To jest nasze zycie

Rozmowy o wszystkim, ale nigdy o niczym

Moderator: LuxTeam

albano1947

To jest nasze zycie

Post autor: albano1947 »

O Szujach, Szubrawcach i Oszustach……

Mieszkamy w pięknym regionie i żyjemy korzystając w 80 % z usług handlowych.

Wielkie Księstwo Luksemburg coraz bardziej przyciąga naszych rodaków tez dzięki wzmożonej reklamie o zamożności tego regionu.

Ciągle są przypadki ze nowoprzybyli są bez środka bez życia. W naszym kraju prowadzili marginalny tryb egzystencji. Z desperacji szukają u nas kosztem zintegrowanych obywateli ich możliwości życia.

My nie chcemy wytykać osobiście, kto jest oszustem czy szubrawcem. Kto naprawdę jest w potrzebie, kto naprawdę przynosi z sobą wiele pozytywnych udokumentowanych zdolności Nam nie chodzi o demaskowanie konkretnych osób?

Nam chodzi o uczulenie na aktualne zjawisko, które dziennie ma miejsce w Luksemburgu. Przebiega w naszym krwiobiegu i my nie mamy żadnego o tym pojęcia.
Jeżeli ktoś planuje we własnym życiu drobne udogodnienia w przebudowie apartamentu czy kupionym domie i spotyka się z masa propozycji z kraju i w Luksemburgu z obiecywaniem wielkiej rzetelności ich wykonania to niech zwróci uwagę na dwie ogólne wartości

-Wyksztalcenie, jakie prezentuje potencjalny kandydat do usług

- Wiarygodne sprawdzalne rekomendacje od poprzednich pracodawców

Czy się opłaca zaproponować pracodawcy koleżankę czy kolegę na podobne stanowisko pracy, jakie sam wykonujesz?

Uważaj, bo możesz stać się ofiara przetargu. Stracisz prace, wpływy i zagrozisz egzystencje własnej rodziny ten ktoś może przedwcześnie pogrążyć Ciebie w problemach.

Nie piszemy o tych, którzy staja do zdrowej rywalizacji o prace w egzaminach, konkursach unijnych czy instytucjach, którzy tez i maja odpowiednie przygotowanie zawodowe. Dla mnie to jest normalne zjawisko migracyjne, które jest i będzie dopóki nasze struktury europejskie szukają takowych rozwiązań.

Chcemy uczulić na tych, co drobna przysługę za przeniesienia paru malych mebli na inne miejsce zadają 200-czy 300 €.

Takie i podobne sytuacje zaistniały naprawdę w Luksemburgu.

To tez nie znaczy ze nie mamy wspaniałych godnych pochwały rodaków gotowych bezinteresownie nieść pomoc w potrzebie.

Jeżeli macie podobne przeżycia. Podajcie przykłady bez personalizowania i wytykania palcami konkretnych osób.

Tutaj nie jest Forum do wykonywania wyroków na nieuczciwych współobywatelach, ale pozwala na uczulenie zjawisk nieuczciwości, które maja miejsce w naszym środowisku polonijnym.

Pozdrawiam :)

p.s Jak ktos napisze o dobrych i wspanialych . Z przyjemnoscia bede je czytal.
Mistrz Niemiec z druzyna DSD 2012
Wielokrotny Mistrz Polski Belgii Włoch i Luxemburga
Dziesiąty w Rankingu światowym ITF Senior

Trenujemy w klubie tenisowym Bettemburg
marzencia

Post autor: marzencia »

:) My póki co dla odmiany nie spotkaliśmy sie jeszcze z szubrawstwem i oszustwem na terenie Luksemburga, chociaż ze złośliwościa i owszem ale to normalne nie tylko tutaj
Osobiście spotkaliśmy za to sporo ludzi którzy na początku bardzo nam pomogli i jestesmy im baaaaaardzo wdzięczni
Dzieki nim było łatwiej zacząć i dalej jest łatwiej mając świadomość że istnieją jednak ludzie dobrej woli którzy nie mają syndromu ""psa ogrodnika""hi hi. <mrgreen>
Awatar użytkownika
fenix

Post autor: fenix »

to jestes szczesciara "marzenica" luksemburg to dobre miejsce zeby dorobic sie wlasnie tego syndromu
marzencia

Fenix mam nadzieje że jednak aż tak źle nie jest <lol>
A szczęściarą może i jestem - przynajmniej jak do tej pory i wierze że może az tak szybko się nie rozczaruje... ;)
kamilPL

Post autor: kamilPL »

a tobie Albano to o Albańczyków chodzi ? bo nie kaman.
Ja tu też przyjeżdżam , żeby zarobić i nic nikomu nie zabieram.
Znam dużo ludzi którzy przyjechali tu bez grosza i pracują i powodzi im sie dobrze.
Postaw może zakaz wjazdu dla Polaków w Waserbillig bo jak wszyscy się dowiedzą , ze w tym Luxemburgu to kasa leży na ulicy to i pare milionów Polaków może przyjechać i zaBrać Ci wszystko.
Postaw także zakaz wyjazdu dla siebie.
albano1947

Jak cos nie kamasz to nie zabieraj glosu. Chyba te zarabianie pieniedzy Tobie 24 godziny przez 7 dni czas zabieraja.

