Samochód bez winietki jest nieważny!

Awatar użytkownika
Redakcja

Samochód bez winietki jest nieważny!

Post autor: Redakcja »

Kilka tygodni temu pisaliśmy już o tym, jak to administracja luksemburska wzięła się za łatanie dziury podatkowej, poprzez poprawienie ściągalności mandatów za parkowanie oraz opłaty rocznej podatku drogowego. W dzisiejszej prasie przeczytać możemy, iż funkcjonariusze urzędu ceł i akcyz szykują się właśnie na "decydujące starcie" z tymi spośród właścicieli pojazdów, którzy niedoceniają roli podatku drogowego ;)

Ultimatum zostało określone na 31 października. Po tej dacie nasilone mają zostać kontrole, natomiast każdemu kierowcy, który nie będzie mógł wylegitymować się winietką potwierdzającą uiszczenie rocznego podatku drogowego zostanie zatrzymany dowód rejestracyjny i oczywiście nałożony mandat karny. W skrajnych przypadkach policja może nawet zdecydować się zatrzymać pojazd, regułą jednak będzie, iż kierowca po stwierdzeniu przez policję braku opłaconego podatku drogowego będzie mógł odjechać, ale wyłącznie w jedynym słusznym kierunku – tj. do miejsca swego zamieszkania, gdzie winien jest zostawić pojazd do momentu opłacenia podatku drogowego.

Osoby, które zapłacą należny podatek drogowy, ale zostaną zatrzymane do kontroli przed otrzymaniem winietki (ta zwykle przychodzi 7 do 14 dni po stwierdzeniu przez administrację faktu dokonania zapłaty podatku, mają prawo przedstawić potwierdzenie wykonania przelewu na konto Urzędu Ceł i Akcyz jako dowód opłacenia podatku.

wiadomość za www.station.lu
Załączniki
podatek_drogowy.jpg
podatek_drogowy.jpg (4.5 KiB) Przejrzano 3459 razy
~~~~~
Redakcja
ania_411

Post autor: ania_411 »

no tak, ale jak ktos zaplacil podatek juz w lipcu i do dzisiaj zadnej winietki na szybe nie dostal <roll>
MaWi

Post autor: MaWi »

1) wozic ze soba potwierdzenie przelewu
2) zglosic sie osobiscie lub telefonicznie do Accises et Douanes z pytaniem "o co kaman?" ;)
Awatar użytkownika
kajapapaja

Post autor: kajapapaja »

ania_411 pisze:no tak, ale jak ktos zaplacil podatek juz w lipcu i do dzisiaj zadnej winietki na szybe nie dostal
zapłaciłas podatek bez wczesniejszego świstka od nich? ja najpierw czekam na liscik z poleceniem przelewu (którego i tak nie używam) i kwota do zapłaty - i wtedy dopiero płacę... a reszte trzymam w dowodzie rejestracyjnym w aucie
===============================
"Education is an admirable thing, but it is well to remember from time to time that nothing that is worth knowing can be taught." - Oscar Wilde
===============================
eurokraci.eu
ania_411

kajapapaja pisze:
ania_411 pisze:no tak, ale jak ktos zaplacil podatek juz w lipcu i do dzisiaj zadnej winietki na szybe nie dostal
ja najpierw czekam na liscik z poleceniem przelewu (którego i tak nie używam) i kwota do zapłaty - i wtedy dopiero płacę...
dokladnie tak samo zrobilam, tylko potwierdzenia wplaty nie mam bo zaplacilam przez neta :/
Borys

Post autor: Borys »

ania_411 pisze:
kajapapaja pisze:
ja najpierw czekam na liscik z poleceniem przelewu (którego i tak nie używam) i kwota do zapłaty - i wtedy dopiero płacę...
dokladnie tak samo zrobilam, tylko potwierdzenia wplaty nie mam bo zaplacilam przez neta :/
Przy przelewach przez internet mozesz sobie wydrukowac polecenie przelewu.
Ura Bura Szef Podwóra
ania_411

Borys pisze:
ania_411 pisze:
kajapapaja pisze: ja najpierw czekam na liscik z poleceniem przelewu (którego i tak nie używam) i kwota do zapłaty - i wtedy dopiero płacę...
Przy przelewach przez internet mozesz sobie wydrukowac polecenie przelewu.
moge i tak chyba zrobie ;)
ODPOWIEDZ