PILNE! Ubezpieczenie zdrowotne i Carte sociale
-
PILNE! Ubezpieczenie zdrowotne i Carte sociale
Witam,
od 4 tygodni jestem w Luksemburgu. Jeszcze nie pracuje, natomiast mój mąż ma tu pracę i jest normalnie ubezpieczony. Wiem, że jak nie pracuję mogę być ubezpieczona razem z nim. Jak byliśmy w urzędzie powiedziano nam, że carte sociale powinna przyjść po prostu pocztą za 2 tyg. Minęły 2 tygodnie i nic... Byliśmy dzisiaj w urzędzie i kolejny urzędnik powiedział, że nie jestem ubezpieczona tutaj (!) i muszę zdobyć formularz E104, że nie jestem ubezpieczona w Polsce i oni dopiero mogą mnie ubezpieczyć. Problem w tym, że jak zadzwoniłam do ZUS to powiedzieli, że o ten formularz może wystąpić tylko urząd w Luksemburgu, a nie ja. I koło się zamyka. Czy ktoś wie, jak trzeba załatwić tą sprawę? Proszę o radę, bo ci biurokraci, z których każdy mówi, co innego mnie przytłoczyła:-(. Nie wiem, co mam zrobić. Jak pójdę tam ponownie to pewnie znów nie załatwię sprawy.
od 4 tygodni jestem w Luksemburgu. Jeszcze nie pracuje, natomiast mój mąż ma tu pracę i jest normalnie ubezpieczony. Wiem, że jak nie pracuję mogę być ubezpieczona razem z nim. Jak byliśmy w urzędzie powiedziano nam, że carte sociale powinna przyjść po prostu pocztą za 2 tyg. Minęły 2 tygodnie i nic... Byliśmy dzisiaj w urzędzie i kolejny urzędnik powiedział, że nie jestem ubezpieczona tutaj (!) i muszę zdobyć formularz E104, że nie jestem ubezpieczona w Polsce i oni dopiero mogą mnie ubezpieczyć. Problem w tym, że jak zadzwoniłam do ZUS to powiedzieli, że o ten formularz może wystąpić tylko urząd w Luksemburgu, a nie ja. I koło się zamyka. Czy ktoś wie, jak trzeba załatwić tą sprawę? Proszę o radę, bo ci biurokraci, z których każdy mówi, co innego mnie przytłoczyła:-(. Nie wiem, co mam zrobić. Jak pójdę tam ponownie to pewnie znów nie załatwię sprawy.
nr ubezpieczenia
Witam
Jesli byłas zameldowana w urzedzie miasta i otrzymałas certificate de residence to gdzies tam na górze jest twój nr ubezpieczenia - data urodzenia plus 5 dodatkowych cyfer.Póki nie dostaniesz karty sociale to ten nr spisz sobie na karteczce i pokazuj jak potrzebujesz- tak informowano nas w urzedzie miasta w Esch Alzette jak meldowałam i jednego i drugiego szwagra.Potem na stronce cns.lu zamów sobie internetowo karte ubezp podajac cały ten nr.Zdarza sie czesto ze przesyłaja taka karte nawet i po 2-3miesiacach natomiast ten druk z PL wcale nie jest potrzebny a wydawany jest z Polski tylko na prośbe odpowiednich instytucji np CNS w Luksemburgu.
Ci urzednicy raz mówią tak raz tak ale z tego co my wiemy to nr znajduje sie na Certificate de Residence wiec sprawdz
Pozdrawiam
Jesli byłas zameldowana w urzedzie miasta i otrzymałas certificate de residence to gdzies tam na górze jest twój nr ubezpieczenia - data urodzenia plus 5 dodatkowych cyfer.Póki nie dostaniesz karty sociale to ten nr spisz sobie na karteczce i pokazuj jak potrzebujesz- tak informowano nas w urzedzie miasta w Esch Alzette jak meldowałam i jednego i drugiego szwagra.Potem na stronce cns.lu zamów sobie internetowo karte ubezp podajac cały ten nr.Zdarza sie czesto ze przesyłaja taka karte nawet i po 2-3miesiacach natomiast ten druk z PL wcale nie jest potrzebny a wydawany jest z Polski tylko na prośbe odpowiednich instytucji np CNS w Luksemburgu.
