Czy można w Luksemburgu zjeść dobry, trzydaniowy obiad w dobrej restauracji za jedyne 21 euro? Albo wystawną kolację za nie więcej niż 28 euro? Lub zasmakować w kuchni spod znaku gwiazdek Michelina odchudzając portfel li tylko o 36 euro w południe czy też o 43 euro wieczorem?
Otóż okazuje się, że tak, ale wyłącznie w dniach 6-14 maja. Wtedy właśnie powrócą do Luksemburga w wielkim stylu RestoDays – tydzień smakosza. 23 restauracje, głównie w mieście Luksemburgu, ale też w Esch-sur-Alzette, Bertrange. Remerschen, Bridlu czy Kopstalu, chcą w ten sposób zachęcić nowych klientów do korzystania z ich usług, przekonując jednocześnie, że dobra kuchnia nie musi być droga. Listę wszystkich restauracji biorących udział w tegorocznych RestoDays znajdziecie pod tym adresem: http://www.restodays.lu/ Tu także można zarezerwować sobie stolik w jednej z restauracji biorących udział w festiwalu kulinarnym. Spieszcie się! W niektórych restauracjach już dziś na próżno szukać wolnych miejsc!
Niech powyższy artykuł będzie pretekstem do zadania pytania naszym smakoszom (których na polska.lu nie brakuje) – a Wy jaką z listy RestoDays restaurację polecalibyście na lunch względnie kolację? Gdzie najlepiej gotują? Gdzie najlepiej podają? A gdzie najlepszy znaleźć można klimat na wieczór przy świecach we dwoje?
A może żaden adresów z tych spod http://www.restodays.lu/ ? Może jakiś inny szyld zasługuje na to, by go wyróżnić? Nie szczędźcie pochwał (lub słów krytyki) jeśli takowe macie pod adresem luksemburskich lokali gastronomicznych!