Planning Familial

Rozmowy o wszystkim, ale nigdy o niczym

Moderator: LuxTeam

Jowi

Planning Familial

Post autor: Jowi »

Pewnie już znacie, ale ja chciałam podzielić się nowym odkryciem :-)
W mojej dzielnicy (Bonnevoie) w Luksemburgu trafiłam dziś, dzięki koleżance, do cetrum Planning Familial. Wiem, że dwa pozostałe takie centra znajdują się w Esch-sur-Alzette i w Ettelbrucku.

To wspaniałe miejsce dla każdej kobiety, w którym zupełnie anonimowo i bezpłatnie może ona : wykonać test ciążowy (trwa 5 minut), dostać środki antykoncepcji (po rozmowie z lekarzem), wykonać badania raka piersi czy macicy oraz badania na wszelkie choroby przenoszone drogą płciową, uzyskać informacje na temat ciąży, porodu, usuwania ciąży, przemocy seksualnej, dojrzewania, menopauzy, w skrócie, porozmawiać o wszystkim, co ją trapi, bez żadnego tabu.

Ekipa Planning Familial składa się z lekarzy, psychologów, pielęgniarek i doradców.
Przyjmują wszystkich w bardzo miłej atmosferze, zupełnie anonimowo i bezpłatnie, bez względu na wiek, narodowość a nawet poziom znajomości języka :D
Awatar użytkownika
ogrodniczka

Post autor: ogrodniczka »

Brzmi fajnie, super przedsięwzięcie...
Jednakże nie mogę się oprzeć myśli, że gdyby trafiła się w tym kraju jaka straszna choroba to zapisaliby mi paracetamol. Nie chcę by zabrzmiało jak narzekanie, ale ilość i jakość lekarzy wydaje się być mizerna. Czy się mylę?
Awatar użytkownika
anwi

Post autor: anwi »

Niestety ogrodniczko, nie mylisz się. Dobrych lekarzy, nomen omen, jak na lekarstwo. ;)
Awatar użytkownika
danka44

Post autor: danka44 »

A ja o tym nie wiedziałam i chętnie umieszczę tę informację w informatorze.
Danka
Jowi

ogrodniczka pisze:gdyby trafiła się w tym kraju jaka straszna choroba to zapisaliby mi paracetamol.
Słyszałam o tej cesze luksemburskich lekarzy, jeszcze nie miałam okazji sprawdzić :D
Natomiast wykonanie mojego testu ciążowego odbyło się profesjonalnie, szybciutko i w bardzo miłej atmosferze. Pani nawet zapytała, czy mam swojego ginekologa na miejscu, jakiej antykoncepcji używam i o dziwo znała bardzo mało znany jeszcze implant Cezarette - ogólnie zrobiła na mnie szalenie dobre wrażenie ;)
Jowi

danka44 pisze:A ja o tym nie wiedziałam i chętnie umieszczę tę informację w informatorze.
A to bardzo się cieszę :D

Tutaj link do ich strony : http://www.planningfamilial.lu/planning ... p=10&id=11
MaWi

Post autor: MaWi »

anwi pisze:Dobrych lekarzy, nomen omen, jak na lekarstwo. ;)
Chyba, ze sa to lekarze polscy, bo jak wiadomo – "Dobre, bo polskie" <mrgreen>
Awatar użytkownika
danka44

Post autor: danka44 »

Bamaza liczę na info :)

I żeby nie było, że zawładnęłam nie swoim postem, to spieszę donieść, że jak tylko mawi to wrzuci, to informacje o Planning Familial będą w dziale zdrowie informatora.
Danka
Jowi

Do Agnieszki :

Kochana, dziękuję za informację i uważam, że jak najbardziej powinnaś umieścić ją na forum w utworzonym przez mnie wątku.
Ja nie pracuję dla tego centrum i nie chcę im robić reklamy, jeśli masz negatywne doświadczenia, podziel się tym żeby uprzedzić innych, może podaj nazwisko lekarza - ważne, żeby podchodzić z rezerwą, mój entuzjazm nie powinien nikogo wprowadzić w błąd...

<onajego>
Pogodynka

Re: Planning Familial

Post autor: Pogodynka »

Jowi pisze:
Ekipa Planning Familial składa się z lekarzy, psychologów, pielęgniarek i doradców.
Przyjmują wszystkich w bardzo miłej atmosferze, zupełnie anonimowo i bezpłatnie, bez względu na wiek, narodowość a nawet poziom znajomości języka :D
Bardzo przydatna informacja Dziekujemy ,warto wiedziec ,ze takie cos istnieje do tego bezplatnie ,anonimowo ,bez wzgledu na narodowosc, bez uprzedzen.
Szkoda tylko ,ze stronke maja w jezyku francuskim..
Awatar użytkownika
bamaza42

Post autor: bamaza42 »

To ciekawe, co piszasz, Jowi o tym planning familial. Takie miejsce, gdzie kazdy moze sie udac po mniej lub bardziej anonimowa porade w bardzo osobistym, zeby nie powiedziec - intymnym temacie, jest na pewno bardzo cenne i bardzo potrzebne.
Kiedys widzialam jednak taki reportaz, z ktorego wynikalo, ze takie placowki we Francji (tak samo sie nazywajace) cokolwiek "zboczyly" i ich glowna aktywnoscia stalo sie naklanianie mlodych kobiet (nastolatek tez) zglaszajacych sie tam z "problemem" ciazy (na ogol tzw. niechcianej...) do aborcji....co zaraz wywolalo u mnie cokolwiek dziwne odczucia i ta organizacja juz nie wydawala mi sie taka fajna...
Czy w luksemburskiej zauwazylas moze jakies oznaki ulatwiania/poparcia aborcji?...
MaWi

danka44 pisze:że jak tylko mawi to wrzuci, to informacje o Planning Familial będą w dziale zdrowie informatora.
Melduje wykonanie zadania! <mrgreen>

http://www.polska.lu/informatorium/zdro ... iecesprawy
Awatar użytkownika
ogrodniczka

Bamazo, skoro planujesz tel. do Planning Failia, pozwól że zapytam: czy będziesz miała małe kotki? :)
MaWi

Ogrodniczko, cos mi sie wydaje, ze bamaza chciala raczej zadzwonic do zupelnie innego doktora z zupelnie innego (obecnie) watku ( http://www.polska.lu/viewtopic.php?p=54704#54704 ). Wlasnie zeby uniknac tego typu qui-pro-quo podzielilem ten temat na dwa rozne watki i teraz bardzo prosze o kierowanie swoich postow adekwatnie.
Awatar użytkownika
ogrodniczka

Ale to fajna wizja - Bamaza i nowe małe rozbrykane kotki na forum:)
To żarcik taki był.
ODPOWIEDZ