatki, a propos ktorych w Luksemburgu nie jestem ekspertem bo sam mieszkam w Niemczech, ale mysle ze koszty zycia w Lux sa maksymalnie 2 razy wyzsze niz w Warszawie (Warszawa jest stosunkowo drogim miastem do zycia wg mnie jak na jakosc zycia, jaka oferuje).

A sa przeciez tansze opcje niz mieszkanie w Luksemburgu - mam na mysli Niemcy, Francje czy nawet Belgie. Dla mnie mieszkanie w Trewirze nie jest znaczaco drozsze niz mieszkanie w Warszawie. Wiec wg mnie kazda stawka, ktora bylaby 1,5-2 razy wyzsza (w zaleznosci od miejsca, w ktorym sie osiedlisz) od stawki 'warszawskiej' oznaczalaby, ze finansowo dobrze bys wyszedl na przeprowadzce. A trzeba tez pamietac o pozafinansowych aspektach, jak mozliwosc pracy przy ciekawszych projektach, zdobycie unikalnych doswiadczen czy chociazby nauka/doskonalenie jezyka/jezykow.
ODPOWIEDZ