Mam odpowiednie czeste informacje od osob doktnietych roznymi problemami uslug swiadczacych przez Polakow . Tutaj na Forum juz nawet na ten temat padly osobiste oskarzenia ..

Moj pobyt w Luksemburgu to chyba jest dluzszy jak Twoj udzial w zyciu od daty urodzenia ;)

Do rzeczy Chyba sie nie zabierasz do osobistego ublizania .. Ja takowego nie praktykuje i praktykowac nie bede ..

Czy to przyslowiowe ...jak uderzysz w stol....

Wiecej Twoich osobistych wycieczek nie bede komentowal.

Jezeli nic nie masz na sumieniu to zyj i zarabiaj . Niech Tobie dobrze bedzie.

Pozdrawiam milo

kamilPL

Post autor: kamilPL »

1-Ciągle są przypadki ze nowoprzybyli są bez środka bez życia. W naszym kraju prowadzili marginalny tryb egzystencji. Z desperacji szukają u nas kosztem zintegrowanych obywateli ich możliwości życia.
- każdy ma prawo do decyzji gdzie chce mieszkać i pracować a jak jest biedny to nie wytykaj tego bo sam taki będziesz.
- najpierw piszesz w naszym kraju o Polsce a potem u nas (o luxemburgu) określ sie kim ty jesteś.
2-Chcemy uczulić na tych, co drobna przysługę za przeniesienia paru malych mebli na inne miejsce zadają 200-czy 300 €
- z tego wychodzi , że obywatele luxemburga mają po 2euro/godz.?
- wydaje sie za drogo to nie bierzesz gości-proste...
3-Takie i podobne sytuacje zaistniały naprawdę w Luksemburgu.
- a słyszałeś albo czytałeś artykuł w gazecie o Polakach którzy okradli kilka domków w Dippach podczas biesiady weselnej? Okazało się , że to jugole....
zgadzam się z potepianiem złodziejstwa itp. ale tak samo możesz napisać o wszystkich innych narodowościach. Dlaczego tego nie zrobiłeś?
Rozumiem , że tu u Ciebie jest dobrobyt tylko dla wybranych.
Przyjeżdżam w niedzielę ale teraz mam dylemat czy mogę? Jestem zadłużony w kredytach co zarobię to wydam taki marginalny tryb życia

albano1947

Halo Kamilpl. :)

Fajnie ze nareszcze bez emocji i fajnie ze odpowiadasz..

Naturalnie to co napisalem to napisalem w oparciu o przezycia doswiadczonych ....

Ja osobiscie nigdy jeszcze z powaznych czy drobnych uslug naszych rodakow nie korzystalem..

Jestem gleboko przekonany ze nasi rodacy sa tez bardzo uczciwi. Jestem przekonany ze w innych narodach sa tez marginalne elementy .. Ja nie jestem ale z poludnia czy polnocy, nie jestem uczulony na ten problem..

Jestem polskiego pochodzenia i ciesze jak nam rodakom dobrze sie miewa.

albano ma wspolnego z albanczykami tyle co Romina Power z Chinczykami.

My chcemy sobie ufac i prowadzic mile spokojne zycie .. Spotykac sie gdzies na dobra kawe , odwiedzac sie czytez zyczliwie pomagac.
Kazdy z nas rozumie ze pomoc nawet sasiedzka powinna byc jakos wynagrodzona...

Czy w koncu mnie zrozumiesz ze ja na przyklad bardzo sobie cenie nasze oficjalne uslugi.

Jestem tez przekonany ze nasz przeswietny Borys ktory prowadzi uslugi, jest w tym wypadku absolutnym autorytem w sprawie przeprowadzek z najwyzszej polki ..

Byl na naszym forum wielokrotnie lobowany przez swoich klientow.

Powinnes poptrzec na ten aspekt troche zimniej. W obliczu dylematu ze w naszym kraju gospodarka sie spowalnia .. (Ja tego sloganu nie wymyslilem) , on sie ukazal niedawno na lamach prasy krajowej , moze i z tymi uslugami u nas byc troche gorzej.

Bardzo bym sie cieszyl jak bys tez obserwowal tutejsze spoleczenstwo i troche slabszych finansowo bronil przed paseramin roznego tyu i pochodzenia.. :)

Pozdrawiam milo :)
Adam

marzencia

Albano i Kamil - Chłopaki <mrgreen>" wrzućcie na luz"
Kazdy przecież może a nawet powinien mieć własne zdanie ;)
Najwazniejsze by Polak na Polaka - tu na obczyźnie czasami mógł liczyc a nie bał sie odezwać by akurat to nie obróciło się przeciwko niemu a ludzie niestety są różni i nie tylko polacy ale też inne narodowości - cóż taka wada człowieczeństwa :D pozdrawiam
albano1947

Marzencia ,

Jest ok . Kazdy ma swoje zdanie . Mysle ze wlasnie pewne tematy bez wytykania palcami, mozna by bylo tutaj poruszyc ..

Mysle ze piszesz absolutnie trafnie .. Cieszy mnie jak ktos ma takie budujace zdanie.

Cytuje.

Kod: Zaznacz cały

To tez nie znaczy ze nie mamy wspaniałych godnych pochwały rodaków gotowych bezinteresownie nieść pomoc w potrzebie.
Pozdrawiam milo

Adam

ODPOWIEDZ