Witajcie,
Wiec w tym roku udalo mi sie z wielkim wysilkiem zanlezc miejsce dla dziecka w jakiejs grupie harcerskiej.
Zalezalo nam na grupie francusko jezycznej ale niestety zero miejsca.
W zasadzie udalo sie znalezc w grupie luxemburskiej.
.Mala chodzi do szkoly Lux wiec dla niej ok i fajnie.
Tylko ci rodzice jacys dziwni. Ktos mi powiedzial ze tu dzieci harcerze to raczej dzieci ktore sa z bogatych rodzin ;( zdziwilo mnie to bardzo).
Faktycznie jak odprowadzam mala na zbiorki to Panie ubrane w bog wie co i z torebka Hermesa i szpilami.
Dzis np. odprowadzilam mala bo mieli gdzies jechac na wycieczke 3 dniowa, wiec logo sobota ubieram sie luzak i lece ja odprowadzic...Torebki hermesa tez byly i szpile rowniez. Zamorowalo mnie , rewia mody na dworcu w Lux po to by odprowadzic dziecko.Ale to pryszcz.Jako ze nie nie mowie po luxembursku lecz angielsku i francusku czulam sie jak z ospa.Oni we wlasnym kregu sobie dyskutowali i jacych cholernie zamk^nieci.
Niby wazne by malej sie podobalo, ale pozniej dojedzie jakies przygotowywanie grila , mikolaj i takie tam i zazwyczaj rodzice sie wlaczaja wiec za bardzo nie wiem jak niby ja ta z pseudo ospa bede uczestniczyc.
Moze ktos ma z was jakies namiary na grupy harcerzy w miescie Lux-ville.Francusko jezyczne lub jakies moze mieszane.?
Moze epsy maja takie grupy (bo jakos sie nie doszukalam )a w zasadzie najbardziej by mi chyba odpowiadalo, trafilm na grupe harcerzy pracownikow EU ale niestety anglojezyczna - ale moje dziecko nie mowi po angielsku^(jeszcze).
A moze Polonia sie zbierze ?Mysle ze fajna sprawa- a moze juz istnieje harcerstwo polskie w Lux?
Z gory dzieki za wasze podpowiedzi.Bo inaczej by sie dopasowac do rodzicow lux bede musiala chodzic regularnie na solarium i sobie kupic odpowiednie ciuchy (te z wyzszej polki).)) ale mi sie trafilo.
Pozdrawiam A
Harcerze w Lux
Moderator: LuxTeam
Chol..... dobrze ze tam nie bylem bo bym musial byc wsmokingu ,krawacie itp.... <rotfl>
myślę ze harcerstwo (scout,guides,éclaireurs....) nie jest tu jedno tylko kilka ( może tzw "kościelne ,laickie czy jakieś tam .....
ale dosyć mało popularne jak i w Francji ; ale za to w Belgii to chyba każdy mały belg tam był za młodych, i nie tylko, lat i to trwa dalej co niedziele rano (o 8 ej z zimie przy -5°c ) kiedy my się wylegiwujemy to czy lato czy zima młodzi harcerz w krótkich spodenkach na jakąś akcje lecą
a tu masz 3 organizacje w Luksemburgu http://www.scout.lu/
Czuwaj!!!
myślę ze harcerstwo (scout,guides,éclaireurs....) nie jest tu jedno tylko kilka ( może tzw "kościelne ,laickie czy jakieś tam .....
ale dosyć mało popularne jak i w Francji ; ale za to w Belgii to chyba każdy mały belg tam był za młodych, i nie tylko, lat i to trwa dalej co niedziele rano (o 8 ej z zimie przy -5°c ) kiedy my się wylegiwujemy to czy lato czy zima młodzi harcerz w krótkich spodenkach na jakąś akcje lecą
a tu masz 3 organizacje w Luksemburgu http://www.scout.lu/
Czuwaj!!!
Nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem,
.. toż to nie piwo !
.. toż to nie piwo !