Arlon vs Trier

Rozmowy o wszystkim, ale nigdy o niczym

Moderator: LuxTeam

Vogelmann

Post autor: Vogelmann »

wielkie dzieki! to jest to czego potrzebowalem, sporo ofert w dobrych cenach; mam nadzieje ze jednak nie bedzie tak trudno wbic sie do istniejacego WG tym bardziej, ze sam dopiero co skonczylem studia.

Mam pytanie odnosnie lokalizacji: w jakiej dzielnicy najlepiej szukac pokoju? zakladam ze blisko uniwerka nie warto, gdyz jego bliskosc nie ma dla mnie zadnej wartosci a podbija to w pewien sposob cene. Prawdopodobnie najlepiej wynajac cos w centrum, blisko dworca kolejowego (mam nadzieje ze dworzec jest w okolicach centrum) - mam racje?

P.S. czy najszybszy pociąg jadący do LUX z trier zatrzymuje się tylko na dworcu głównym czy też na innych (np Trier Sud)?

P.S.2 sporo ofert jest czasowych, tak sobie mysle ze najlepszym wyjsciem poki co bedzie wprowadzenie sie czasowo na miejsce kogos, kto wyjezdza na jakis czas i zostawia gotowy, umeblowany pokoj - to da mi czas na zorientowanie sie w tutejszych warunkach.
rygoj

Post autor: rygoj »

Jesli chodzi o pociag to najszybszy bedzie RE (Regional-Express). W zaleznosci od godziny, o ktorej wyjezdza on z Trier Hauptbahnhof zatrzymuje sie on na Trier Süd lub tez nie...

Tak np. jeden pociag RE jedzie 55 minut i zatrzymuje sie w Trier Süd
Trier Hbf 06:24
Luxembourg 07:19

podczas kiedy inny RE jedzie 48 minut i nie zatrzymuje sie na Trier Süd
Trier Hbf 08:57
Luxembourg 09:45

Trier Hauptbahnhof znajduje sie na obrzezach starego miasta, czyli scislego centrum Trewiru. W samym centrum mozna tez szukac mieszkania, jednak o wiele latwiej bedzie znalezc cos w dzielnicy Trier Nord, Kürenz (okolo 10-15 minut do Trier Hauptbahnhof), Trier Süd, St. Matthias (okolo 10-15 minut do stacji Trier Süd).

Uniwersytet znajduje sie poza miastem, w dzielnicy Tarforst. Tutaj nie ma sensu szukac mieszkania, jesli nie jest sie zwiazanym z uniwersytetem. Po pierwsze zawyzone ceny, po drugie tam nie tetni zycie nocne i ciezko sie dostac np. w weekend w nocy z miasta/ do miasta (zostaje taksowka albo rowerek - po paru drinkach ciezko sie jedzie pod dosyc spora gorke ;)).

Jesli chodzi o mieszkanie tymczasowe to mysle, ze jest to dobra opcja na poczatek. Moze Ci sie nie spodobac zycie w Trier i nie bedziesz wtedy zwiazany zadnymi dlugoterminowymi umowami.
Vogelmann

gdzie można sprawdzić rozkłady tych pociągów, o których napisałeś? Jestem ciekaw jak często jeżdżą.
Awatar użytkownika
kajapapaja

Post autor: kajapapaja »

===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
===============================
eurokraci.eu
Vogelmann

dzieki kajapapaja

a moze sami znacie kogos kto poszukuje lokatora? Poki co jedyne odpowiedzi jakie dostalem to takie, ze mnostwo studentow szuka pokoi, ktorych wcale nie ma zbyt wiele na rynku. Moge co prawda odlozyc rozpoczecie pracy na 1 listopada gdybym nie znalazl pokoju przed pazdziernikiem, ale szczerze to bardzo nie chcialbym tego robic..
Vogelmann

