Już za nami w tym roku Liichtmëss, Stréifrächen i Buurgbrennen. Czas na Bretzelsonndeg!
Cóż to takiego? Otóż w trzecią niedzielę Wielkiego Postu (a więc w tę nadchodzącą), mężczyźni ofiarowują wybrankom swojego serca specjalnie na tę okazję wypiekane precle. Tego dnia w piekarniach dostaniemy nie tylko typowe w tym regionie wypieki z posypką z grubej soli lub sezamu; precle w Niedzielę Preclową potrafią być przepięknie przystrojone lukrem i czekoladą oraz wypełnione w środku wymyślnymi konstrukcjami z czekoladowej konfekcji lub kremu. Dostać takiego właśnie precla, to marzenie niejednej z pań. Ukontentowane, odwzajemnić powinny się... jajem. Czy jednak ma być to jajo kurze, strusie czy przepiórcze, gotowane czy surowe, wreszcie – "au naturel" czy przystrojone jak staropolska pisanka – o tym tradycja milczy.
Więcej na temat luksemburskich tradycji w języku polskim znajdziecie pod tym adresem: http://www.polska.lu/informatorium/luks ... ml#imprezy