Witam,
Jak wyglada sytuacja gdy bezposrednio ide na tzw. pogotowie czy ER z jakas dolegliwoscia, czy wtedy wszystkie badania powiedzmy krwi, czy USG lub rezonans ktore tam wykonaja sa platne i potem rachunek i wysylam do CNSu aby uzyskac zwrot.
Co w sytuacji kiedy decyduje sie na skierowanie osoby na oddzial szpitalny? Tez wystawiaja rachunki za badnia i pobyt, czy moze rachunek ktory otrzymam jest juz po odliczeniu % refundacji?
Z gory dzieki za info
Wizyta na pogotowiu/ER
Re: Wizyta na pogotowiu/ER
O ile dobrze pamiętam to na to co zostało zrobione na pogotowiu dostałem rachunek jak za zwykłego lekarza.
Jeśli chodzi o szpital - to mimo, że byłem tam 2 razy to systemu nie rozumiem.
Pierwszy raz byłem z wypadku, na ubezpieczeniu parlamentarnym i o ile pamiętam to szpital dogadywał się z kasą. Chyba dostałem na koniec tylko mój procent do zapłacenia.
Drugi raz byłem na luksemburskim ubezpieczeniu, na planowanej operacji i dostałem rachunki za wszystkie zabiegi takie jak RTG czy też wizytę lekarza dodatkowego. Co ciekawe, za samą operację i pobyt nie dostałem żadnego rachunku - wiec przyjąłem, że już tak zostanie.
Jeśli chodzi o szpital - to mimo, że byłem tam 2 razy to systemu nie rozumiem.
Pierwszy raz byłem z wypadku, na ubezpieczeniu parlamentarnym i o ile pamiętam to szpital dogadywał się z kasą. Chyba dostałem na koniec tylko mój procent do zapłacenia.
Drugi raz byłem na luksemburskim ubezpieczeniu, na planowanej operacji i dostałem rachunki za wszystkie zabiegi takie jak RTG czy też wizytę lekarza dodatkowego. Co ciekawe, za samą operację i pobyt nie dostałem żadnego rachunku - wiec przyjąłem, że już tak zostanie.