Witam forumowiczów,
Miałem dzisiaj telefon od rzekomego pracownika działu wsparcia technicznego firmy powiązanej z Microsoftem (Emmy.com?). Telefonujący mówił po angielsku z azjatyckim akcentem. W tle było słychać rozmowy w jakimś azjatyckim języku. Rozmówca wytłumaczył, że mój komputer wysyła do nich jakiś komunikat, który ma być dowodem na błąd systemu lub wirus wmoim komputerze. Znał numer mojego luksemburskiego telefonu stacjonarnego, moje nazwisko, i wiedział, że mój komputer działa wolno. Faktycznie działa wolno. Chyba muszę go oczyścić. Muszę przyznać, że dałem się wciągnąć w rozmowę, a po wciśnięciu kombinacji klawiszy "znak Microsoft" i "R" naiwnie wpisałem w okienku "run" w polu "open" tekst zasugerowany przez rozmówcę "prefetch" (tłumacząc na nasze "wstepne pobieranie"). Czy aby nie zrobiłem głupio ?! Podziękowałem za telefon dopiero, gdy rozmówca poprosił abym zainstalował jakiś program na komputerze. W czasie rozmowy zdołałem 'wygooglować' na stronach polskich, że podobne zjawisko dzwonienia przez niby Microsoft jest znane, i uznane za oszustwo. Ponoć Microsoft nigdy sam nie dzwoni. Czy mogli już przejąc kontrolę nad moim komputerem ? Póki co nic nie eksploduje, komputer pracy nie zwolnił, ... ale i nie przyspieszył, środki na koncie chyba nienaruszone. Uczcie się na moich błędach i dajcie znać czy mieliście podobne telefony.
Pozdrawiam
panda
Podejrzane telefony od Microsoft
Moderator: LuxTeam
Podejrzane telefony od Microsoft
Ja zawsze mam rację. Raz mi się wydawało, że nie mam racji, ale okazało się, że byłem w błędzie [G.J.Gigol]
Owszem, mieliśmy, pisaliśmy nawet o tym w czerwcu http://www.polska.lu/viewtopic.php?t=12331panda pisze:Uczcie się na moich błędach i dajcie znać czy mieliście podobne telefony.
"It is better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt."
Mark Twain
Mark Twain
Uprzejmie proszę administratora o przeniesienie mojego posta i wpisów, za które bardzo dziękuję, do tematu "Virus phone scam" z dnia 29-06-2012, 12:17 zainicjowanego przez kol. wilqs72 . Przepraszam za kłopot i pozdrawiam.
Ja zawsze mam rację. Raz mi się wydawało, że nie mam racji, ale okazało się, że byłem w błędzie [G.J.Gigol]
system ochrony danych osobowych nie ma tu nic do rzeczy, te dane znajdują się w ogólnodostępnej książce telefonicznej (Editus) zarówno w wersji papierowej jak i elektronicznejJAgniecha pisze:Swoją drogą widać jaki tu sprawny system ochrony danych osobowych <lol> <lol> <lol> <lol> <lol> <lol>
"It is better to keep your mouth shut and appear stupid than to open it and remove all doubt."
Mark Twain
Mark Twain