Pare pytan
-
Pare pytan
Witam,
Od trzech miesięcy pracuje w Luxemburgu a mieszkam w Niemczech. Chce się wybrać do dentysty i mam już kartę od CNS.
Jak pójdę do dentysty obojetnie czy w Lux czy w De, to i tak będę musiał najpierw zapłacić a później dostanę papiery żeby je wysłać do CNS i dostanę zwrot ?
Słyszałem że mogę się jakoś ubezpieczyc w De żebym miał tu też kartę i wtedy CNS rozlicza się wtedy z np. AOK ?
Chce iść np. do dentysty dzisiaj albo jutro jak ból nie przejdzie. Czy mnie przyjmą i jak wygląda forma płatności ? ( W DE)
Jak wy to robicie mieszkając za granicami Lux pracując w Lux?
Sorki za haotyzm ale nie wyrabiam z ból i dziękuję za odpowiedzi.
Od trzech miesięcy pracuje w Luxemburgu a mieszkam w Niemczech. Chce się wybrać do dentysty i mam już kartę od CNS.
Jak pójdę do dentysty obojetnie czy w Lux czy w De, to i tak będę musiał najpierw zapłacić a później dostanę papiery żeby je wysłać do CNS i dostanę zwrot ?
Słyszałem że mogę się jakoś ubezpieczyc w De żebym miał tu też kartę i wtedy CNS rozlicza się wtedy z np. AOK ?
Chce iść np. do dentysty dzisiaj albo jutro jak ból nie przejdzie. Czy mnie przyjmą i jak wygląda forma płatności ? ( W DE)
Jak wy to robicie mieszkając za granicami Lux pracując w Lux?
Sorki za haotyzm ale nie wyrabiam z ból i dziękuję za odpowiedzi.
Re: Pare pytan
Idź do lekarza i pokaż twoją kartę, to po to by nie traktowali cię jak osoby ubezpieczonej prywatnie. Weź rachunek, zapłać, prześlij do CNS by dostać zwrot.
Wydaje mi się, że można to załatwić prościej rejestrując się w kasie Niemieckiej. Niestety mojemu synowi (mieszkał jakiś czas w Niemczech) to się nie udało. Tak prawdę mówiąc, to w sprawie takiego ubezpieczania wydaje się, że nikt nic nie wie. Przynajmniej na moje pytanie w CNS nie dostałem jasnej odpowiedzi.
Mam nadzieję, że mieszkający w Niemczech będą mieli jakieś dokładniejsze dane.
Wydaje mi się, że można to załatwić prościej rejestrując się w kasie Niemieckiej. Niestety mojemu synowi (mieszkał jakiś czas w Niemczech) to się nie udało. Tak prawdę mówiąc, to w sprawie takiego ubezpieczania wydaje się, że nikt nic nie wie. Przynajmniej na moje pytanie w CNS nie dostałem jasnej odpowiedzi.
Mam nadzieję, że mieszkający w Niemczech będą mieli jakieś dokładniejsze dane.
Powinno to działać we wszystkich krajach UE.. otóż z CNS pobierasz druk E100 informujący że jesteś osobą ubezpieczoną, wysyłasz go do niemieckiej kasy chorych a oni Tobie kartę niemieckiego ubezpieczenia I wowczas jesteś traktowany na zasadach niemieckich. Takie dzialanie w ramach UE ma za zadanie zapobiec podwojnemu ubezpieczeniu zdrowotnemu. Co do samej faktury Za leczenie poza LU to są kody na różne usługi dentystyczne i Twoja f.-Ta niestety powinna je zawierać.. pozdrowienia
Jeśli komuś udało się przejść procedurę z E100 to proszę niech potwierdzi.
Ja mam przepisane polskie ubezpieczenie na luksemburskie. Tego rodzaju procedura dotyczy wszystkich krajów UE bo mówią o tym te same dyrektywy. Równie dobrze powiedzmy Grek może przepisać swoje greckie ubezpieczenie na fińskie, pod warunkiem że w Finlandii mieszka Pozdr
E100 chyba juz nie ma, formularz nazywa sie teraz S1.
Tutaj znajdziesz dokladne informacje: http://www.cns.public.lu/en/employeur/f ... emand.html
i tam tez mozesz wypelnic wniosek o wystawienie. Jesli to pilne, mozesz jechac do cns i probowac, by ci na poczekaniu wystawili.
W Niemczech wybierasz sobie kase chorych, oddajesz im lux. S1 i dostajesz od nich karte. Mozesz korzystac ze uslug w obydwoch krajach. W Luxie uzywasz karty CNS, w Niemczech karty wybranego ubezpieczyciela. W Niemczech wiekszosc swiadczen lekarz rozlicza bezposrednio z kasa chorych, w Luxie wszystko przedplacasz.
Moesz isc tez bez S1 do niemieckiego lekarza, ale wtedy lekarz wystawi Ci rachunek prywatny, ktory placisz z wlasnej kieszeni i potem wysylasz do CNS o zwrot. Ta opcja z reguly nie jest zbyt korzystna dla pacjenta.
Tutaj znajdziesz dokladne informacje: http://www.cns.public.lu/en/employeur/f ... emand.html
i tam tez mozesz wypelnic wniosek o wystawienie. Jesli to pilne, mozesz jechac do cns i probowac, by ci na poczekaniu wystawili.
W Niemczech wybierasz sobie kase chorych, oddajesz im lux. S1 i dostajesz od nich karte. Mozesz korzystac ze uslug w obydwoch krajach. W Luxie uzywasz karty CNS, w Niemczech karty wybranego ubezpieczyciela. W Niemczech wiekszosc swiadczen lekarz rozlicza bezposrednio z kasa chorych, w Luxie wszystko przedplacasz.
Moesz isc tez bez S1 do niemieckiego lekarza, ale wtedy lekarz wystawi Ci rachunek prywatny, ktory placisz z wlasnej kieszeni i potem wysylasz do CNS o zwrot. Ta opcja z reguly nie jest zbyt korzystna dla pacjenta.
-
Witam , mam jeszcze pytanie odnośnie S1 , ile się na ten formularz czeka jak go wypełniłem online ?