Harcerze w Lux

Rozmowy o wszystkim, ale nigdy o niczym

Moderator: LuxTeam

aga19748

Harcerze w Lux

Post autor: aga19748 »

Witajcie,

Wiec w tym roku udalo mi sie z wielkim wysilkiem zanlezc miejsce dla dziecka w jakiejs grupie harcerskiej.
Zalezalo nam na grupie francusko jezycznej ale niestety zero miejsca.
W zasadzie udalo sie znalezc w grupie luxemburskiej.
.Mala chodzi do szkoly Lux wiec dla niej ok i fajnie.
Tylko ci rodzice jacys dziwni. Ktos mi powiedzial ze tu dzieci harcerze to raczej dzieci ktore sa z bogatych rodzin ;( zdziwilo mnie to bardzo).
Faktycznie jak odprowadzam mala na zbiorki to Panie ubrane w bog wie co i z torebka Hermesa i szpilami.
Dzis np. odprowadzilam mala bo mieli gdzies jechac na wycieczke 3 dniowa, wiec logo sobota ubieram sie luzak i lece ja odprowadzic...Torebki hermesa tez byly i szpile rowniez. Zamorowalo mnie , rewia mody na dworcu w Lux po to by odprowadzic dziecko.Ale to pryszcz.Jako ze nie nie mowie po luxembursku lecz angielsku i francusku czulam sie jak z ospa.Oni we wlasnym kregu sobie dyskutowali i jacych cholernie zamk^nieci.
Niby wazne by malej sie podobalo, ale pozniej dojedzie jakies przygotowywanie grila , mikolaj i takie tam i zazwyczaj rodzice sie wlaczaja wiec za bardzo nie wiem jak niby ja ta z pseudo ospa bede uczestniczyc.

Moze ktos ma z was jakies namiary na grupy harcerzy w miescie Lux-ville.Francusko jezyczne lub jakies moze mieszane.?

Moze epsy maja takie grupy (bo jakos sie nie doszukalam )a w zasadzie najbardziej by mi chyba odpowiadalo, trafilm na grupe harcerzy pracownikow EU ale niestety anglojezyczna - ale moje dziecko nie mowi po angielsku^(jeszcze).

A moze Polonia sie zbierze ?Mysle ze fajna sprawa- a moze juz istnieje harcerstwo polskie w Lux?

Z gory dzieki za wasze podpowiedzi.Bo inaczej by sie dopasowac do rodzicow lux bede musiala chodzic regularnie na solarium i sobie kupic odpowiednie ciuchy (te z wyzszej polki).;))) ale mi sie trafilo.

Pozdrawiam A
Awatar użytkownika
stary

Post autor: stary »

Chol..... dobrze ze tam nie bylem bo bym musial byc wsmokingu ,krawacie itp.... <rotfl>

myślę ze harcerstwo (scout,guides,éclaireurs....) nie jest tu jedno tylko kilka ( może tzw "kościelne ,laickie czy jakieś tam .....

ale dosyć mało popularne jak i w Francji ; ale za to w Belgii to chyba każdy mały belg tam był za młodych, i nie tylko, lat i to trwa dalej co niedziele rano (o 8 ej z zimie przy -5°c ) kiedy my się wylegiwujemy to czy lato czy zima młodzi harcerz w krótkich spodenkach na jakąś akcje lecą
a tu masz 3 organizacje w Luksemburgu http://www.scout.lu/

Czuwaj!!!
Nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem,
.. toż to nie piwo !
aga19748

Post autor: aga19748 »

dziki stary no tu wlasnie jestem....nic ide jutro kupic sobie pieska by wsadzic do torebki, bo inaczej nie bede turingerow robic za miesac na jakiejs tam imprezie. Cholera tez mi sie zachcialo....
ODPOWIEDZ