Ci urzednicy raz mówią tak raz tak ale z tego co my wiemy to nr znajduje sie na Certificate de Residence wiec sprawdz
Pozdrawiam
-
Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Ten numer, o którym piszesz nie znalazłam na dokumentach, które dostałam jak się meldowałam, ale jak byłam dzisiaj w urzędzie to poprosiłam o jego podanie. Zamówiłam teraz kartę przez internet i jutro znów będę wyjaśniać w urzędzie tą sytuacje. Widzę, że tu urzędnicy chyba gorsi niż w Polsce:-)
ubezp.
W Certificate de Residence przy pozycji Naissance pisze cała data urodzenia łącznie z tym nr z cns
Dobrze że spytałas w urzedzie bo tak naprawde to powinni sami o tym zawsze informowac tych których melduja w gminie jednak nie zawsze tak robia
A co do urzedników gorszych- zawsze sie znajda czy to w Pl, czy tu czy tez gdzie indziej..
Najważniejsze to nie dac sie zbyć
Dobrze że spytałas w urzedzie bo tak naprawde to powinni sami o tym zawsze informowac tych których melduja w gminie jednak nie zawsze tak robia
A co do urzedników gorszych- zawsze sie znajda czy to w Pl, czy tu czy tez gdzie indziej..
Najważniejsze to nie dac sie zbyć
Taka tylko uwaga na magrinesie – "ten numer", to nie jest "numer ubezpieczenia spolecznego" i bynajmniej nie jest nadawany przez CNS. "Ten numer", to jest dokladnie to samo co polski PESEL; a wiec numer statystyczny nadawany kazdemu obywatelowi w Luksemburgu, ktory zamelduje sie tu na pobyt dluzszy niz 3 miesiace i to niezaleznie od tego czy ubezpiecza go CNS czy nie. Numer ten nastepnie uzywany jest w kazdej korespondencji urzedowej miedzy obywatelem a panstwem, a wiec nie tylko potrzebujemy go do rozliczenia sie ze sluzba zdrowia, ale tez np. podaje sie go w zeznaniu podatkowym, nierzadko w roznego rodzaju certyfikatach i innych dokumentach prawnych niekoniecznie zwiazanych z ubezpieczeniem spolecznym. Aha – i jeszcze jedna mala uwaga – w zwiazku z tym, iz liczba mieszkancow Wielkiego Ksiestwa przerosla juz najsmielsze nawet oczekiwania tworcow systemu PESEL w Luksemburgu, podjeto ostatnio decyzje o wydluzeniu numeru PESEL o dodatkowe dwie liczby (czyli obecny PESEL ma forme: yyyymmddxxxxx a nie jak dotychczas: yyyymmddxxx). Nowi obywatele od razu dostaja numer dluzszy. Ci, ktorzy maja stary, otrzymaja gratis od panstwa luksemburskiego 2 cyferki na koncu swojego pesla, a od CNS-u (jesli tam wlasnie sa ubezpieczeni) nowa karte ten nowy numer zawierajaca.
ubezp cns
MaWi
Ale taki własnie nr- Pesel z mojego Certificate de Residence widnieje równiez na mojej karcie CNS i Pani z Urzedu Miasta jak meldowaliśmy niedawno szwagra też poinformowała nas o tym że dopóki karta ubezp. z CNS-u nie przyjdzie to własnie na podstawie tego całego numer- peselu można korzystac z pomocy np lekarzy itp wiec jest on jednoczesnie najwidoczniej numerem tym samym który widnieje później na karcie która przychodzi z CNS-u wiec chyba jednoczesnie numerem ubezpieczenia
Na podstawie tego Peselu zamawiałam internetowo carte ubezp. z CNS która przyszła szwagrowi 3 tygodnie później
Ale taki własnie nr- Pesel z mojego Certificate de Residence widnieje równiez na mojej karcie CNS i Pani z Urzedu Miasta jak meldowaliśmy niedawno szwagra też poinformowała nas o tym że dopóki karta ubezp. z CNS-u nie przyjdzie to własnie na podstawie tego całego numer- peselu można korzystac z pomocy np lekarzy itp wiec jest on jednoczesnie najwidoczniej numerem tym samym który widnieje później na karcie która przychodzi z CNS-u wiec chyba jednoczesnie numerem ubezpieczenia
Na podstawie tego Peselu zamawiałam internetowo carte ubezp. z CNS która przyszła szwagrowi 3 tygodnie później