Trier Hbf Mo, 10.09.12 ab 07:24 0:55 0 RE Verbindung liegt in der Vergangenheit
Rückfahrt hinzufügen
Luxembourg Mo, 10.09.12 an 08:19
Bahnhof/Haltestelle Datum Zeit Gleis Produkte
Trier Hbf Mo, 10.09.12 ab 07:24 11 Süd RE 5210 Regional-Express
Fahrradmitnahme begrenzt möglich
Trier Süd ab 07:27 1
Karthaus ab 07:32 52
Kreuz Konz ab 07:35
Igel ab 07:39 202
Wasserbillig ab 07:45 1
Wecker ab 07:53 2
Munsbach ab 08:03 2
Sandweiler-Contern ab 08:11 1
Luxembourg Mo, 10.09.12 an 08:19

czyli jednak jest troche stacji na ktorych sie zatrzymuja :D
pytanie tylko czy mozna sie w godzinach szczytu do takiego pociagu wprowadzic rowerem - jak to sprawdzic? Sorry za upierdliwosc, ale zalezy mi zeby miec jak najwiecej info przed podjeciem decyzji o miejscu zamieszkania.
Awatar użytkownika
szymbi

Post autor: szymbi »

Zwróć jeszcze uwagę na autobus nr 117 który jedzie z Trier bezpośrednio w okolice lotniska Findel, uruchomiony rok temu specjalnie dla osób pracujących w tej okolicy:

http://www.voyages-weber.lu/files/pdf/rgtr/117.pdf

Bilet miesięczny na autobusy transgraniczne z Trier do Lux kosztuje 75 euro, tj RegioZone 1:

http://www.mobiliteit.lu/medias/pdf/tic ... iozone.pdf
Vogelmann

wyglada na to ze ten autobus to najszybszy srodek transportu, jesli znajde na mapie jego przystanki w Trier to moze sie okazac, ze bedzie on 'od drzwi do drzwi'. Z tego co widze to 2 z 3 (Nordallee i Christophstrasse) sa rzut kamieniem od dworca glownego, wiec tak czy inaczej trzeba szukac cos w tych okolicach.
Vogelmann

powracam z tematem dojazdów z Luksemburga na lotnisko w Charleroi - jak się najszybciej dostać w piątek po pracy na te lotnisko z Findel Business Centre (okolice lotniska Findel)? Póki co wiem tyle, że jeżdżą autobusy fibco: http://www.flibco.com/schedules/metz_lu ... ?locale=en
czy jest oprócz tego coś jeszcze?
Vogelmann

nie zdążyłem edytować:
gdzie mogę kupić bilet miesięczny na przejazd autobusem Emille Weber 117 (118)?
Nowa

Post autor: Nowa »

Witam
Ja mieszkam wprawdzie w Luxie, ale tez jestem z Warszawy, i jesli mialabym wybierac Arlon czy Trier bez zastanowienia wybralabym Trier. W Arlon wg mnie nie ma nic ciekawego (to jest oczywiscie moja osobista opinia, wiec prosze sie nie obruszac).

Jesli chodzi o loty to widzialam, ze Ryanair zaczyna latac pod koniec miesiaca Z Hahn do Modlina, nie patrzylam wprawdzie na godziny, ale ja i tak latam na dlugie weekendy piatek-poniedzialek. Do tej pory latalam z Wizzairem, no ale zobaczymy.

Tak czy inaczej na obydwa lotniska dowiezie cie flibco www.flibco.com
Pozdrawiam
K
Vogelmann

dzieki nowa za opinię, tak właśnie zrobiłem i wybrałem jakiś czas temu Trier; żyje się nieco inaczej niż w Holandii bo drogi nie są płaskie, mało (wg mnie) ścieżek rowerowych no i ogólnie miasto niezbyt zadbane (porównując do holenderskich miast), ale koszty życia i dobry dojazd do lux rekompensują to wszystko.
a co do lotów do warszawy to nawet mimo bliskości frankufrtu (hahn) wolę chyba latać wizzairem z charleroi - lepsze ceny, no i można sobie polecieć w piątek wieczorem i wrócić w niedzielę wieczorem, bez brania wolnego w pracy. ryanair lata w okolicach południa lub popołudnia, do tego nie każdego dnia.
ODPOWIEDZ