cyfra plus
Moderator: LuxTeam
-
cyfra plus
hej, wiem, że ten temat już był poruszany, ale jak zainstalowac talerz cyfry plus? pod jakim kątem powinna się antena odchylać od horyzontu, w którym kierunku ją skierować. mam balkon od wschodu (z okien widzę komisję), czy możliwy jest odbiór z takiego położenia? na razie antenę mam "wycelowaną" 13 stopni E i odchyloną o 30 stopni od horyzontu i nic. pozdrawiam i dzięki,
Alez clandestino....o ile ja sie orientuje (a sama montowalam i ustawialam swoja), talerz powinien patrzec na poludnie, moze z delikatnym odchyleniem na pld-zach....
(albo wschod?...) To metoda prob i doswiadczen...te wszystkie odchylenia. Moj talarz jest ustawiony pozatym dosc "pionowo", nieznacznie tylko odchylony do gory (nie pytaj ile stopni...)
Znaczy przywiozles cyfre, wbrew regulaminowi?.... <palcem>
(albo wschod?...) To metoda prob i doswiadczen...te wszystkie odchylenia. Moj talarz jest ustawiony pozatym dosc "pionowo", nieznacznie tylko odchylony do gory (nie pytaj ile stopni...)
Znaczy przywiozles cyfre, wbrew regulaminowi?.... <palcem>
-
Re: cyfra plus
Ja moge Ci dac 3 rady:clandestino pisze:hej, wiem, że ten temat już był poruszany, ale jak zainstalowac talerz cyfry plus? pod jakim kątem powinna się antena odchylać od horyzontu, w którym kierunku ją skierować. mam balkon od wschodu (z okien widzę komisję), czy możliwy jest odbiór z takiego położenia? na razie antenę mam "wycelowaną" 13 stopni E i odchyloną o 30 stopni od horyzontu i nic. pozdrawiam i dzięki,
1. Cieprpliwosc i upor przy szukaniu sygnalu - za pierwszym razem szukalem 2 dni, potem juz bylo latwiej;

2. Telefon "do przyjaciela", ktory wie jak to znalezc i pomoze Ci; <telefon>
3. Telefon do "Anglikow" ze sklepu Sattv. Oni co prawda skasuja cie jakies kilkadziesiac Euro, ale przynajmniej Ci to zaloza jak trzeba. <telefon> <spoko>>
Na wszelki wypadek podam ci namiar na nich: www.sattv.lu
Powodzenia.
-
Re: cyfra plus
Sprawdz:
http://www.lyngsat.com/
tam znajdziesz dokladne katy jak ustawic satelite z dowolneg miejsca Europy. Dla mnie dzilalalo.
http://www.lyngsat.com/
tam znajdziesz dokladne katy jak ustawic satelite z dowolneg miejsca Europy. Dla mnie dzilalalo.
clandestino pisze:hej, wiem, że ten temat już był poruszany, ale jak zainstalowac talerz cyfry plus? pod jakim kątem powinna się antena odchylać od horyzontu, w którym kierunku ją skierować. mam balkon od wschodu (z okien widzę komisję), czy możliwy jest odbiór z takiego położenia? na razie antenę mam "wycelowaną" 13 stopni E i odchyloną o 30 stopni od horyzontu i nic. pozdrawiam i dzięki,