Wlasnie tak. I dokladnie tak - luksemburski nr PESEL jest JEDNOCZESNIE uzywany jako numer referencyjny do kontaktow z CNS. Czyli w uproszczeniu mozemy powiedziec, ze jest naszym "numerem ubezpieczenia spolecznego". Jednak by miec swiadomosc czym ten numer jest naprawde i do czego sluzy, pozwolilem sobie na maly wtret. Warto bowiem wiedziec, ze po Wielkim Ksiestwie Luksemburga porusza sie legalnie calkiem sporo osob, ktore taki numer posiadaja, choc nie maja z CNS nic wspolnego. Po prostu dlatego, iz CNS nie jest dysponentem tego numeru a jedynie z niego korzysta.marzencia pisze:jest on jednoczesnie najwidoczniej numerem tym samym który widnieje później na karcie która przychodzi z CNS-u wiec chyba jednoczesnie numerem ubezpieczenia
-
Moi drodzy,
piszę, bo może się to przydać kolejnym osobom, które przybędą do Luksemburga. Otóż meldując się nie dostałam Certificate de Residence tylko Changement de residence i tam nie było podanego tego "luksemburskiego peselu". Jeśli chodzi o zgłaszanie członków rodziny niepracujących (mąż, żona) to dzisiaj w urzędzie powiedziano mi, że jakiś rok temu zmieniły się przepisy i teraz potrzebny jest formularz E104. O ten formularz nie mogę wystąpić sama, muszą to zrobić oni. Muszę im podać adres oddziału ZUSu, do którego napiszą, żeby potwierdzić, że nie jestem ubezpieczona w Polsce. Póki co więc nie jestem ubezpieczona, dopóki oni tego nie wyjaśnią z ZUSem. Muszę brać faktury ode lekarzy i jak się sprawa wyjaśni oddadzą mi pieniądze. Jest to trochę chore zważywszy na to, że może się zdarzyć coś poważnego (odpukać) i muszę mieć wystarczająco dużo pieniędzy, żeby pokryć ewentualne koszty.
piszę, bo może się to przydać kolejnym osobom, które przybędą do Luksemburga. Otóż meldując się nie dostałam Certificate de Residence tylko Changement de residence i tam nie było podanego tego "luksemburskiego peselu". Jeśli chodzi o zgłaszanie członków rodziny niepracujących (mąż, żona) to dzisiaj w urzędzie powiedziano mi, że jakiś rok temu zmieniły się przepisy i teraz potrzebny jest formularz E104. O ten formularz nie mogę wystąpić sama, muszą to zrobić oni. Muszę im podać adres oddziału ZUSu, do którego napiszą, żeby potwierdzić, że nie jestem ubezpieczona w Polsce. Póki co więc nie jestem ubezpieczona, dopóki oni tego nie wyjaśnią z ZUSem. Muszę brać faktury ode lekarzy i jak się sprawa wyjaśni oddadzą mi pieniądze. Jest to trochę chore zważywszy na to, że może się zdarzyć coś poważnego (odpukać) i muszę mieć wystarczająco dużo pieniędzy, żeby pokryć ewentualne koszty.
- she is a witch
Eliza,
przechodzę właśnie przez to samo - błędne koło z formularzem e104. Ja poprosiłam ZUS o zaświadczenie że nie jestem w PL ubezpieczona (że nie figuruję w ewidencji osób ubezpieczonych) i takie przetłumaczone zaświadczenie zamierzam złożyć do CNS, licząc że będzie to wystarczające. Podobno CNS nie będzie wnioskować o e104 w PL, i tak naprawdę nie zamierzam na to liczyć - mam nadzieję że moje rozwiązanie zadziała, dam znać.
Co do adresu oddziału ZUS który niby wydaje te e104, to weź pod uwagę że nie jest to twój ZUS, tylko oddział w Jaśle - oni kreują te e104, ale ty im lub NFS musisz dostarczyć dowody okresów składkowych (umowy pracy etc). Z tego co wiem prośba CNS do ZUS nie wystarczy - muszą wypełnić część A e104. Nie chcę mi się wierzyć że coś takiego zadziała :-) więc mam nadzieję że to proste zaświadczenie moje będzie ok.
przechodzę właśnie przez to samo - błędne koło z formularzem e104. Ja poprosiłam ZUS o zaświadczenie że nie jestem w PL ubezpieczona (że nie figuruję w ewidencji osób ubezpieczonych) i takie przetłumaczone zaświadczenie zamierzam złożyć do CNS, licząc że będzie to wystarczające. Podobno CNS nie będzie wnioskować o e104 w PL, i tak naprawdę nie zamierzam na to liczyć - mam nadzieję że moje rozwiązanie zadziała, dam znać.
Co do adresu oddziału ZUS który niby wydaje te e104, to weź pod uwagę że nie jest to twój ZUS, tylko oddział w Jaśle - oni kreują te e104, ale ty im lub NFS musisz dostarczyć dowody okresów składkowych (umowy pracy etc). Z tego co wiem prośba CNS do ZUS nie wystarczy - muszą wypełnić część A e104. Nie chcę mi się wierzyć że coś takiego zadziała :-) więc mam nadzieję że to proste zaświadczenie moje będzie ok.
-
- she is a witch
a wiesz może jak się kontaktował (listownie, elektronicznie)? Mi powiedziano, że CNS powinien skontaktować się z ZUSem wysyłając E104 część A, potem ZUS wysyła to NFZ, NFZ prosi (listownie na adres zameldowania) osobę indywidualną o pokazanie dowodow ubezpieczenia (np. swiadectwo pracy) i to może być okazane elektronicznie, to wraca do ZUS i ZUS przesyła do CNS. Ale jeśli w rzeczywistości to może być krótsze to by było super...Patryk_MAY pisze:W moim przypadku CNS kontaktował się z NFZ w sprawie formularza E104 a nie z ZUS i wystarczyło, że przesłałam Pani z NFZ skan świadectwa pracy. Ona ma mi potwierdzić od ręki druk E104 i przesłać do CNS-u.
Czy ty wskazywałaś CNS z jakim NFZ się kontaktować?
Pozdrawiam
-
CNS kontaktował się listownie z NFZ w Warszawie, Warszawa przesłała to do mojego oddziału, ale można im (CNS-owi) podać adres bezpośrednio do danego oddziału i jest szybciej. Wiem, że Pani w NFZ kontaktowała sie z ZUS ale to, że przesłałam jej odpowiednie dokumenty ma znacząco przyśpieszyć całą procedurę. Moja sprawa jest jeszcze "w toku" więc nie wiem co będzie dalej...
-
Po Waszych odpowiedziach przyznam się, że mam mętlik w głowie. Byłam dzisiaj w urzędzie i po raz kolejny potwierdzono mi, że wystarczy, że oni prześlą zapytanie do polskiego ZUSu używając formularza E104. Podałam adres ZUSu w Jaśle. Jak dzwoniłam na infolinię do ZUSu to powiedziano mi, że oni są w stanie potwierdzić, że nie jestem ubezpieczona. Ja sama nie mogę tego zrobić, bo formularz E104 wypełnia tylko instytucja. Dzisiaj złożyłam adres ZUSu w Jaśle i powiedzieli, że wyślą tam zapytanie. Pierwsze słyszę, że będę jeszcze musiała kontaktować się z NFZ. Wie ktoś na 100% jak trzeba rozwiązać ten problem? Nie bardzo rozumiem dlaczego mam komukolwiek dosyłać świadectwo pracy. Przecież ZUS powinien mieć informacje o okresach składkowych.
- she is a witch
cały problem bierze się chyba stąd, że CNS to chyba nasz polski ZUS i NFZ razem wzięty. Jeżeli by chodziło tylko o ubezpieczenie zdrowotne, to wlasciwy by był NFZ, jeśli inne benefity wynikające z ubezpieczenia społecznego w Luksemburgu, to ZUS.
http://e-inspektorat.zus.pl/sprawy.asp? ... 34&pomoc=3
w tym linku na końcu piszą o NFZ, więc jeśli Ci zależy tylko na zdrowotnym, to może kontakt z NFZ powinien wystarczyć. Ale ZUS to i tak do NFZ powinien wysłać. Po co im twoje świadectwa pracy, to pytanie do polskiej biurokracji :-)
ale ja też tego nie rozumiem. Jak się Wam uda to pozytywnie załatwić, to napiszcie co zadziałało :-)
http://e-inspektorat.zus.pl/sprawy.asp? ... 34&pomoc=3
w tym linku na końcu piszą o NFZ, więc jeśli Ci zależy tylko na zdrowotnym, to może kontakt z NFZ powinien wystarczyć. Ale ZUS to i tak do NFZ powinien wysłać. Po co im twoje świadectwa pracy, to pytanie do polskiej biurokracji :-)
ale ja też tego nie rozumiem. Jak się Wam uda to pozytywnie załatwić, to napiszcie co zadziałało :-)
- she is a witch